dimecres, de juliol 31, 2019

630.- Quina unió...?


630.- Quina unió...?.-

A vegades potser se’ns fa difícil entendre què se’ns diu. El  President Puigdemont ens diu allò de Re-Unim-nos. Vagi per endavant que no he llegit el text complert i que les referències  que tinc  son les que he llegit a la premsa  diària. Però entenc que tant me fa haver  llegit o no el text que ha editat Campana. Em sembla que aquesta unió que el President demana és com demanar figues a una pomera. Els partits, inclòs el seu, han adoptat una posició que en podríem dir de traïció a la voluntat del que majoritàriament es va expressar a les urnes,  expressió que ja  es va fer amb totes les dificultats, amb la intenció de que guanyessin aquells que haurien d’aplaudir la derrota espectacular del sobiranisme, però  amb uns  resultats que varen ser  sorprenents, no aquí, però sí  a Madrid. Aquell resultat va deixar clar quina era la voluntat del quasi 48% de electorat, clarament independentista, sense comptar-hi aquells que, des d’altres partits, disciplinàriament, varen votar els seus, però amb el cor posat en la voluntat popular més majoritària: entre els Comuns i el PSC, per exemple, sabem que n’hi trobaríem, i no hi varen ser reflectits...

 Han passat un parell d’anys i, des del meu punt de vista, la gran feina del sector  sobiranista ha estat parar atenció als empresonats i intentar pensar que l’Estat espanyol  potser prendria consciència de la bestiesa que anava cometent i, en conseqüència, insistir en l’alliberament dels ostatges i els retorn dels exiliats. Entenc que ha estat un error: els ostatges i els exiliats estaran on son fins que els tribunals europeus deixidessin i per tant, agradi o no,  res a fer al respecta. Dit això, convindrem, també agradi o no, que la immobilitat política interior, a casa nostra i des del punt de vista sobiranista, per aquella raó i des d’aquell moment, ha estat nul·la. Des d’aquells  temps, JxC ha pactat, finalment, amb el PSC la Diputació de Barcelona,  ERC ha ofert els seus escons al PSOE facilitant, si s’esqueia, l’accés de Sánchez a la Presidència del govern Espanyol, i les CUP continuen a l’espera d’unes condicions que, pel que sembla, no es donaran mai. El President demana unitat. El que no sé és si el President té clar que, amb el què aquí estem passant, pot entendre que aquesta unitat que demana és impossible: son més importants pels partits els escons en l’esfera que els hi sigui propícia  que la voluntat popular expressada en les urnes. 

Per tant, gosaria recomanar   que, en comptes de demanar la unitat d’uns partits, inclòs el  del President Puigdemont, que tal com ens han demostrat  mai deixaran de pensar en els  seus interessos particulars, es demani que  la societat civil, la que en la demanda de independència sí que està unida i que està a l’alçada del 50% de la població catalana, actuï com a tal i que, encara que sigui des de Waterloo, hi hagi un lideratge,  que pot estar directament establert des del Consell de la República. 

Si no es fa, aquesta societat civil que sembla adormida, però que no ho està, en determinat moment (n’hi ha prou en recordar què li va passar al President Mas...)  tirarà endavant i  col·locarà els seus líders davant d’uns polítics que, amb les seves prepotències i poques llums, han pensat – cregut que son imprescindibles. Quedarà clar, aleshores, que el  Procés serà definitivament irreversible. Una vegada més, com ens demostra la història, l’autèntica revolució haurà estat cosa de la societat civil. I no cal patir: hi haurà lideratge que sortirà, precisament,  d’aquesta societat civil posada en marxa. És tracta, com en totes  les revoltes – revolucions que han portat  modificacions polítiques estructurals a la societat corresponent, saber esperar el moment, que en cap revolta és llunyà, per iniciar la conversió. I això  no vol dir estar esperant i voler la lluna en un cove.  I que quedi clar, per si de cas,  que  de por a les urnes, si convé  anar-hi, no en tenim cap.

J.Vinyeta
31 de Juliol de 2019