dijous, de maig 17, 2018

534.- I ara... Bèlgica!


534.-  I ara...  Bèlgica!

Bèlgica li ha fet la pirula al jutge Llarena  i la fiscalia  belga, directament,  ha rebutjat l’extradició a Espanya de Puig, Comín i Serret. La plantofada a la Justícia espanyola és real i, tal com van les coses, sembla que no serà l’última. No sabem si l’autèntica raó per a no concedir l’extradició ha estat, com diuen, un pura qüestió de forma. O sí, sent més mal pensat, ha estat una manera discreta de dir-li a la Justícia espanyola que ja n’hi ha prou. El cas és que, com ha dit la pròpia Justícia belga, aquests senyors i senyora, son ara ciutadans lliures per circular i instal·lar-se  a qualsevol país d’Europa, tot i que els advocats  de tots ells aconsellen un mínim de prudència al respecta.

Se sabia que la fiscalia belga es podia  manifestar tal com ho ha fet avui i, en conseqüència, el vot de Comín, en quedar lliure, no hagués pogut estar delegat. Em sembla que era clar que  l’elecció de Quim Torra perillava si aquesta elecció quedava posposada fins avui dimecres, perquè  diferent era, en el cas de Comín, no poder sortir de Bèlgica a no voler tornar, per raons òbvies, a Espanya.  A partir d’ara, ha de resoldre’s aquest tema al Parlament, i Comín i ERC han de decidir què es fa amb l’acta de diputat corresponent donat que, a partir d’avui, el vot de Comín ja no serà delegable.  

Que els delictes pels que s’acusava  a tots plegats son inexistents ens ho diu el propi Sánchez que, quan surt de l’entrevista amb Rajoy, ens fa entendre  que s’ha de canviar el codi penal de forma que els fets de marres sí estiguin inclosos en ell. Dit d’una altra manera, el senyor del PSOE ens diu que s’ha de canviar la Llei perquè els avui acusats poguessin, de repetir o reproduir-se fets similars, ser engarjolats i sense discussió.  Personalment m’ha semblat entendre que ha de fer-se la llei de forma  que els enemics polítics contestataris  podessin ser legalment eliminats... però  deu de ser que soc molt mal pensat.

Llarena va perdent punts a cada decisió europea al respecta. Pot tornar a insistir amb una nova euro ordre. Ell sabrà. El Fiscal Maza quan va iniciar tot plegat, va anunciar allò de  Más dura serà la caida,  assenyalant als acusats. De moment és més dura pel propi jutge que no pas,  al menys, pels exiliats belgues.

Ara, a esperar respostes des de Berlin i Edimburg.

J.  Vinyeta
16 de Maig de 2018