dilluns, d’abril 13, 2015

299.- Comentaris (ANC, Camarga)

299.- Comentaris  (ANC, Camarga)

L’ ANC va celebrar a Lleida l’Assemblea General 2015. Des del meu punt de vista personal, poca cosa, per no dir res, hi haig d’afegir. Més de 3000 membres hi van participar, votar i decidir.

Carme Forcadell plega per qüestions estatutàries i s’anuncien noves eleccions pel 9 de Maig. Just abans de les eleccions municipals, hi haurà nou Secretariat i nova Presidència. No seré jo qui posi en discussió el paper que Carme Forcadell ha portat a terme en  aquests anys. Només, i en algunes ocasions, m’he mostrat contrari a la seva rauxa que la portava a fer declaracions que, en els seus moments, em semblaven inoportunes o donant a la pròpia ANC un paper d’exigència al Govern que entenia fora de lloc. Però el que em preocupa és el què ha de venir per la senzilla raó (inherent a la condició humana...) de que m’és desconegut. No es tracta de fer un plantejament conservador però L’ANC, com a organització civil que és i fins avui, ha mantingut una asèpsia política partidista, tal i com es va convenir en la seva constitució fundacional, i tem que aquesta idea de netedat partidista es perdi perquè, d’acostar-se  massa a d’ideari d’un partit concret, si es dona el cas, ens farà perdre la gran raó per la que ha estat possible la gran transversalitat del seu conjunt. I em fa un cert temor que aquesta, podríem dir-ne “puresa” desapareixi o se’n enterboleixi amb la nova presidència.

Carme Forcadell va fer una nova crida a la necessària unió política i civil per aconseguir l’objectiu primordial per a la que va ser creada l’ANC i  també per satisfer les demandes de la ciutadania. El nostre País és un País difícil i en el que la unió davant del grans reptes no ha estat pas una obvietat. Josep Fontana[1] ja en fa una referència quan parla sobre el Compromís de Casp i assenyala que els interessos particulars (de classe, cita textualment) s’imposaren  per sobre  dels del País, qüestió que, malauradament, es segueix repetint, diu, en la nostra història. Per tant, no és d’estranyar que, en massa ocasions, hagi de fer-se una crida al seny  i recordar-los-hi  a alguns la feina necessària. Potser que el proper 24 d’Abril tinguem alguna pista al respecta.

De a la concentració a La Meridiana de l’11 de Setembre em sembla  que, després de l’èxit de les convocatòries anteriors, poca cosa més hem de dir: l’ANC té crèdit suficient i revalidat. Només fer una petita acotació, no a la convocatòria, però sí precisament a la data. Ja sé que la data no podia ser una altra. Però la proximitat del 27S potser  un handicap per a la pròpia con centració donat que  les immediates eleccions poden suposar, pels que hi participin, una significació evident davant de part del seu electorat que no està per aquesta feina o per la forma en que es porta a terme. Potser creguin que la participació pot condicionar, d’alguna manera, el resultat electoral (de nou Fontana...!). 

El  culebrot de La Camarga sembla que arriba a la fi dins de la Comissió Parlamentària, que continua fins al total de les compareixences, però que ho farà pràcticament amb nul·la credibilitat. No he seguit en directe les declaracions de les dues protagonistes  citades a declarar però, pels detalls i resums de TV,  de Premsa escrita i debats radiofònics, em sembla que  el show muntat ha estat depriment i, en sentit estricte de cara a la Comissió parlamentaria, no ha fet res més que ratificar el que ja semblava una  evidència apreciada en anteriors compareixences: un Parlament sense qualitat suficient davant del que realment és una Comissió investigadora. Ha estat com ha estat i, el que penso que ha de fer-se és definir, com a mínim, la serietat i concreció sobre del que es vol investigar. Per molt que s’hagi volgut fer veure d’una altra manera,  la Comissió es munta pel cas Pujol i Soley i és fa  sabent   que el cas està ja sub judice. A partir d’aquest punt, que ho condiciona tot, res de bo podíem esperar. I si algú pensava que els ministres Montoro i Fernández Diaz i el cap de gabinet, Moragas, compareixerien, em sembla que pensava massa... Veurem si, al menys,  la Comissió pot traure conclusions.

J.  Vinyeta
13 d’Abril de 2015




[1] Josep  Fontana.-  La Formació d’una Identitat.  Una historia de Catalunya.-  Eumo Editorial,   4ª edició, 2014.- Pàg. 85