dimarts, de maig 13, 2014

228.- Eppur si muove?

228.-  Eppur si muove?.-


La frase  Eppur si muove...! és atribuïda a G. Galilei quan va haver d’abjurar del heliocentrisme davant de la Inquisició. No sembla que estigui exactament comprovada l’autoria, però, com diuen a Itàlia, se non è vero, è ben trovato...

Ve això a compte perquè la opinió majoritària  està en que el poc moviment que podríem esperar per part del Govern Central, si és que  ha d’haver-hi moviment, en cap cas hi  serà fins passades les Europees  del dia 25 d’aquest mes de Maig. Tot i aquest convenciment, passen coses que no deixen de cridar la atenció i que, parafrasejant a Galileo i arrel d'elles, podríem transformar la seva afirmació rotunda en una pregunta: Madrid, Eppur si mouve? No ho sé si es mou res però es diuen coses noves, això sí.

 El  Sr.  Rajoy va i ens diu a la SER allò de que  “... en Catalunya hay un problema de gran envergadura...”   i al Parlamento diu allò de que la idea sobiranista catalana és cosa “ de algunos catalanes y de algunos partidos políticos...” En un altra moment ens diu allò de que la secessió catalana causaria problemes per a tots, espanyols i catalans, o demana als empresaris, amb els que es reuneix  a la Moncloa, ajuda davant el problema sobiranista català. I per a rematar-ho  ens ve el Sr. Zarzalejos, que és el secretari general de la FAES, per a dir-nos que la Constitució és modificable tot i que complint la constitució. Sembla dons que hi ha dues coses a comentar: el que diu el Sr.  Rajoy en que, per primera vegada, Madrid reconeix l’existència d’un problema “d’envergadura” a Catalunya i que aquest problema ja no és una febrada del Sr. Mas si no que afecta  a “alguns catalans i alguns partits polítics”, i ens diu també   que la secessió de Catalunya seria dolenta per a tots, espanyols i catalans... L’altra és la que ens assenyala el Sr. Zarzalejos: la fins avui sacrosanta constitució és modificable. De totes maneres que a aquestes  alçades ens sorprenguin les obvietats pel què fa  a les coses que diuen i fan referència  a  casa  nostra, diu molt en contra de la pèssima  qualitat del  discurs de Madrid  respecta de tot plegat. Però el cert és que son coses que s’han dit.

 Vagi per endavant que soc un descregut, però no em queda més remei que fer com els gossos i estirar les orelles davant d’allò que em crida la atenció. El Sr. Rajoy dient que la secessió de Catalunya seria un desastre també per Espanya, és una novetat; i que els empresaris a Madrid insinuessin, com sembla que va ser, que potser el Govern Central haurà de definir-se al respecta, és també una altra novetat.[1].

 Per arrodonir-ho, la representant espanyola al Festival d’Eurovisió  em diuen  que va cantar en anglès... Espanya cantant en la llengua de la Pèrfida Albion!! (Què s’ha fet d’aquelles  flors...?)

Ja sé que res del que he parlat és per a llançar coets. I per si hi havien  dubtes només cal fer notar el nomenament de Juan Carlos Gafo  com a Cònsol General a Melbourne (Australia) deixant en evidència que l’anticatalanisme obra portes[2] encara que, en primera instància se’ns vulgui fer veure que no. Però estem en període electoral i no fora gens estrany que  donat els resultats electorals que es preveuen per el PP a Catalunya, tornin a fer-nos voler creure (com en aquell vídeo de fa un parell danys en que tot el PP es declarava enamorat de Catalunya) que ens estimen. O serà què realment hi ha algú, tot i que amb la cua entre cames, que comença ha ensumar que el deute públic espanyol, per exemple, ja gairebé inassolible, ho serà del tot si el PIB català deixa de contribuir  a saldar aquest deute? O  que el Sr. Rajoy comença a entendre que Espanya no és tant independent d’Europa com ens vol fer creure i, per tant, ha de ser més prudent del que és  habitual i potser quedar a l’espera de que sigui Europa qui decideixi sobre el procés català? Ara mateix..., tot està per fer i tot és possible, ens diu el mestre.

Mentre, l’empresariat català es reunia al Far de Sant  Sebastià, a Palafrugell, i signava un document en el que  dona suport al procés endegat pel Parlament per a la consulta del 9 de Novembre i la adhesió al Pacte Nacional pel  Dret Decidir. És evident que un acte d’aquestes característiques val més que moltes de  les paraules que ens puguin arribar  de Madrid i que deixa en evidència  a una part del sector econòmic català que, de moment, no hi vol estar. També aquests absents algun dia hauran de decidir.


J. Vinyeta
13 de Maig de 2014



[1] Tot i que  no se com interpretar les absències en aquesta trobada de Roig (Mercadona) i Lara (Planeta), dos pesos pesants per excel·lència
[2] Juan Carlos Gafo era el director de la Marca España i, durant els Mundials de Natació  de Barcelona de l’any passat, va tenir aquella frase tant ocurrent però poc original. Ens va dir  “Catalanes de mierda. No mereceis nada”  arrel d’una xiulada al himne espanyol.  Margallo el va destituir de forma fulminant. I ens ho varem creure