dissabte, de setembre 21, 2019

642.- De les frases lapidàries...


642.- De les frases lapidàries....-

Quan no se sap què dir el que val més és quedar-se callat  perquè, si no, es compleix aquella dita  que diu que sempre seràs amo dels teus silencis  i en canvi sempre seràs esclau de les teves paraules. Pot passar, però per que passi  ha d’haver-hi un cert càlcul intel·ligent pel mig, que pot haver-hi un desig d’aproximació a determinades tesis  i, el que es diu, ja no en resulta  un tal esclavatge flagrant, si no un aplaudiment per part d’aquells que, en escoltar el que molts altres entendríem com a bajanada, han sentit dir allò que volien sentir. De totes maneres, encara que la dita que normalment ocasionaria un terratrèmol sigui aplaudida, l’orador ha de ser conscient de que aquell aplaudiment no és més que un laudo momentani i que, per més que no ho desitgi, queda dit. I les vídeo – hemeroteques en faran l’ús  que en vulguin o els hi convingui, de per vida. 

Dic tot això perquè, aquests dies se  n’han dit moltes de bajanades que volen semblar preguntes – respostes carregades de serietat  i profunditat dialèctica. D’elles, en destacaré tres, que no son, ni de bon tros les úniques.

La primera  resposta – pregunta es la  que Sánchez fa a Rufián dient-li allò del incomprensible que resulta que un partit d’esquerres defensi la independència  de Catalunya  sent Catalunya un país ric...   Queda bé davant de les altres comunitats. Però no hagués estat de més que, abans de parlar, s’hagués mirat unes dades que publicà un diari no precisament amic del procés el 2017[1] i tenir en compta que els pressupostos espanyols, no s’han renovat... Això, a banda dels índex de població immersa en la pobresa o en el llindar de la mateixa. I sense tampoc  tenir en compta allò que afirma Niño Becerra que Espanya és un autèntic llast per Catalunya[2]...

La segona és l’insomni del president en funcions[3] si hagués pactat amb Unidas Podemos. No sé si realment hagués tingut por de Iglésias i companyia o bé a l’oligarquía que sembla conduir-lo a pactar amb els Rivera Boys, opció que ja, i a més, ja li va deixar clar a Sánchez en aquella última proposta esbojarrada de Rivera que només era de caràcter electoral, però que el sitúa nedant i guardant la roba...

La tercera es de Iglésias. Ens diu que, d’haver estat  en el govern de Sánchez, hagués acceptat un hipotètic 155 per allò de que formava  part del govern. Després ens vindrà Montero a dir que no volien cadires...  Iglésias va rectificar després[4], però com deia al principi, el que va dir i del que ja se n’ha penedit, com totes les altres comentades, ja han quedat per la història, que és tremendament recalcitrant quan li convé.

Ara estem en període electoral i tots sabem, menys aquells que no s’ho volen creure, que els discursos, frases fetes, violentes (que n’hi ha massa...) o no, promeses, garanties, etc... no son  més que  paraules amb caire electoral, i res més. Però d’aquestes frases que pretenen ser lapidàries però que son terriblement i particularment comprometedores n’hi haurà una multitud. Les vídeo – hemeroteques les emmagatzemaran i ens les posaran a la nostra disposició per quan en vulguem fer-ne ús. Parodiant Casado quan diu que les urnes les carrega el diable, podríem dir que, en massa ocasions, els discursos sí que els carrega el diable.

J.  Vinyeta
21 de Setembre de  2019

P.S.:  Duran Pich ja ens va obsequiar amb aquella entrevista que la Sexta volia emetre retallada[5] sobre la possibilitat de que Catalunya fora independent. Ara ha publicat un llibre sobre els que anomena  “...oligarques camuflats...” No l’he llegit, però sí que he llegit  l’article-entrevista que li va fer El Nacional el 2 d’Abril d’enguany. Entenc que és de lectura obligada[6], dient el que pocs, molt pocs,  es veuen en cor de dir  però que tots intuíem, sense coneixements i informació necessaris, que  tot plegat anava tal com ens ho explica en l’entrevista.
--



[4] https://www.lavanguardia.com/vida/20190920/47501517138/iglesias-cree-que-el-155-es-inaceptable-para-resolver-el-conflicto-catalan-y-apuesta-por-el-dialogo-y-vias-democraticas.html