dissabte, d’agost 05, 2017

472.- Comentaris (Vagues, Arran, aigües del Ter)

472.-  Comentaris  (Vagues, Arran, aigües del Ter)

Vagues.- No puc més que ratificar-me en el contingut de les meves manifestacions del  dia 26 del passat mes de Juliol en que parlava de les vagues.  Però, tot i pensant que no hauria de  ser així, no hi ha manera de que els drets dels ciutadans no vaguistes  siguin respectats. El tema del metro, dels taxis o, el més calent a l’aeroport del Prat, és (son) insuportables. En el cas del aeroport, el xoc directa amb els  drets dels ciutadans no vaguistes i la inacció de qui hauria actuar favor dels seus usuaris, Aena,  deixa palès que és mentida allò que diu el PP de que és l’únic que es preocupa de l’interès dels ciutadans de Catalunya. Si aquesta és la seva cura, que es fa activa en el moment en que en  altres aeroports  Aena ja ha solucionat problemes similars, queda clar que si hi intervé ara és només per la flagrant evidència amb la que ha quedat davant d’Europa la seva negligent “absència” de les possibles solucions del problema de l’aeroport català, del que es nega, a més a més, a cedir-ne les competències.

Però, com que aspirem a ser un Estat  amb totes les seves conseqüències,  generalitats i particularitats inherents,  no estaria de més que la Generalitat en general i el Conseller Rull, en particular, ens diguessin quina és i la que ha estat la  seva actuació en el tema de l’aeroport.  I quins plantejaments té previstos, el futur Estat a crear, en cas de trobar-se en situacions similars a les  viscudes per Catalunya en general i Barcelona en particular en els últims mesos, situacions  que han desesperat als ciutadans. Crec que molts  volem saber com es respectaran els  drets  dels no vaguistes en el nostre  futur Estat, drets, fins avui, trepitjats de  forma immisericorde.

Arran ha donat  la nota. No seré jo qui defensi un model turístic que, propiciat per les deficiències polítiques i actuacions militars o paramilitars en anteriors destinacions turístiques  de la mediterrània, ens ha “propiciat” una bombolla a Catalunya i, especialment a Barcelona que, quan rebenti (i en un moment  o altra ho farà), si no s’hi  ha posat remei abans, pot deixar al sector en calçotets. I, el que és pitjor, donat el  descontrol que la Generalitat i  la Sra.  Colau mantenen sobre d’aquest problema, la “petada” ens pot deixar barriades de Barcelona tremendament afectades, per a no dir-ne desolades.

Però aquesta suposada futura realitat no autoritza al jovent d’Arran, al que sembla que si hi ha afegit un altra grup (Avant), tots dos integrats en les CUP, a actuar tal com ho estan fent. Catalunya està immersa en un procés duríssim d’auto definició en el que si hi ha quelcom que el distingeixi és, precisament, el seu pacifisme i el rebuig a la violència de tot tipus. Per tant, em semblaria adequat que aquest jovent continués amb aquesta norma i dediqués el seus esforços ara a  finalitzar aquest procés amb èxit. Entenc que  a la resolució del bum turístic  no li ve de dos mesos d’espera. En canvi el deteriorament  de la imatge de País que aquests brètols creen a Europa potser greu, molt greu en un futur no massa llunyà pels interessos sobiranistes. D’altra banda, em sembla tremendament imprudent donar munició a l’enemic ja poderós i ben armat que tenim davant.  Primer ha de fer-se  el que toca. Després, el que això que “toca” comporti i sempre sense violència.  No invertir l’ordre natural de les coses.

Aigües del Ter.- L’Àrea Metropolitana de Barcelona s’emporta entre el 50 i el 70%  (segons diferents  fons) del cabal de riu Ter per l’aigua de boca dels tres milions i mig (Idescat, 2014) dels seus habitants. Segons l’acord adoptat i signat fa pocs dies, L’Àrea reduirà  en un 30% la demanda  del riu a fi de que el Ter recuperi el cabal considerat com ecològicament necessari. Res a dir, perquè haig d’entendre que el subministrament d’aigua a l’àrea més densament poblada de Catalunya estarà suficientment  compensat amb altres aportacions (Llobregat, dessalinitzadores...), tot i que segur més cares.

Catalunya és un País de sequeres freqüents empitjorades per l’absència de bons rius amb bons cabals. Per tal causa, el poc que tenim està sempre en lluita amb l’augment de la demanda constant d’aigua. És per això mateix que em sorprèn l’increment d’hectàrees dedicades a regadiu. I, en el cas del Ter, no deixa de sorprendre’m la recuperació dels arrossars que, com en el cas dels regadius, funcionen per inundació, sistema que tots sabem que és el pitjor dels sistemes per regar, el que malmena més aigua (situació no comparable amb els arrossars del Delta per raons sobradament evidents)

L’aigua és un bé escàs i l’agricultura el seu màxim consumidor, segons dades ja posades sobre la taula en el Dia Mundial de l’Aigua de 2012[1]. Per tant, ¿no seria molt més pràctic invertir esforços en millorar els sistemes de regadiu que forçar la reducció  del consum humà que, segons dades, no representa més que el 8% del consum total (gravat amb els costos de canalització, potabilització i depuració)? No sento veus obertes en aquest sentit.

J.  Vinyeta
4 d’Agost de 2017




[1] https://elpais.com/sociedad/2012/03/21/actualidad/1332363433_223320.html