diumenge, de novembre 05, 2017

498.- Turbulències

498.-  Turbulències.-

Ahir vaig estar escoltant les declaracions del catedràtic de dret processal  Alonso – Cuevillas,  defensor  (amb el també lletrat Van den Eynde) dels consellers ara ja   empresonats. Ens explicava com havien anat les coses un cop entrats en l’AN  (AN que, encara que no vulgui,  actua tal com ho feia el Tribunal de Orden Publico franquista de la  que és hereva i successora, tal com assenyala Pérez Royo[1]),   l’actuació de la jutgessa Lamela en no voler acceptar un mínim retràs en les  accions (com va fer el Jutge del Suprem, en el cas dels membres de la Mesa del Parlament inculpats) donada l’escassetat de temps que els lletrats havien tingut per  preparar les defenses (que el catedràtic fixava entre tres i quatre hores, i no més, donat que les notificacions s’havien fet el dia abans). Tot va ser inútil. I tràgic perquè, com deia Cuevillas, en més d’una ocasió la jutgessa Lamela, dedicava l’atenció al seu mòbil en comptes d’escoltar als interrogats, qüestió que en més d’una ocasió els defensors l’hi varen fer notar... una  imatge indigna quan es juga amb la llibertat de persones, encara que siguin escarnides pels propis jutjadors amb actituds de crua  indiferència, com ho varen ser,    que ens fan entendre que ja estava escrit que els interrogats anirien a presó. Penso en  aquells que deurien haver estat terrorífics judicis de la  Inquisició: tot decidit. Potser obviant, en aquest cas, que  el a por ellos, oé... comença amb una riallada, però pot acabar  amb  llàgrimes davant d’una foguera purificadora.

I es va acabar la sessió. En realitat tots, inclosos els consellers i conselleres, sabiem que passaria. Però un Estat que, efectivament, ja havia fet a miques la legalitat amb la repressió executada  abans, duran i després del 1 – 0, va fer la figuereta amb una sola mà per major honra i glòria de la guàrdia civil i de la policia nacional, estenent l’abús de poder a la vexació de paraula (només cal sentir les riotes dels policies nacionals...) i  de fets quan,  emmanillats a l’esquena, els fan seure sense cap mena de protecció en el furgó que els transporta a la presó. Ignoro, de moment, si les dues conselleres varen ser vexades en similar sentit.

Ara no hi ha res que pugui canviar de forma immediata la situació dels encarcerats. El que ens toca fer és tot el que calgui  perquè  aquesta situació s’abreugi el més aviat possible. I pensar amb les eleccions com  potser forma més immediata de resoldre part del problema, perquè, per les mateixes raons que varen ser empresonats amb un clar frau i abús de la llei, com entenen la pràctica totalitat dels juristes que s’han  manifestat al respecta, els recursos pertinents també hem de pensar que seran rebutjats (amb els Jordis,  així ha anat...). Cuevillas, com Pérez Royo,  entén  que la incompetència de l’AN en el cas  és flagrant, i entén Cuevillas  que la que podria estar  una mitja solució seria que el cas passés a mans del Suprem, donat que el Suprem ja és el que hi entén el cas de la Mesa del Parlament.  Pel que deia Cuevillas, el Magistrat que porta el cas té, al menys, les deferències que imposa la llei, encara que només sigui per això. En tot plegat, m’ha arribat via Wp l’acudit amb que obria en portada  una edició de El Hermano  Lobo de tant bon record. Un jutge pregunta a l’encausat “¿Conoce el acusado sus derechos?, qüestió a la que respon “Sí, señor”  El jutge li respon immediatament  “Pués olvídelos!”... 15 d’Abril de 1975. Tuf  franquista inevitable... qüestió  d’altra banda que Pérez Royo deixa clar en el seu article citat.

Puigdemont espera a Brussel·les. Passada la sorpresa, entenc que ha fet bé. Mantenir obert i amatent l’esperit de la República, poder-nos parlar, fent conferències de premsa quan vulgui i li convingui, i a la capital d’Europa,  vistes i escoltades  per  tot el món, fent públiques les deficiències democràtiques de l’Estat que el persegueix..., un luxe republicà si no fos pel dramàtic de les circumstàncies en que les  ha de viure. En cap cas hagués pogut ser així de quedar-se al País. I si ho hagués fet, ara estaria a la presó, sentint el furor d’una venjança que té molt poc a veure amb l’aplicació d’una justícia. I que si ho és, de justícia, ens deixa clar als ciutadans d’aquest Estat que, per les mateixes raons, i en qualsevol moment, ens pot tractar igual, de la mateixa manera. Els ciutadans espanyols també haurien de començar a rumiar-s’ho.

No vull negar que el País ha quedat tocat. Cert. Però l’Estat ha de tenir clar que si ni el dictador, amb assassinats i amb la crueltat de la tristament famosa Brigada Político Social  que en massa vegades actuava sota la suposada protecció  de l’anomenada Ley de vagos y maleantes va poder “acabar-ho”, tampoc ho podrà ara. Al contrari: serem perseverants i amb el convenciment i la convicció de que ens mou la força de la raó, expressió realment molt recurrent però certa i real.

J.  Vinyeta
4 de  Novembre de  2017

P.S.:  Abans de penjar aquestes ratlles al blog, informen que Puigdemont i els Consellers/es que l’acompanyen, s’han lliurat a la policia belga. Ara, a esperar, no defallir i perseverar...!




[1] Éste Pais apesta a franquismo.- J.  Pérez  Royo.-  http://www.eldiario.es/zonacritica/pais-apesta-franquismo_6_704189589.html