dilluns, de gener 04, 2016

351.- La CUP diu no

351.- La CUP diu no.-

La CUP ha dit que no i si no hi ha canvis en JxS, aquella decisió ens aboca a noves eleccions. Ha guanyat aquell criteri que fa anar, accelerat, el cor de  les esquerres de tal manera que les fa adjectivar permanentment a la llibertat.  I, en conseqüència la llibertat, sense adjectius, neta, en rara ocasió s’atansa perquè  sempre, sempre, hi ha un adjectiu brillant absolutament necessari que la condiciona. I així  ha passat amb la CUP: ha estat més important una suposada revolució  que la llibertat  que  podríem haver guanyat i amb la que també haguéssim dut a terme la revolució social que el País també desitja i necessita. Alcaldes i regidors cupaires de diferents poblacions catalanes es troben entre l’espasa i la paret: la paret que els hi acaba d‘aixecar a l’esquena la decisió del secretariat i l’espasa dels ciutadans i veïns que esperaven un sentit d’estat i polític suficient per tirar endavant el resultat electoral del 27S. Seran les victimes propiciatòries d'una situació creada per uns  que han posat per davant una ideologia amb la pretensió de que érem molts els que la compartíem i que, a més la posàvem per davant de la llibertat. I ha estat un error.  I això, en el món electoral els suposarà als cupaires un cost en aquest moments difícil de calibrar, però que ningú dubta de que serà important.

No sé i la CUP és conscient de que millor disposició i col·laboració que amb la que s‘ha trobat per a portar a terme bona part del seu programa polític i social, difícilment serà repetible i penso que seria bo que ens diguessin  la veritable raó del no. Perquè convertir a Mas en el dimoni a batre amb una feresa fins i tot estranya i cruel fent feliç a la caverna, no ha fet més que posar de manifest que la cloquejada independència cupaire no era més que un subterfugi revolucionari que els ha conduït a la fragmentació. Ens ho haurien de ben explicar. Han fet mal i han perdut, ambdues coses: el Procés momentàniament aturat, però  Baños ha anunciat la seva intenció de dimitir, Fernàndez  no es va presentar a la reunió i sembla que Arrufat tampoc, Salellas no podia amagar un cert disgust... Ha  quedat incòlume Anna Gabriel amb el seu femení generalista, en Busqueta,  i poca cosa més. Molts, potser massa, no se’ls creuran mai més. Repeteixo, també han perdut. Bàsicament perquè s’han oblidat, cegats, de que dels quasi dos milions de vots del 27S   seus només n’eren tres-cents mil (i d'aquests molts de prestats i ara emprenyats) i que mica a mica, se’ls hi  van escapant per entre els dits de les mans...

El Procés? És  cert que la CUP ens ha donat un disgust molt seriós, però també és cert que el Procés se’ls ha tret de sobre la qual cosa, des del punt de vista parlamentari, dona una certa tranquil·litat perquè, en cap cas, amb la CUP, hi hagués hagut un acord parlamentari suficient que donés garanties de governació.  Però no es pot negar que, sent benèvol i en el millor dels casos, el Procés ha sofert una parada sobtada que desgastarà  una mica més  a tots plegats i  que ens obliga a reflexionar, també  a tothom. Com diu S. Cardús (diari ARA, 4/1/16) hem perdut  la innocència i això vol dir que haurem madurat. Que sigui per a bé! A partir d’ara, els partits polítics que juguin clarament per la independència, així com els membres  civils que varen participar en la contesa electoral del 27S, si es confirma el nou procés electoral, ens han d’esbargir ràpidament dubtes sobre possibles continuïtats  o nous pactes electorals i en qualsevol cas fer-nos sabedors, tots ells i per a tots plegat si, per exemple, l’acord Parlamentari signat amb la CUP, a bombo i plateret i del que sembla que la CUP se'n ha oblidat,  continuarà sent aplicable en tots els seus termes o si les propostes presentades per JxS en les negociacions  fallides amb la CUP continuaran valides,  si algú  les assumirà o no o si s’inicia un cicle nou en que  ha de plantejar-se nova estratègia. En fi: claredat i compromís i amb una certa rapidesa, perquè, tinguem-ho clar,  la campanya electoral, si no hi ha sorpreses amb canvis d’última hora, ha començat avui mateix, i el nostre vot volem que sigui més madurat.


J. Vinyeta
4 de Gener de 2016