dilluns, de juny 17, 2019

621.- Colau, alcaldessa de BCN


621.- Colau, alcaldessa de BCN.-

No és que vulgui auto citar-me, però dies endarrere expressava el meu convenciment de que Colau seria novament alcaldessa de Barcelona, amb Collboni de segon i amb els vots de Valls, pretenent, en  un clar oxímoron,  ser un bloc progressista.   I així ha estat i per definir-ho, tal com ho vaig fer, no va ser necessària cap  bola de vidre o alguna vivència sobrenatural: el poder és l’eina màgica que transforma la carabassa en  carrossa i als ratolins en cavalls.   Després, quan arriba la mitja nit i la vareta màgica s’ha convertit  en la Vara de l’alcaldia,  ressonen aquelles paraules que cauen amb tot el seu pes sobre de la consciència de la Senyora Colau: “... Vostè és alcaldessa – deia Valls –gràcies als nostres vots...”  La màgia es trenca i la Sra.  Colau sap oficialment que té un deute. Com César, ha creuat el Rubicó i no hi ha retorn. Ara els barcelonins haurem de suportar les cretinades d’unes elits que, amb l’excusa d’una suposada  modernització s’enriquiran a costa dels de sempre. Perquè em sembla il·lusori pensar o creure que Valls no anirà  mostrant permanentment la seva pell política i la submissió als interessos dels que l’han recolzat i mantingut durant el període electoral, siguin o no proclius als de C’s. Al contrari: Valls farà tentinejar en tot moment la clau que li garanteix l’èxit en cada decisió municipal. Colau ja sap que res, absolutament res, és gratis.

No pretenc defensar altres opcions que han actuat de manera similar, com així ha  estat, amb pactes diem-ne contra natura apreciables en el mapa municipal resultant. Però això està i estarà després de cada cita electoral municipal tant en quan no hi hagi elecció directa de l’alcalde, per una banda, i del consistori per una altra. Perquè mentre això no sigui així els nostres vots no serveixen per a res més que per engreixar aquelles candidatures que, no havent estat les més votades, a la fi acaben guanyant les places municipals. I que un cop guanyades, posen els ulls en les  Diputacions com a premi final. Tot plegat em sembla el preludi a una abstenció important en les properes conteses electorals municipals i extensible perillosament, donat el tractament judicial als electes, en els  altres processos electorals.

De totes maneres, potser serà hora de que, després del fracàs, ERC en general i Maragall en particular, vagin rumiant allò de que la unitat no dona més vots: només cal veure els vots perduts que han anat a parar a coalicions – grups indepes i que, no en tinc cap dubte, haguessin caigut a la candidatura única a la que ERC, per exclusiva conveniència partidista, s'hi està negant sistemàticament. Dels fracassos se n'ha d’aprendre... per a no reincidir en l’error.  Veurem.

J.  Vinyeta
16 de Juny de 2019