dilluns, d’abril 23, 2018

527.- Grocs perillosos


527.- Grocs perillosos.-

Des del 20 de Setembre passat, la constant del govern de Rajoy està en insistir en que el Procés és  violent. Es tractava, com hem dit tantes vegades, de crear la idea de la violència permanent que hauria de justificar tot un tràmit judicial sever en el TS i en mans d’un jutge, Pablo Llarena, que ha estat vinculat a la ciutat de Barcelona en la seva carrera judicial, i que, segons El  Pais[1], entenia que el problema català no podia resoldre’s només de forma judicial (!).

Llarena cursa les euro ordres de recerca i captura dels exiliats catalans per rebelió (que suposa  violència necessària...) i Puigdemont, després d’un periple europeu de gairebé 2500 Kms, és detingut a Alemanya, empresonat i, en pocs dies, posat en llibertat: els jutges alemanys, que sí saben de la violència, rebutgen la suposada per l’Estat espanyol en aquest cas. Tal decisió desarma al  jutge Llarena i a l’executiu espanyol que, incapaços de reconèixer errors i amb la pretensió d’afermar aquell relat de violència  ja caduc a Europa, posen en marxa una campanya en la que tot és susceptible de ser considerat odi o terrorisme (recordem als CDR...) que, en qualsevol cas, sí serà  violència  inculpatòria. Mentre, Catalunya, que s’ha anat vestint de groc en demanda de la llibertat dels presos polítics,  va suportant, amb un estoïcisme cridaner, les ires furibundes i, aquestes sí, violentes dels grups feixistes que campen sense control i amb absoluta impunitat ja des de CatRadio fins a la recent anomenada Avinguda  Vicens Agulló  a la capital valenciana...

Amb aquests antecedents, arribem al dissabte 21 d’Abril d’enguany: el Barça ha de jugar la final de l’anomenada copa del Rei, enfrontant-se al Sevilla, a l’estadi del AT. de Madrid.  Com que la afició culer ja se sap gens indiferent  davant de tot plegat, decideix anar a Madrid vestida de groc i amb estelades. I amb xiulets perquè, com cada vegada, quan el rei Felip entri a la llotja de l’estadi i soni l’himne nacional espanyol, la xiulada indicarà el descontent general dels sobiranistes davant del tracta colonial que se’ns dona des de l’Estat i del paper d’un rei que, havent de ser mitjancer, actúa  de part.

L’afecció culer va arribant a l’estadi i es troba a la policía nacional requisant tot allò que sigui groc: samarretes, bufandes, llaços, xiulets a les criatures... Les peces grogues, petites pancartes, rètols extensibles, tot, sota l’excusa de que pot incitar a la violència, queda sotmès, sense ordres concretes al respecta, a l’arbitrarietat del funcionari policial que, gelós de la seva feina, l’aplica amb contundència.  És evident que amb el nord perdut i en plena paranoia, l’estat busca qualsevol cosa indiciaria d’allò que suposadament entengui que li pot convenir  (uf...!). Les estelades tenen més bona predicació perquè, per una sentència judicial, encara no recorreguda per la fiscalia,  estan autoritzades.

Les imatges dels homes i dones que s’han de desprendre de les samarretes que duen posades, portin  o no missatge serigrafiat, i els contenidors que els policies van omplint amb les requises, es tornen virals. I l’estat, que se’n fot del mort i de qui el vetlla, ni tant sols es ruboritza quan Europa i el món sencer veuen que, novament i per enèsima vegada, carrega inmisericorde contra  drets fonamentals: drets  que un Estat, que imposa sense discussió l’exercici de la Llei,  ignora que aquesta Llei que delata, neix inexcusablement de l’existència d’uns drets fonamentals i universals que transgredeix obsessiva, voluntària i permanentment.  El món ho veu i l’Estat no se’n amaga,  però convindrem  que poca cosa o res  pot esperar-se d’un Estat de nul·la tradició democràtica i per tant profundament habituat a les actuacions autoritàries. Per arrodonir la festa, Felip portava una corbata amb els colors del Sevilla... Paciència, fins quan?

De totes maneres avui, quan he sortit a festejar la Diada, he pogut observar que, fins que jo he estat al carrer, no havien segrestat les roses gorgues, potser perquè sabien que en serien centenars de milers i això donaria massa feina...

J.  Vinyeta
23 d'Abril de 2018



[1]https://politica.elpais.com/politica/2017/11/01/actualidad/1509563181_655395.html