divendres, d’abril 06, 2018

523.- Patacada


523.-  Patacada.-

Han estat dies de silencis prudents i d’una certa por. No hem pogut deixar de banda, tot  i les advertències, el temor sobre de la fiabilitat de la Justícia Alemanya, perquè, quan portes el culet calent, tot fa de mal fiar. És una mica allò del gat escaldat que fuig de qualsevol aigua que el pugui esquitxar.

Puigdemont ha estat posat en llibertat sota fiança a Alemanya. Alemanya diu que no hi veu violència en tot plegat. Potser ha passat que els jutges recordessin  el desgraciadament famós anomenat Punch de  Munic  de  de Hitler de 1923 i el volessin comparar amb el Procés. I si ho han fet, saben què és violència i què no i ho han deixat clar. Per acompanyar al President, des de Bèlgica ens arriben notícies de llibertat, per segona vegada, pels consellers exiliats. I perquè l’alegria sigui més complerta, la justícia  belga obra diligències contra  l’Estat espanyol per l’ús del geo localitzador utilitzat per les autoritats espanyoles, col·locat en el vehicle del President sense l’autorització belga. La patacada que tot plegat representa per la justícia espanyola en particular i per al govern espanyol i els seus corifeus en general, és monumental: fer el ridícul davant d’Europa dona via lliure a la societat civil europea, entre els que hi som, per exigir responsabilitats a aquells que li volien prendre el pel.

Tot plegat engega preguntes. I, evidentment, la primera és com haurà de respondre el jutge Llarena (i tot el món judicial al que pertany, perquè em sembla que no se’n podrà desentendre...) respecta dels presoners polítics (ara es pot dir així  més que mai) que estan encausats  per delictes que no existeixen a Alemanya, Bèlgica, Suïssa, Escòcia o en els Estats en que, amb l’última  euro ordre en marxa, no varen actuar al respecta com varen ser Finlàndia, Suècia o Dinamarca, llocs per on va passar Puigdemont abans d’entrar a la RFA. Pel que diuen els que hi entenen, la causa sobre de Puigdemont i la  resta d’encausats queda, com a mínim, “tocada”. Però també entenen que l’arbitrarietat de la justícia  espanyola impedeix qualsevol intent de preveure actuacions.

I la pregunta que crec més important: davant del fracàs a Europa de les tesis espanyolistes, fracàs tan davant dels estats en sí com davant de la ciutadania europea, ¿no seria hora de que la política a l’Estat espanyol entrés definitivament en escena abandonant un aposta judicial que, com queda clar, no ha anat pel bon camí que els Rajoy boys volíen? I Europa, no hauria de definir-se obertament i deixar ja de banda  uns silencis culpables?

Quan l’actuació de l’Estat espanyol, amo i senyor de la  finca de la que se n'ha apropiat, ha estat un alambinat producte de laboratori per atemorir a qualsevol que s’oposés a la seva voluntat, i queda  desmuntat per part del Estats Europeus als que l’Estat espanyol a intentat forçar temeràriament, ¿no ha d’haver-hi una resposta que  faci entenedora als ciutadans de l’Estat espanyol de que hi ha hagut alguna cosa que l’Estat, els seus poders i els seus adlàters han fet malament? I com a corol·lari, Rajoy no hauria  de dimitir?

El que sol passar en aquest Estat que ens toca viure és que, quan demanes respostes, t’ofeguen amb més repressió...

J.  Vinyeta
5 d’Abril de 2018