dimecres, de maig 28, 2014

233.- Comentaris.-

233.- Comentaris.-

Socialistes.-  És ben cert que les últimes eleccions han trastocat moltes coses. Potser on menys es nota la desfeta és al PP perquè continua governant. Però el sector socialista ja ha començat a bellugar tot el bellugable amb  la dimissió de Rubalcaba i amb les primeres  preses de posicions dels que aspiren a substituir-lo (Patxi López, Marina, Chacón...). Susana Díez diu que abans de fer res  consultarà amb Felipe González... Donada la debilitat dels dos grans partits, no fora estrany  una gran coalició per a la defensa mútua.

Però el que ens “domina” aquí, a casa nostra, és el que fa/faci el PSC. És ben cert que la política és allò de l’art de l’Impossible i, per tant, del inimaginable: el Sr. Balmón,  número dos del PSC, que els hi va dir  als anomenats crítics que marxessin, ara sospira pel retorn d’aquells dels que va blasmar. El Sr. Navarro també està en la mateixa línea per evitar una escissió que sembla inevitable, tot i que  determinades veus, poques (ja se sap allò de que el que es belluga no surt a la foto...), demanen que plegui. Personalment em sembla que tot plegat és mala peça al teler. El Sr. Rubalcaba mantenia la tutela del Sr. Navarro i aquell ha deixat de ser el seu avalador. Navarro haurà de tenir en compte qui pot venir al darrera per a tutelar-lo i si vol o no mantenir la línea que l’ha portat al precipici.

D’altra banda, els anomenats crítics han signat un document amb la intenció de crear un nou partit socialista, d’obediència catalana i fidels al dret a decidir. Molt bé, però hi caben al menys dues o tres consideracions. La primera és que potser arriben tard i en mala hora, perquè hi cap la pregunta de si haurien fet el mateix  si els resultats electorals de diumenge passat haguessin estat més favorables als socialistes. La segona és la de que, quan parlen del dret a decidir, ens han de fer saber fins on arriba aquest dret, perquè el PSC ja el defensava i sabem com ha acabat. I potser  n’hi cabria una tercera, ampliant l'anterior: fora bo saber, vistos els antecedents generals de tots plegats, si les seves opcions abraçarien també  una de les anomenades  terceres vies o plantejarien un sortida federal. És  evident que tenen tot el dret a  definir-se en la línea que més els hi convingui, els agradi o els satisfaci políticament, faltaria més. Però  suposo que, pel mateix, entendran que els que no formem part de la seva colla volguem saber fins on volen arribar i de quina manera.

Podem.- He seguit una mica el comportament dels mitjans ultres respecta de l’espectacular resultat del Sr. Iglesias. S’ha convertit en el centre de les ires i en l’objectiu a destruir. Des d’un punt de vista estrictament personal haig de reconèixer que barrejar objectius  socials, dels quals el Sr. Iglesias en fa bandera, amb el retall  de llibertats    que suposa la actuació  de les dictadures per a la  consecució d’aquests fins socials, no em sembla en cap cas  aparellable perquè, en qualsevol cas, el retall de llibertats ha de ser sempre denunciat i injustificable.  Però d’això a  la intransigència dels de sempre, que no volen admetre l’existència d’altres formes  de veure les coses més enllà de les que tenen a la vora  del nas, hi ha una  gran distància. ABC, 13 TV i Intereconomía  han obert la veda i veurem si aquest xicot podrà continuar sent protagonista a la Sexta i altres  espais mediàtics. El planteig que fa és clarament revolucionari i, és clar, els hi fa pànic que la taca d’oli s’extengui!

El Sr. Cuní s’ha emprenyat. No va poder fer l’últim debat abans de les eleccions i ha fotut el crit al cel. Ignoro les vertaderes raons per  les que els partits que havien d’assistir-hi  no ho varen fer. Però arrogar-se el dret a dir que el debat que ell havia de moderar (ell i no altra, no ho oblidem) hagués ajudat a disminuir la abstenció, em sembla d’un narcisisme gairebé insultant. El dret a ser informats, del que tant en presumeix, no és més, en la meva opinió, que una excusa de mal pagador perquè tots sabem que ell, i molts dels que com ell  en presumeixen, aquesta informació que ens donarà/an  no va més enllà de les fronteres que marca la ideologia de la capçalera  que els paga. Que informin, certament. Però que quedi clar que, al menys en el meu cas i sabedor de que l’objectivitat no existeix, se’m fa difícil d’acceptar que el que ell/s pretenen és defensar el meu dret a ser informat. No me’ls crec.

Ha  dimitit el Director General dels Mossos. D’alguna manera és la  crònica d’una mort anunciada prèvia a un Ple del Parlament en el que s’hagués demanat la seva dimissió i que hagués posat contra les cordes la relació ERC – CiU. Ha coincidit també amb els fets  del desallotjament de Can Vies a  Sans en la que  la actuació policial ha estat criticada. No vull justificar res, però  potser serà necessari un “reajustament” social respecta de les actuacions dels Mossos  en les que, curiosament, sempre son criticats. La pregunta que se’m acut és la de si volem policia pròpia o no i, si la volem, si entenem que l’única violència legítima és precisament la de la Policia. I que quedi clar que amb això no vull dir violència fora dels controls democràtics. Però em sembla que hi cal una reflexió seriosa: no pot ser que, com a passat Sans i  en altres ocasions, la societat beneeixi als violents i crucifiqui als Mossos. En tot plegat hi ha quelcom que no va bé.


J.  Vinyeta

28 de Maig de 2014