dimarts, de maig 27, 2014

232.- De les eleccions europees.-

232.- De les eleccions europees.-

Constatar fets i  mantenir asèpsia davant  dels resultats electorals és difícil perquè, en massa ocasions, el cor i el cap no van pel mateix camí i, per enredar encara més les coses, pot passar que allò de que es pugui confondre el desig i la realitat. Però intentaré només constatar fets i, en qualsevol cas, no extrapolar dades a unes suposades eleccions generals, autonòmiques o municipals posteriors a aquestes europees.

Europa.- Que Europa funciona malament és un dels fets constatables. I els resultats electorals posen evidència la contestació de la ciutadania: l’ultra dreta (inclòs algun nazi alemany) i els euro-escèptics (amb 36 diputats!)  hi son presents. Populars, socialistes i lliberals que partien amb un total 541 escons (274, 196 i 83 escons  respectivament) es queden amb 468 (212, 185 i 71)[1] Per tant, que cap d’ells està per llençar coets i vista la fragmentació amb la que en resulta el Parlament, em sembla que de les aliances  per a triar  el President de la Comissió en sentirem a parlar. Com ja he dit en alguna ocasió, resulta evident que una multinacional com la UE no pot funcionar  amb 28 directors generals.

Espanya.- Rubalcaba ha anunciat ja un congrés extraordinari del Partit pel mes de  Juliol per encarar unes primàries amb la nova direcció del partit que en surti del Congrés. Dimiteix i em sembla que això equival a deixar el partit en mans del PSOE Andalús, esquitxat, tant o més que el PP, per temes de corrupció. El PP perd també 7 escons tot i que es proclama guanyador de les Eleccions a l’Estat[2]. Però personalment entenc que el més rellevant de tot plegat és l’entrada de Podemos en l’arc parlamentari. Quan el famós 15 – M va entrar en acció, vaig expressar la opinió de que, en el meu entendre, un moviment assembleari sense lideratge no anava enlloc. I així ha estat fins que un jove periodista  professor universitari amb nom socialista il·lustre, Pablo Iglésias, ha estat capaç d’iniciar el lideratge de tots aquells antisistema apallissats a la Puerta del Sol o a la Plaça de Catalunya. Penso que Podemos és el toc d’atenció més important per a les elits, “la casta” com l’anomena el Sr. Iglésias: els moviments de base  emprenyats com és el cas, organitzats i ara amb lideratge  poden convertir-se en una mosca collonera per aquella “casta”. La aparició de C’s i UPyD en l’arc parlamentari Europeo no és més que una manifestació del populisme amb que tots dos partits han anat fent amb la seva actuació durant la legislatura i en la campanya que n’ha estat el colofó, tot i què el resultat propiciat per les caigudes electorals del PSOE i del PP. Fer notar les davallades del PP especialment a  València i a Les Illes.

Catalunya.- Ras i curt: el conjunt de forces que opten pel dret a decidir s’emporten el 55,8% dels vots, i si a aquests afegim els vots de Podemos obtinguts a Catalunya, que s’han definit clarament a favor del dret a l’autodeterminació, el total obtingut  suma un 59,9% dels  vots. ERC s’ha emportat el triomf de les eleccions a Catalunya amb 1,8 punts  per sobra de CiU, però el President Mas es  referma en el projecta sobiranista i ens diu que no hi haurà cap pas  endarrere, confirmant-nos, a pesar dels resultats, que continua assumint-ne el lideratge.

Per l’altra banda, la patacada del PSC ha estat notable, amb la pèrdua de 22 punts. El Sr. Navarro, tot i aquesta patacada i sense  reconèixer cap error per part seva, te el valor de dir-nos que el gran perdedor de les eleccions és el Sr. Mas... L’altra ensurt se’l emporta el PP amb la pèrdua de 18 punts. El Sr. Fisas en dona la culpa de la desfeta a la crispació que viu el País. Quan  no hi ha ni capacitat ni valor per assumir errors, és ben clar que la responsabilitat dels mals resultats sempre és deguda a qüestions foranies.

Ressaltar que la participació, que no arriba a mínims desitjables, és, amb tot 10 punts superior ala dels últims comicis europeus, superior a la mitja estatal quasi en 2 punts i 4,5 punts respecte de la mitja de participació a Europa.

I ara, a esperar a que el els que han interpretar, vulguin fer-ho. Perquè els resultats son els que son i la realitat és la que és: qui no ho vulgui veure és perquè, digui el que digui, no vol mirar.

J. Vinyeta
26 de Maig de 2014



[1] El Parlament Europeu ha passat de 766 escons a 751, També això  s’ha de tenir en compta
[2] També aquí hem de tenir en compta que el número de diputats a l’Estat Espanyol a passat a ser  de 54 en comptes dels 50  en les eleccions anteriors.