dijous, de juliol 03, 2014

238.- Comentaris (Esquerres, aforaments, J. Costos).-

238.-  Comentaris (Esquerres, aforaments, J. Costos).-

Les esquerres es volen organitzar i unir. Ada Colau s’ha interessat per la política i forma allò que en denomina Guanyem Barcelona i inicia contactes amb Podemos,  amb el Procés Constituent, amb Red Ciudadana Partido X, les CUP i, com no podia ser d’una altra manera, amb ICV, potser que com alma mater de tot plegat, amb la idea de aconseguir un grup d’esquerres que, aprofitant l’empenta de Podemos, el descontent social i la malfiança general en els partits,  aconsegueixi uns bons resultats  en tots els processos electorals que tenim a prop. Imagino que aquest intent de les esquerres és el que fa que el Sr. Duran ens digui allò de que les dretes han de bellugar-se per recuperar el que defineix com a centralitat. És ben cert que tot el grup d’esquerres té coincidències programàtiques, apreciables  amb la sola lectura dels seus manifestos constituents;  però d’aquí a una unió programàtica única se’m fa una mica difícil de creure-ho, tot i que també és  cert que de més verdes han madurat.  Temps al temps i, quan hi hagi realitats, en tornarem a parlar.

Aforaments.- Diuen que Joan Carles està en un estat semidepresiu des de la renuncia en favor de Felip i que ha coincidit amb el tema de la imputació de la filla Cristina en el cas Noos.[1] Imagino que tot plegat (abdicació, imputació, aforament exprés...) no deuen de ser medecines de bon prendre i se’m acut pensar que la imputació de l’expresident Sarkozy (i el record de la culpabilitat de Chirac) tampoc deu d’haver estat una bona notícia per el  nostre ex cap  d’Estat. El cas és que el Sr. Rajoy ens anuncia que està disposat a parlar-ne del tema dels més dels 10.000 aforats que té el país i ens anuncia una nova “etapa” de regeneració política, però insinua que no es tracta de reduir individus aforats si no institucions amb membres aforats és a dir: reduir per exemple el número de diputats territorials. Tot plegat no és més que foc d’encenalls perquè l’any vinent hi ha eleccions municipals i autonòmiques en la majoria de les comunitats i en les que, tant el PP com el PSOE, tenen pèssimes perspectives i temen una patacada històrica. Rajoy ha parlat inclús de modificar la Llei electoral dels alcaldes a fi de garantir algunes alcaldies que potser ja veuen perdudes. I, en aquest últim cas, cal recordar que a Catalunya no tenim Llei Electoral pròpia per la qual cosa, modificacions d’aquests tipus ens afectarien de ple. Respecte dels aforats, personalment em preocupa relativament poc el número que hi ha al país. El que si em preocupa és que no es faci una  modificació del procediment judicial aplicable a fi de que els aforats, al menys, no siguin jutjats pels jutges que els propis aforats nomenen. Si no es modifica això, l’aforament es mostra davant de la societat civil com a una garantia  d’impunitat. Respecta de la regeneració política que proposa Rajoy, em temo que res pot ser creïble si la corrupció continua sent un foc latent i permanent sense el més mínim desig d’apagar-lo.

James  Costos és l’Ambaixador dels EEUU a Espanya i el passat dia 1, en una reunió informativa al Hotel Ritz de Madrid organitzat pel Nueva Economia Forum, va fer unes declaracions que varen posar els pels de punta al Sr. Margallo. En aquestes declaracions esmentava l’Ambaixador que el seu País observa amb atenció els esdeveniments de Catalunya i assenyala que si Catalunya s’acaba independitzant  les empreses nord – americanes s’hauran d’ adaptar: “Les coses canvien, els entorns canvien, i quan això passa qualsevol líder empresarial ha de pensar en el futur. Si les coses canvien, les empreses s'hauran d'adaptar" tot i que reitera  que “és una qüestió interna de l’Estat Espanyol”. Aquesta exposició que en cap cas s’aproxima a qualsevol de les plagues a que ens tenen acostumats els profetes madrilenys, en cas de convertir-nos en un Nou Estat i, precisament per això, perquè ha trencat aquesta predicció amb arguments elementals que tots aquells que hem estat en el món industrial sabem, coneixem i, en casos, hem aplicat (a Castella diuen allò de Renovarse  o morir!), ha fet que Margallo cridés a l’ordre al Ambaixador no tant pel que ha dit si no precisament pel que no ha dit. Costos a twitejat després  dient que “desgraciadament alguns han mal interpretat la meva declaració sobre la política de sempre dels EEUU sobre Catalunya; és una afer intern de l’Estat Espanyol”.  Haig de creure que el twiter tampoc ha satisfet al  Ministre d’exteriors, però també em sembla obvi que voler fer rectificar declaracions plenes de sentit comú, entra en un terreny diplomàtic molt més complicat del que podem imaginar i massa proper a comportaments autoritaris que en res beneficien al propi Estat Espanyol.

J.  Vinyeta
4 de Juliol de 2014




[1] Vozpopuli en la seva edició  d’abans d’ahir