dilluns, de febrer 01, 2016

359.- Comentaris (Muriel, bicicletes i PSOE).-

359.-  Comentaris  (Muriel, bicicletes i PSOE).-

Muriel  Casals  ha estat envestida per un ciclista,  i en un pas de vianants. Està greu, a la UVI. Personalment ho lamento de tot cor. Una persona lligada a la Nostra Terra com ho ha estat ella, mereix sempre el nostre reconeixement i gratitud. Per tant espero, esperem  molts, un ràpid restabliment. El País la necessita.

Dit això, i aprofitant l’ocasió, entenc, i des de fa temps, que l’Ajuntament (si, Vostè especialment, Sra. Colau)  ha de posar límits a la actuació dels ciclistes i motoristes que circulen amb impunitat per les voreres, importunant i posant en perill als vianants. Personalment tinc coneixement de tres casos d’amics – coneguts víctimes d’atropellament per bicicletes (dos) i un  per un motorista, sempre en plena vorera o pas de vianants. I això en un cercle íntim i personal que tampoc és tan gran (si eixamplem  el cercle al total d’habitants de la ciutat no sé fins on podem arribar....).  Tots tenim drets, és cert. I també obligacions inherents, com a mínim, al fet conviure.  Però forma part de les Administracions la cura, precisament, dels més febles que, en el cas de referència, som precisament els vianants. Potser ara, quan l’afectada és un persona públicament ressonant arribi alguna mesura al respecta. Però convindrem tots que governar  com a resposta als esdeveniments  sol equivaldre a  resoldre malament, per manca d’abordar el problema amb profunditat, el que es pretén arreglar. Respecta de la a circulació  tremendament habitual de ciclistes per les voreres, convé recordar que en massa ocasions és la perícia del vianant qui salva la situació i esquiva el risc, i que també en massa cassos (i en això segur que tinc quòrum suficient) a més son increpats els vianants, sense la més mínima vergonya, per molts d’aquets indisciplinats que tenen el convenciment de que els altres no existim. La disciplina viaria, és cert, ha de començar pel propi vianant. Però la Guaria Urbana, que està a les seves ordres, Sra. Colau, està perquè aquesta disciplina, en el pitjor del casos, sigui imposada al incomplidor. Només depèn de Vostè.

El  PSOE, tot i que  amb bones paraules, li ha dit al Sr. Sánchez que o forma govern o, si no, com que s’anirà a eleccions, el PSOE farà primàries a primers de Maig. Dit d’una altra manera: que,  si no espavila, li perilla la candidatura. D’altra banda sembla que el Sr. Rajoy tornarà a dir-li no a Felip VI. Per tot plegat, em sembla entendre que Podemos i C’s estan a l’aguait i a l’espera de qualsevol moviment que els hi pugui donar protagonisme.

Uns dies passats, parlava del show que s’està mantenint a les espanyes. No fa tants dies que aquí, a casa nostra vivíem una situació que, sense ser idèntiques, plantejava una situació en certa manera similar. A Catalunya els dos partits majoritaris (JxS i la CUP), amb majoria més que absoluta al Parlament (tot i la caverna volent-nos fer veure el contrari, incloent en les seves prèdiques aquells   vots nuls o blancs i sobiranistes referendaris per sumar una majoria inexistent...) tenien,  i tenen, unes diferències ideològiques abismals, qüestió que dificultava l’acord per sí mateix. Però amb un objectiu comú: la República Catalana. Va ser suficient que Mas fes una passa al costat (un fet dolorós i històric, no hem d’oblidar-ho mai) perquè en 48 hores tinguéssim President i  Govern i ens estalviéssim unes eleccions incertes en tots els aspectes.

Des de Madrid se’n fotien. Mas, on focalitzaven totes les demoníaques maleses, havia de plegar (i un cop fet, l’eix del mal i les seves derives independentistes es dissoldrien com sucre a l’aigua. Ilusos...). I Mas plega,  diu que se’n va a refundar un partit CDC que, inclús aquí, a casa nostra estava en entredit. I demostra que el partit no era el que li preocupava i que, pensant en la República Catalana, entén que és necessari sacrificar políticament la seva persona i el partit davant dels reptes que Catalunya té. I ho fa.

Avui s’han filtrat declaracions del barons del PSOE en el Comité Federal de dissabte passat. A part de les filípiques directes a Pedro Sánchez, en la meva opinió son per a ressaltar les del President Extremeny Fernández  Vara quan s’insinua la possibilitat de pactar amb el “independentistes catalans”. Les he sentides en un resum informatiu mentre anava en cotxe. El Sr.  Fernández Vara els hi  diu, literalment, que si pacten amb ells, amb ERC i DL, “en Extremadura se nos comen” i que ell personalment perdria 15 punts... o  de una altra manera diu: salvem el partit, la governabilitat ja ho farem després... si ens convé.  Hi ha diferències entre Mas i  Fernández  Vara...?  A Espanya sembla que s les coses sí son diferents…



J.  Vinyeta

1 de Febrer de 2016