dissabte, de setembre 07, 2019

638.- Comentaris (Correbous, President Torra)


638.-  Comentaris (Correbous, President  Torra).

Correbous.- Aquest últims dies s’ha destapat el debat sobre dels correbous. Han calgut una vintena de ferits  a Vidreres, en una d’aquestes festes, perquè el debat es tornés a posar sobre de la taula. I quan encara els ecos de Vidreres estaven ben vius, un mort a Llíria (País  Valencià), eleva a cinc els morts enguany en els correbous  a les terres valencianes.

No és més que el resultat, al menys aquí a Catalunya,  d’una mala Llei feta sense la valentia  necessària per prohibir-los perquè, no ens en enganyem,  la prohibició els correbous podia comportar, gaire bé sense dubtes, una patacada electoral pels partits que els  haguessin prohibit: la suposada protecció dels animals, quedava esmicolada per pures raons electorals. Això sí, es varen prohibir les curses de braus en un moment en que aquestes dequeien de forma evident i haguessin mort per sí soles a Catalunya, per  inanició: un brindis al sol del moment perquè una anys abans, quan  encara a La Monumental hi anava gent, no va haver-hi el valor suficient per a prohibir-les.

Cal recordar que la Llei de Murphy és inexorable i continuaran havent-hi morts als correbous perquè, com afirma la esmentada Llei, quan una cosa pot sortir malament, sortirà malament i en el pitjor moment. Penso que  no ja en defensa dels animals, cosa per a molts absolutament indiferent, sinó en la d’evitar els morts que hi ha hagut  i continuaran havent-hi (imprudències injustificables, incloses), la millor solució (potser l’única) és que el legislador  s’armi de valor i suprimeixi el risc  inherent als correbous, prohibint-los.

El President  Torra ens diu des de Madrid que liderarà el Procés si la sentència que tots esperem, no és absolutòria i que no forma part de les seves intencions el convocar eleccions perquè unes eleccions ara dividirien el món independentista més del que ho està. No es tracta, com assenyala  Junqueras, que cada dia em sembla més afinat amb la sintonia del PSOE de Sánchez, que, segons Torra, unes eleccions malmetin les institucions, perquè no seria veritat. De totes maneres, em sembla que tots recordem a Rufián dient-nos  allò de que unes eleccions generals afeblirien les institucions a l’Estat espanyol: que cada ú ho entengui, si pot...  El que passa és que sí que hi ha qui entén que la prioritat és el País i altres que entenen que les prioritats son purament partidistes. La diferència és notable, el President Torra així ho entén.  I sap també que només ell pot convocar eleccions...  Però Junqueras sembla alinear-se amb Sánchez, amb el 155, no amb Catalunya, i amb la que sembla una convocatòria electoral inevitable a l’Estat (una estratègia que a més Sánchez pot entendre com a divisòria del independentisme  català...), convocatòria amb la que  Junqueras  vol portar l’electoralisme de nou a Catalunya afinant l’orquestra catalana a les ordres del concertino  Sánchez.

El President Torra està citat a judici per desobediència els dies en que precisament hi ha el debat de l’Estat de la Nació al Parlament. No sé com s’ho faran per inhabilitar-lo, però sí que sabem que, en bona Llei, només el Parlament pot destituir al President de la Generalitat. Però entenc,  que aquesta inhabilitació forçada (ja sabem , si es produeix, obriria el pas a la restitució de Puigdemont al seu càrrec si  el President del Parlament, ja per voluntat pròpia o seguint ordres del partit, no se’ns torna a arrugar.

J.  Vinyeta
7 de Setembre de 2019