dilluns, de juliol 20, 2015

320.- Comentaris: hora d’aclariments

320.-  Comentaris: hora d’aclariments.-

Sembla que el fet de desmuntar la operació “anti Mas” ha  causat sorpresa i, a  més, ha fet mal.  Sempre passa que quan més esverada és la resposta, és senyal evident de que més indignant ha estat la pregunta. I així ha estat.

Vull assenyalar amb això que tota l’esfera que envolta l’unionisme (hi incloc aquestos que malden per una república catalana dins l’Estat  monàrquic espanyol, qüestió que no sé com pot arribar a ser explicable...) ha estat generosa amb els seus desqualificatius  a la llista única. Tot el sector esquerrà,  que ho vulgui o no serà comptat com a resposta negativa el proper 27S, continua sent  molt poc expressiu en les explicacions de les seves  carències.  Concreta i específicament, si continuen ancorats a l’Estat Espanyol, no aclareix amb rotunditat com pensa afrontar les despeses del seu programa social, programa que  molts, per a no dir tots,  signaríem, però difícil d’aplicar amb una Generalitat amb la caixa buida; i, d’altra banda, com pensen trampejar les constants interferències del Govern Central en la legislació social de la Generalitat, interferències que no tenen altre opció que mantenir l’ofec econòmic dels ciutadans de Catalunya i, ensems, el desprestigi del Govern en general i de Mas en particular. Personalment no puc oblidar que mentre ICV formava part del Govern de la Generalitat, es varen iniciar les retallades que Europa va imposar Zapatero.

En tot aquest batibull de les esquerres, sembla que el PSC, que d’anar sol  no   albira un bon èxit electoral (el mateix que li passaria a ICV si no hagués buscat aliances), s’aproxima al grup que han format ICV EUiA i Podem de forma que pugui tenir  aixopluc sota un paraigües de pastor.  Els paraigües de pastor son de gran  diàmetre i estan fets de manera que el pastor, el que cuida de les ovelles, pugui mantenir  la muntura del paraigües repenjat a l’espatlla mentre que , al mateix temps, el protegeix de la pluja. Això sí: el pastor no es mulla, però les ovelles, si... Iceta s’aproxima a ICV però em sembla que les perilloses amistats del President del seu grup l’Alcalde  Ros amb  C’s, no seran, en cap cas,  una bona carta de presentació. Queda per definir si en aquest grup d’ esquerres si afegirà el grup de Forcades i Oliveres, tot i que li han ofert a Oliveres encapçalar la llista. No sabem si Compromís acabarà entrant en el grup o no. Si hi entra,  serà l’únic component del grup que defensa la independència de Catalunya i la pregunta és fins a quin punt la podrà defensar un cop dintre... Si no hi entra, i el grup va sol a les eleccions del 27S,  tindrà com a rival directa a les CUP. Tot plegat no deixa de ser complicat, tant que hauran de meditar on hi ha més possibilitats de sobreviure un cop depassat el 27S.

Unió ha definit el seu candidat: per si hi ha patacada electoral, el Sr. Duran ha  estimat més que sigui Espadaler qui en rebi les esquitxades que ocasiona un mal resultat, i el fa cap de llista electoral del partit. I de moment, seguint el seu format habitual, no es cansen ni Duran ni Espadaler de plantejar incerteses i dubtes sobre el Procés.

Queda el PP per triar el seu candidat i sembla que al partit li costa decidir-se per la Sra. Alícia. Hi haurà sorpreses?

El que sí ha quedat constituïda oficialment és la llista unitària que anirà a la contesa electoral amb el nom de “Junts pel sí”. L’acte ha estat, en la meva opinió, un “adéu” a la Comunitat Autònoma Catalana  que es dona per acabada. En l’acte institucional, el parlament del cap de llista R. Romeva, ha estat meditat, d’alt contingut social  ben consensuat i políticament   prou clar: anem a totes – diu -  i si el Govern Central vol impedir l’acció del Govern o del Parlament, s’optarà  per una DUI. Dons és prou clar i em sembla que a Madrid no haurà caigut gens bé. Però estem en una situació excepcional i, en conseqüència, les respostes també ho han de ser. Potser també, per aquesta excepcionalitat, a Madrid estan preparant la nova Llei de Seguretat Nacional...  Es comencen a saber noms de la candidatura per Barcelona: si hi ha afegit la del Sr. Reyes, Cap de Súmate i que arrossega a la comunitat castellano parlant independentista; i la sorpresa d’última hora ha estat l’afegit de Guardiola tancant la llista, el que  dona idea de la qualitat a la que pot arribar el global de la mateixa, composició de la qual   suposo ens aniran ampliant dia a dia amb noms   d’alta qualitat i contrastada. Penso que estratègicament  serà millor així.

Ara queda per definir que passarà amb els partits escindits MES, Demòcrates de Catalunya  o els que s’hi vagin afegint: penso que s’hauria  de ser generosos amb ells. Però d’això haurem de parlar-ne un altra dia.

J.  Vinyeta

20 de Juliol del 2015