divendres, de juliol 24, 2015

321.- Primeres conseqüències del ¡Anem a totes!.-

321.- Primeres conseqüències  del  ¡Anem a totes!.-

La frase “Anem a totes” la va pronunciar Romeva durant el discurs de presentació de la llista  “Junts pel sí” i la premsa se’n va fer ressò a l’endemà encapçalant-hi les primeres planes. Pel contingut del discurs i  les circumstàncies en que es va pronunciar, la frase equival a una declaració d’intencions a dur a terme  solemne i que  no deixa dubtes. En el meu entendre afegeix oli nou a una llàntia que s’anava llanguint  per l’actuació dels propis polítics i que, de nou, ara, ens deixa veure el  camí i de forma clara.  Imagino que tants pocs dubtes deixa que a Madrid ja han començat les amenaces  perquè més que una declaració d’intencions ho han convertit en una  autèntica declaració de guerra.  Les declaracions de Rajoy, Catalá, Margallo, etc..., han estat de gros calibre: han amenaçat amb tot el que se’ls hi ha ocorregut excepte, de moment, amb la intervenció militar i, el Govern de Rajoy, ha aprovat  una Llei de Seguretat Nacional que permetria intervenir una Autonomia (diuen que no està pensada per a Catalunya...) via decret. Tot i que així van creant més independentistes, suposo que convindrem que atiar la por no fa més que corroborar la idea gairebé ancestral de que només saben conviure, si se li pot dir així, amb el peu posat al coll del veí perquè no es pugui bellugar.

Davant de la rotunditat de Romeva, Construïm s’ha posat en marxa tot i  que insisteix  en que està desvinculat de la UDC d’en Duran. Neix amb un marcat accent cristià (amb Miró i Ardevol i Francesc Torralba d’entre d’altres) però ignoro si aquesta vena cristiana  anirà lligada també a les doctrines socials de l’Església i de les  que en fa gala  el Papa Francesc. Dic això perquè el seu fundador Duran i el seu inseparable Espadaler van predicant  entre les elits catalanes (no sé si massa afins als postulats papals) i aquestes aplaudeixen la contribució prestada per UDC en general i d’en Duran en particular des del Palace en favor dels seus interessos elitistes. Així ho va deixar clar el President de la Cambra de Comerç Miquel Valls, al mateix temps que expressava recel per les incerteses que presentava el 27S. Com  que l’auditori és el que és, Espadaler s’uneix al cor de tragèdia grega que des de Madrid brama i afirma que no seria estrany que el Govern poses en marxa l’article 155 de la Constitució...
                                                                                                                                     
Com que suposo que l’eix social marcat per Romeva te més dosi de credibilitat que el de “Catalunya, si que pot” aquests s’han afanyat a trobar cap de llista per Barcelona, que ha recaigut, a falta de la ratificació de tots els grups, en Lluïs  Rabell, President de la Federació de Veïns de Barcelona. La renuncia d’Oliveres a encapçalar la llista i, pel que sembla, que Procés Constituent tampoc s’hi hagi volgut afegir, ha obert la aporta a Rabell. És home del “Si – Sí” , proper a Ada Colau i semblava també prop del PSC quan va participar en un spot publicitari amb Jordi Martí per  a les primàries del Partit.  Vinculat als moviments veïnals de Barcelona, potser dóna, per al grup d’ICV, més bon perfil extern que Oliveres, home aquest últim, en el meu entendre,  més difícil de menar.

El que queda d’UPyD, també s’ha esverat molt i ha fet una crida a la unió de tots els bons germans... i envia una carta a tots els partits constitucionalistes i a tots els que estan pel dret a decidir no plebiscitari, proposant una llista única per fer front a Junts pel Sí. Diuen que les eleccions del 27S no son plebiscitàries però, potser sense voler o ignorant-ho, volen muntar un frontisme clar que, per sí mateix, les converteix en plebiscitàries.

No sabem més noms dels que aniran  a la llista amb Romeva i companyia. Però el fet de que la tanqui Guardiola, ha fet mal. Les declaracions de Fernández Díaz no poden ser més barroeres i inversemblants, perquè sembla que aquestes coses només son criticables si els esportistes que ho fan i es fiquen en política s’embolcallen amb l’estelada. No deu voler recordar als esportistes que llegien manifestos polítics el 12 d’Octubre... Dir que la participació en la selecció nacional responia només a raons crematístiques, quan la participació és obligatòria i el no voler-hi participar pressuposava la immediata suspensió de la llicència federativa és, com diuen els francesos, una autèntica “boutade”.

Continuarem esperant noves conseqüències, perquè tot plegat no ha fet més que començar.

J.  Vinyeta
24 de Juliol de 2015


P.S.:  M’arriba la informació de que Francesc Torralba a abandonat Construïm. Uns tuits en contra del full de ruta del Procés, sembla que n’han estat la causa.