dimarts, de juny 03, 2014

234.- Can Vies. El Rei.-

234.-  Can  Vies.  El Rei.-

La realitat de Can Vies s’ha vist, en aquests moments, sobrepassada per l’abdicació del Rei. És per això que  en vull parlar separadament.

Can  Vies.- Personalment em sembla que s’han comés alguns errors que es poden enumerar.

El primer de tots i el més greu, en la meva opinió, és haver esperat 17 anys en intentar resoldre la situació (tinguem en compta que el PSC controla l’Ajuntament de Barcelona des d’Abril de 1979 fins al Juliol del 2011). Ens ha de quedar clar que, al menys fins avui, la propietat privada existeix i una transgressió d’aquet principi ha de ser resolta judicialment amb una certa celeritat. No fer-ho enquista el problema, com ha passat.

Un altra error, en la meva opinió, és haver iniciat l’enderroc de l’edifici de forma immediata quan, tot i la sentència que obligava a fer-ho, podia haver-se endarrerit, fer públic  un calendari executor i complir-lo. Però, un cop  iniciat l’enderroc, i a pesar de tots els pesars, l’enderroc havia d’haver-se completat. Deixar-ho com està ha donat ales als ocupes. No sé si, a més,  es va tenir  en compte (si no, també podríem considerar-ho un error) la combativitat del barri. Sants ha estat de sempre un barri fortament sensible i combatiu en qüestions socials i amb un prisma autogestionari important.

Per l’altra banda, els ocupes, no estan per arreglar les coses. Al contrari. No volen negociar amb un Ajuntament que no reconeixen i, amb tota contradicció, exigeixen la dimissió de l’alcalde Trias.  L’autogestió és la seva manera de fer, però son incapaços de denunciar la violència que la seva actitud afavoreix i tenen el valor de acusar-ne, d’aquesta violència, a la presència de la policia. La contundència en les declaracions del portantveu de la Plataforma de Can Vies, Ferran Agulló, i d’un tal Pau Guerra (no és que vulgui menysprear-lo, però s’identifica segons la premsa per un pseudònim, a banda de que està, també segons la premsa, imputat en el tema del cercle del Parlament) son prou clares i, al mateix temps, preocupants per a la ciutadania, especialment la del barri que és la que majoritàriament ha viscut la “cremà” diària. És  la que els avisa de que, mantenint aquesta actitud, corren el risc de quedar-se, els ocupes, sense el recolzament veïnal del que ara mig disposen. Els antecessors de tota aquesta trepa del barri de Sants, ja ens varen fer prou mal intentant una contrarevolució quan ja n’hi havia una en marxa, ara  fa ja més de 75 anys. El rellotge, encara el tenen parat en aquell Maig de 1937?

De tot plegat el que em resulta més preocupant, no ja de Can Vies, si no pel nostre País, és la presència de 300 policies espanyols, estacionats a Calella a l’espera de que el merdé sigui suficientment gruixut perquè tinguin motiu per entrar a Barcelona per a “defensar” allò que els Mossos, segons la Sra. Llanos  de Luna, no saben – no poden defensar. Per a mi és clar que la celeritat d’actuació de la Delegada respon a un coneixement previ de la situació que es crearia. És què els violents son al mateix temps talps de la Delegada i actuen per compta d’ella...?

El Rei.- El Rei abdica la corona. No sabem quines son les reials raons (mai tan ben dit!) per a fer-ho i, hores d’ara, tot son especulacions al respecta. Potser estan en els resultats del prop passat 25 de Maig, del que el PP i el PSOE en surten tan escaldats que entenen que els hi fa falta una crossa per sobreviure (resultats que fan tremolar als seus barons, dels dos partits, que veuen perdudes les seves menjadores municipals primer i autonòmiques després), i pensen que ara és el moment de salvaguardar la institució monàrquica que s’enfonsa pels seus propis errors i fer-ho amb un fons lampedusià de canviar-ho tot perquè tot segueixi igual.  Potser... Però la realitat és que haurem d’esperar per fer anàlisi fins que arribem a saber una mica més de tot plegat.

Des del punt de vista català, és important que mantinguem el procés actual, sense bellugar-nos. L’única cosa que podem  fer, és recordar-li al nou Rei allò que fa  gairebé 25 anys ens va dir, de Príncep, en un moment d’exaltació[1] (les hemeroteques son terribles...!): “Catalunya serà allò que els catalans vulguin que sigui”  o  aquelles altres “(Los catalanes) no solo no debéis renunciar a vuestras peculiaridades, a esta nacionalidad catalana que tanto estimo y estimamos todos, sino que también entre todos la hemos de fortalecer."[2]  Dons apa! A veure si és conseqüent...!Però nosaltres, sense deixar el camí...!

J.  Vinyeta
3 de Juny del 2014


[1] Al Parlament de Catalunya, el 21 d’Aril de 1990
[2] A la Universitat de Cervera  el 22 del mateix mes