divendres, de novembre 30, 2012

174.- Dies d'espera


174.- Dies  d’espera.-


Les darreres eleccions han deixat uns resultats electorals  tremendament transversals  (paraula molt de moda per a definir la inclusió de tots els nivells socials[1] en un fet concret, però molt encertada en aquest cas) i la complexitat política és evident. Però això no ha de voler dir que aquesta complexitat és irresoluble, que estem en una major incertesa de la que estàvem abans de les eleccions, en el que fa referència a la crisi, i que, en cap cas podem pensar que el procés sobiranista està aturat i en un incert camí, ans al contrari: com es diu des de l’ANC “Hem passat d’un Parlament autonòmic a un de sobiranista,  això és històric”[2]

És ben cert que, observant els mitjans de comunicació, van aflorant veus, de molt conegudes inclús, que em recorden  la actuació del Partit Popular durant la campanya  repetint  ara allò que ens deien des de Madrid: el Sr. Mas ens ha fotut en un mal embolic, què no era necessari convocar eleccions, les coses no estaven a punt, no hi ha hagut suficient reflexió, ha quedat palesa la seva irresponsabilitat etc..., etc. Son les mateixes veus que varen aplaudir que el President es posés a la cresta de l’onada arrel de la manifestació de la Diada,  que li varen aplaudir els discursos aquí i a  Madrid i també que convoqués eleccions. Era cert que les enquestes del moment assenyalaven una “victòria històrica” de CiU i això va engrescar fàcilment a aquells “goebelians” que s’apunten ràpidament al carro guanyador. Son els mateixos que “es desapunten” amb la mateixa facilitat en que s’hi varen apuntar. Son de poques conviccions i  penso que amb la seva actuació estan fent mal al País.

És   cert que el resultat electoral ha causat sorpreses. Però també és ben cert que els resultats han deixat clar moltes altres coses més que  la davallada de CiU. A Madrid estan contens perquè Mas, diuen, ha fracassat. Però son tan aparentment obtusos que no volen fer la famosa lectura 87 a 28, ni veure que  el sector espanyolista i irredempt és qui realment ha estat derrotat en tots els ordres i que, pel seu dolor, el 80% del poble de Catalunya ha votat, sense pal·liatius, a favor del dret a decidir, en contra de les tesis espnyoles.

Potser que el què li falti a Convergència sigui el desfer-se del llast que, des del punt de vista sobiranista, representa Unió. Però també em sembla cert que els cinquanta escons actuals de la coalició son molt més sobiranistes que aquells altres  seixanta-dos dels que disposava.  Dit d’una altra manera: des del  punt de vista electoral ja se’n ha desfet d’uns quants d’aquests d’Unió. Però en qualsevol cas, en Mas, i en conseqüència, el País necessitarà l’ajuda de tots...  els que vulguin, evidentment, col·laborar per tirar-lo endavant. Ja sabem que ERC col·laborarà. Ens queda saber que farà  el PSC i fins a quin punt al PSOE li interessa aquesta col·laboració. Dels d’ICV poca cosa ens queda esperar, perquè no faran anar simultàniament  política d’esquerres i dret a decidir[3]. Sabem que les CUP son inequívocament independentistes, però no sé si hi  anteposaran la seva ànima esquerrana i popular. Entenc que al PP i a C’s, no cal ni mencionar-los.

Per tan, hem d’esperar la fi de les converses i el moment de la Investidura. Aleshores aclarirem els dubtes.

 

J. Vinyeta

30 de Novembre de 2012



[1]En realitat, la transversalitat, fa referencia a la conjugació simultània dels conceptes d’economia, medi ambient i inclusió social a l’hora de preveure del progres de l’home.
[2] Podeu trobar la referència a la roda de premsa conjunta de l’ANC (Carme Forcadell), Omnium (Muriel Casals) i  l’AMI (J.M. Vila d’Abadal) valorant els resultats electorals  a ASSEMBLEA.CAT (Valoració25N.docx.doc)
[3] He dit dret a decidir i no sobiranisme perquè davant de les urnes, en el moment el referèndum, no tinc clar quin serà el seu vot.