dijous, de juliol 30, 2015

323.- A les Espanyes.-

323.-  A les Espanyes.-

És evident que, enllà de l’Ebre, estan passant coses i, més d’una, sonada. L’actualitat porta algunes qüestions concretes que no es poden obviar, tot i que, malauradament,  formen part de la quotidianitat en la que estem immersos.

Potser, i per confirmar això de la quotidianitat, el més rellevant, al menys per la popularitat a la que sembla que està   arribant, ha estat l’aixecament del secret sumarial de la ja famosa xarxa corrupta denominada Púnica. Pel que es va fent públic, no és més que una nova trama de corrupció del Partit Popular potser, per les coses que es van dient, amb precaucions “més refinades” preses a conseqüència de les trames anteriors  posades ja al descobert. Però, una vegada més, el que és d’escàndol gruixut és allò que, si no hi ha qui hi posi remei, serà una continuació més d’aquesta espècie d’immunitat política  de la que frueix el Partit Popular. És possible que molts dels implicats acabin a la presó i, encara que ens sembli estrany, sense  retornar els calés volatilitzats. Però que el PP s’escapi de nou dient, com sempre, que el posat sobre de la taula és cosa del passat i que el que ara ha de fer-se és mirar endavant passa, i ja fa dies que el setrill es va vessar,  de la mida de taca d’oli que el propi partit ens vol fer veure. I  el que fa riure, al menys a mi, és que Esperanza Aguirre (que per cert ha estat exonerada de la baralla que va mantenir amb la policia per allò de la aturada en un carril – bus, més la persecució posterior, més etc...) es manifesti com a la gran denunciadora precisament de la trama.  Sort que ja som grans...!

Pel que sembla, a Madrid, s’han començat a posar muntes a les dones que exerceixen la prostitució als carrers. Ho fan amb la famosa i flamant Llei de Seguretat Ciutadana, l’anomenada llei mordassa, i sota un epígraf que, pel que diuen els que hi entenen, la Llei no es aplicable. Les muntes que, en alguns casos, arriben fins els 600€,  s’imposen per “Vestuario indecoroso” de les noies que solen anar, pel que es veu a les carreteres,  lleugeretes de roba. Em sembla un  retorn a la famosa “Llei de Vagos  y maleantes” de trista memòria i exercida pel franquisme, a través dels més  tristament recordats, Tribunals d’Ordre Públic. És evident el retorn a la caverna que, amb clara acceleració, el PP hi ha posat el rumb.  Penso que no es tracta d’entrar ara en el funcionament de les xarxes de prostitució[1], però si que penso que, d’alguna manera, haurà de posar-se sobre de la taula, més aviat que tard,  el tema de la legalització de la prostitució. Ja inclosa en les avaluacions oficials del PIB, la legalització topa, en el meu entendre, en dos punts clau: la dificultat, tot i que no la impossibilitat, d’enfrontar-se a xarxes mafioses internacionals i, especialment, en que les dones que l’exerceixen, que haurien d’estar sota control i identificació, com tots els treballadors, en cap cas volen ser portadores d’un carnet que identifiqui la seva professió. El que si sembla dins de la versemblaritat és que, com afirmen alguns, el negoci belluga a tot l’Estat 5 (cinc) milions d’euros diaris. Si la xifra és  certa equival, pràcticament, a 1,8 vegades el dèficit públic de l’Estat espanyol...

Castella –La Mancha ha canviat de govern arrel de les darreres eleccions. Ha passat a mans del PSOE que ha pactat amb Podemos la governabilitat. I una de les decisions més immediates ha estat el fet d’ampliar un parc d’especial protecció per a les aus en 25.000 hectàrees.  Aquesta ampliació enganxa de ple al municipi Villar de  Cañas, a pocs quilòmetres de Conca, i en el que s’havia de construir el nou cementiri nuclear, aprovat pel Govern de  Zapatero i que ja havia estat començat, pel que fa a les carreteres que hi condueixen, per Rajoy. El poble, Villar de Cañas, protesta pel que entén ha estat una decisió orquestrada per Podemos i entén que la decisió condueix al municipi al ostracisme i destrucció. Personalment jo entenia que el cementiri nuclear hauria de construir-se a Ascó, donat que és el municipi que econòmicament gaudeix dels beneficis de  tenir una central nuclear en el seu territori (dels riscos derivats de la central nuclear ja hi participem tots els catalans...). Però en el seu moment es va decidir de fer-lo a Conca (Villar de Cañas). No entro en el debat. Només dir que la no existència del cementiri ens costa, pel que he llegit, 60.000 euros diaris a pagar a França i a Anglaterra, que reben els nostres  residus. Per tant, alguna cosa s’ha de fer, i ràpid.  El Ministre Soria, ja ens ha amenaçat amb un increment del 30% del rebut de la llum si el cementiri no es tira endavant tal com estava programat. Sigui com sigui, ja sabem qui pagarà els sobrecostos derivats...

Només fer notar que, tot i que parlem de casos de fet a les Espanyes, ens impliquen en un o altra sentit. No hem de tenir clar el nostre vot el 27S?

J. Vinyeta
30 de Juliol de 2015


[1] Una bona amiga,  Mestre de professió, els hi va preguntar als alumnes a què es dedicaven els seus pares. Un nano, amb la candidesa que els hi  és pròpia, va respondre que “…mi papá carga a las señoritas en la furgoneta y las va repartiendo...”