dijous, de novembre 09, 2017

499.- Dies de calma?

499.-  Dies de calma?.-

Sempre s’ha dit allò de que la calma precedeix a la tempesta. Però com que les dites populars, així com els refranys, a pesar de la saviesa que portem implícits unes i altres, en massa vegades s’empren per justificar actituds personals, és per això que, en massa ocasions també, se sostén que la calma és precisament el que ve després de la tempesta. Que hi ha hagut tempesta, és cert. I que en vindran més, també  ho és, de cert.  Però deixant-ho a banda, la realitat és  que estem més calmats. I es nota , especialment, en que el mòbil no trau fum, les converses son més desapassionades i les mirades semblen voler guaitar més cap el futur, immediat això sí,  que és el que anem fent dia a dia.

Esperàvem la primera acció de la justícia belga i ha estat clarament positiva pels interessos del Procés. Però això no vol dir, en cap cas, que Puigdemont i companyia estiguin lliures de ser retornats. Pels que son a la presó a Madrid, avui per avui és molt més  difícil creure que se’n puguin sortir amb facilitat.

Per avui hi ha  convocada una vaga general que el sindicats majoritaris no recolzaran, tot i que els tribunals la han considerada complertament legal. Els sindicats  deuen pensar que tenir mig Govern a la presó i l’altra mig  a l’exili, no deu de ser tant important com que la policia  reparteixi llenya.  Entenc que, de la vaga, el menys important i de menys ressò serà precisament l’absentisme laboral que presentin els que s’hi adhereixin: les conseqüències socials vindran per la banda de les alteracions de les comunicacions. I així ha estat. Els talls de carreteres, autopistes i ferrocarrils, inclosa la línia de l’AVE i, en conseqüència de la línia TGV francesa, han estat, per les notícies que he anat sentint durant tot el dia, efectives:  corre un twit per les xarxes en que se’ns mostra l’autopista a França complertament buida.  Haig de manifestar que sempre he estat en contra de les socialitzacions dels conflictes. Però davant de situacions extraordinàries, és evident que es fan necessàries actituds i respostes extraordinàries. I, per aquesta vegada, justifico les actuacions tendents a aturar el País: és una bona manera de fer-nos escoltar. D’altra banda, les manifestacions  convocades, han estat massives i, el que sembla evident, és que el País no es cansarà. Cotarelo ja va avisar a PPPSOE i C’s i els hi deia a tots plegats, en un dels seus articles, allò de “... no sabéis dónde os habéis metido...!

Demà hi haurà la segona compareixença davant del Suprem de la Mesa del Parlament. El final és incert i ningú, hores  d’ara, es veu en pit de fer un pronòstic  i menys quan corra la brama de que tot plegat passarà a mans precisament del Suprem amb la inhibició de l’Audiència (no sé si, donat que el Suprem és un orgue diguem que superior a l’Audiència, aquesta s’ha d’inhibir obligatòriament o ho ha de fer, si ho fa, per pròpia decisió o per ordres de qui correspongui). El cas és que les coses poden prendre un caire nou i no sé, un cop aclarit tot plegat, si d’alguna manera pot acabar afectant al exiliats.

Les declaracions de l’inspector de la UDEF a la comissió parlamentària assenyala indiciariamente  que Rajoy   va cobrar “sobres” en negre. I això s’afegeix a les conclusions del fiscal que entén en el cas Gürtel, que assenyala el finançament irregular del PP deixant clara l’existència de la famosa caixa B del partit amb proves “abrumadoras” (sic). TVe, amb la “imparcialitat” habitual, no n’ha fet esment i, per si de dir-la més grossa es tractava, el Sr. Martinez - Maillo té el valor de dir-nos que ja voldria TV3 tenir l’objectivitat de TVe[1]...  Pot ser seria el moment de posar en primera línia per part nostra durant un breu temps aquestes informacions sobre la corrupció dels rajoyboys, perquè resulta evident que, si no ho fem nosaltres, no ho farà ningú.

Finalment ens ha aparegut el Sr. Aznar a la SER[2] per comentar el “cop d’estat” català i per a dirnos que ell tot ho va fer bé. Preguntat sobre tot el tema de finançament irregular del PP, i durant la seva època,  a banda de dir que no era tema que portés ell,  s’ha estès abastament en el perquè ell no en sabia res de tot plegat. Permanentment  sobre del bé i del mal,  no sabia ni  com s’endegaven les eleccions... Res de res. Això sí: deisme pur. 

J.  Vinyeta
8 de Novembre de 2017