dimecres, d’abril 29, 2015

303.- Comentaris (Compareixences a TVs, Llistes fantasma)

303.- Comentaris (Compareixences a TVs,  Llistes fantasma)

Tinc la sensació (tot i que no m’agradaria confondre desig amb realitat) de que la celebració del proppassat 24 al Palau San Jordi, a banda de l’èxit que per a sí mateix va representar, ha esperonat als partits politics. La societat civil, amb els candidats a les properes municipals al davant, ja ho estava a punt i té, tenim, molt clar que el que sabem fer (només faltaria després de tant de segles...!) és esperar consignes d’aquells als que els hi hem donat confiança i/o autoritat física - moral per a donar-nos-les i, un cop donades les consignes, les complim. I tinc la sensació de que els posicionaments de l’ANC, Òmnium i L’AMI van oscant, tot i que més a poc a poc del que voldríem, la pell esclerosada i dura dels partits, tot i amb les eleccions a pocs dies vista.

Hem tingut les compareixences d’en Junqueras i del President Mas a les TVs. Tan un com l’altra respiraven optimisme de cara al futur si bé és ben cert que semblava que el President tenia més els peus a terra, potser per allò de que el dia a dia de la Generalitat endureix forçosament el discurs. Però  entenc que comença a plantejar-se en el discurs, al menys el de tot dos  (Junqueras al Punt TV, el  President a 8TV primer i, a l’endemà,  davant d’una ONG de primer ordre), en clau de superàvit econòmic de la secessió i, especialment Junqueras, en la necessitat que se li presentarà  a Espanya de negociar actius i passius amb Catalunya per no acabar en fallida, encara que nosaltres ens quedem “perduts in aeternum per l’espai sideral...”, afegint-hi, tot ha de dir-se i com diu directament el President, si hi ha acord, un període  de solidaritat amb l’Estat Espanyol, però amb un terminis en quantitats i temps clarament establerts.

Dic que ho entenc important perquè no veig altra manera de combatre  aquest sistemàtic missatge de la por que fa molt de mal, en tots els aspectes, precisament a les classes més desvalgudes. S’ha de parlar, i molt, molt més encara,  del 28S i, ha de quedar palès  que l’aspecte econòmic (allò de la cartera...) va lligat, i amb molt bones perspectives, a la solució política (allò de la bandera...) que pressuposa una secessió de l’Estat Espanyol. I és per això, per tranquil·litzar a la ciutadania catalana d’una banda i, per deixar clara que la intransigència espanyola, davant de la necessària negociació posterior a la DUI, la porta al desastre econòmic, que entenc que aquest discurs ha d’estar ja, de forma permanent, continuada, raonada i explicitada amb pels i senyals  en tots el mitjans afins al procés i sembrar dubtes en tots aquells que no ho son tant o gens afins, al Procés: dos i dos sumen sempre quatre i això és incontrovertible.  Perquè hora és ja d’obrir un ampli debat sobre les qüestions que ens queden per resoldre i de com fer-ho. Però és evident que l’economia domèstica, social (pensions), empresarial, etc., preocupa potser més que la formació d’un Tribunal de Cassació que haurà de crear-se perquè la pròpia dinàmica del procés així ho exigirà.  Els “números clars”, ha ser  una referència permanent i obligada en tots els àmbits.

Les eleccions municipals posen sobre de la taula allò que ha vingut a anomenar-se llistes fantasma. Son llistes  que es presenten en determinats municipis en la que els caps de llista i/o altres components de la mateixa, no tenen res a veure, ni tan sols hi viuen, amb el municipi en qüestió[1]. Sembla estrany que la llei pugui permetre una cosa així. Però com que la llei la fan precisament aquells que fan les llistes, han convingut entre ells, és a dir han fet la Llei, de forma que els partits rebin subvenció per a cada una de les llistes presentades. I sense el més mínim pudor, per poder tenir moltes subvencions, munten llistes amb gent de qualsevol lloc per encabir-la en qualsevol municipi. Si a més, sense saber entendre  gairebé com ha estat  possible, el/s candidat/s proposat/s, surt/en guanyador/s, el Bingo! és complert: el màxim de regidors garanteix la presència en Consells comarcals, Diputacions, etc. i, a part dels sous corresponents, hi ha les subvencions que se’n deriven. És a dir: s’afavoreixen els ingressos econòmics del partit corresponent que, vistes les circumstàncies, és el que realment l’únic que els importa. Pel que sembla, el PSC i el PP (tot i que la Sra. Alícia ja s’havia compromès formalment a que aquest tristíssim espectacle no es reproduís) han estat els que més han abusat d’aquesta argúcia legal que, des d’un punt de vista ciutadà podríem dir-ne impúdica per no anomenar-la directament pornogràfica. De totes maneres, el Sr. Millo, defensor convers al PP, té la barra de dir-nos que si  no han trobat gent ha estat perquè tenen por de formar part d’una llista del PP... Dons haurien de fer-se mirar per què li passa això al seu partit, donat que les coses no son mai perquè si. I si realment hi ha amenaces, especialment per banda dels independentistes, denuncií el fet i no crei dubtes respecta del comportament general del País. Si no ho fa, no ens el creurem: les pròpies misèries del PP hauran estat la causa de la manca de candidats voluntaris. Misèries que, li agradin o no al Sr. Collboni o al Sr. Iceta, seran  molt parelles a les que també pateix el PSC en la confecció de les  llistes.


J.  Vinyeta
29 d’Abril de 2015




[1] A VilaWeb, hi ha un bon recull de casos:   http://www.vilaweb.cat/noticia/4267189/20150428/llistes-fantasma-pp-psc-recull-casos.html