dimarts, de maig 15, 2018

533.- Arrimadas i les bèsties


533.-  Arrimadas i les bèsties.- 

Inés Arrimadas  es fa pesadeta d’escoltar. Sempre surt en tromba per repetir, al candidat o al President, el que ja ens ha dit massa vegades i que podem resumir dient que el Candidat és un desastre (amb els insults de rigor tornats a exposar i a repetir) o que el  President només ho és pels catalans indepes.  Parla només en castellà perquè la TV amiga que la segueix no hagi de traduir; sempre té raó, crida mentre està al faristol i quan torna a l’escó, rep els aplaudiment dels seus incondicionals. Cofoia, li dona la mà al seu company. I s’asseu, qui sap si  convençuda de la seva veritat. Una vegada, una altra i una altra... Sempre amb l’improperi a punt i sabent que ni tan sols s’ha pogut postular com a candidata a la Presidència de la Generalitat.

I ara ha tingut ocasió de tornar-se a lluir. La Candidatura i el candidat electe  Quim Torra han estat l’ase dels cops. A l’ara ja MH President, li va dir de tot retraient-li uns tuïts i articles del passat pels quals, a pesar de tots els pesars  el President va demanar, en el meu entendre,  innecessàriament perdó.   La major filípica d’Arrimadas va venir per un article del MH Quim Torra de l’any 2012. L’article es titula La llengua i les bèsties[1] i fa la referència inicial a un llibre  d’en Folch i Torres que el seu pare feia llegir als seus fills. Es titulava el llibre  De quan les bèsties parlaven que, com diu el propi autor de l’article, era un llibre en que les bèsties parlaven i creaven una sèrie de faules dedicades a l’educació dels infants. Un cop dit això, el que ve al darrera és realment una filípica contra aquests castellano parlants (les bèsties que parlen, com abans ho feien les que parlaven català) que mostren claríssima intransigència a tot el que olori a català, en tots els seus àmbits , i  que se’ls hi estarrufen els cabells només de sentir-lo a parlar. I n’explica una cas concret succeït en un vol  Barcelona - Zurich.

He arribat a la conclusió de que Arrimadas ni tan sols se’l va llegir, l’article. Que li varen passar al nota i va aprofitar l’avinentesa per llençar la seva filípica. Perquè si l’hagués llegit hagués entès que parlava d’uns concrets intransigents (potser ella en coneix alguns...), malauradament freqüents entre els castellanoparlants, histèrics quan senten català on creuen que només ha d’existir la llengua de l’Imperi. Si se’l va llegir, no el va entendre. Indistintament, la resposta, volent ser contundent, era esperpèntica i per tal, pura demagògia.

Alguna cosa freudiana deu d’haver-hi  en aquestes bèsties intransigents que empenyen sempre perquè la llengua catalana  deixi d’existir i desapareixi, que estenen la seva fòbia (i totes les fòbies  tenen un darrera freudià digne d’estudi psicoanalític...) a la resta de l’Estat i amb cert èxit. Com per exemple, aquesta  ILP burgalesa perquè el català quedi reduït, segons el rètol que s’hi veu, pràcticament a l’àmbit familiar[2], rematant la immersió lingüística escolar, és clar...! Suposo que Arrimadas, que sí pensa en tots els catalans, prendrà cartes en l’assumpte. O al menys, en la propera trobada al parlament parlarà d’aquesta fòbia, cada vegada més extensible a tot aquest  Estat del  a por ellos, que pretén ampliar el criteri colonial deixant de banda una llengua per a reduir-la ja  oficialment a  les diferents formes dialectals lingüístiques de cada racó de Catalunya.  És l’expressió clara del  compliment de l’article 3.3 de la CE que tant diuen defensar,  oi...?

Catalunya li cau malament i que els catalans, al menys els indepes, siguem tossuts no li agrada. Com no li agrada  la realitat  d’un  País que és obert, inclusiu, plurilingüistic, europeu, respectuós i moltes coses més... Ho entenc: Catalunya és la cara reversa  del País erm que Arrimadas defensa. Sembla que a Inés li faci  mal, molt de  mal que el seu país sigui  tal com és, dolor que augmenta quan li posem davant i com a mirall un País al que odia i que malgrat tot funciona, i el  desespero ja és total quan molts d’aquí i molts també de fora, tenim clar i li evidenciem que aquest seu país, a més, no té solució. Però ha estat ella qui ha triat.

J.  Vinyeta
15 de Maig de 2018