diumenge, d’agost 20, 2017

476.- Reflexions unes hores després.

476.-  Reflexions unes   hores després.-

Ara que ja han passat més de quaranta-vuit hores dels fets de Les Rambles, crec que hem d’obrir una mica més la mirada per deixar sobre de  la taula alguns detalls que han anat acompanyant les hores posteriors.

En primer lloc, constatar el cinisme amb que el Gobierno ha tractat de col·locar-se ràpidament en la casella de sortida. Ha volgut presentar-se com a gran col·laborador en la situació quan, si no hi ha hagut més desgràcies a Catalunya ha estat perquè els Mossos, amb una sabata i una espardenya, sense més informació que la que han anat deduint de les pròpies investigacions, amb escassetat de mitjans i de personal, han estat donant lliçons de professionalitat espectaculars. Ara és el moment de recordar, per no oblidar-ho mai més, que des de Madrid s’ha estat boicotejant al Mossos de forma sistemàtica negant-los-hi el pa i la sal, sense la  informació necessària (Europol, CICOT, CNI...) que nega a Catalunya (tot i que sí el cedeix al País Basc). Perquè Madrid ha estat més de vuit anys sense convocar i negant-se a participar en la Junta de Seguretat. Perquè, com va dir Rufián al Parlamento en general i al ministre del interior Zoido en particular, ministre que ara es vol penjar medalles, que tenia  un comportament  miserable i irresponsable[1] quan negava l’autorització per a la convocatòria de 500 Mossos més, bàsicament perquè a Catalunya es votava de forma diferent al que a ells els interessava. Perquè en massa ocasions s’ha prescindit dels Mossos en determinades reunions de seguretat o, en d’altres, en que s’ha  “enterbolit”  interessada i directament, amb filtracions  prèvies per part dels serveis de seguretat de l’Estat,  algunes actuacions  de la Policia Catalana. Misèria, pobresa d’esperit i, especialment,  cinisme és tot el que ens han vingut a mostrar amb els apressats viatges a Barcelona de la plana major del Gobierno inclosa Soraya, sempre disposada a dir, als que l’escolten des de la resta de l’Estat, que la col·laboració amb els Mossos ha estat sempre constant i continuada. La traca final ha estat quan el ministre Zoido, cofoi, deia que la cèl·lula ja havia estat desintegrada i intentava penjar-se una altra medalla. La resposta dels Mossos al Ministre va estar contundent i deixava clar el cinisme amb el que des de Madrid van plantejant les coses buscant un protagonisme inexistent malmès per pura i pròpia  ideologia imperial. Cinisme, cinisme i més cinisme...

Amb tot plegat, hem guanyat que, potser per primera vegada des de fa molts anys, el País hagi descobert una Policia catalana efectiva i professionalitzada que ha estat sempre vilipendiada per aquestes esquerres bonistes que han fet muntanyes de determinats errors comesos, amb la sola intenció de desprestigiar al Cos. Ara, quan la gent i el País aplaudeix als Mossos i els hi reconeix un excel·lent en el savoir faire, algunes d’aquestes esquerres ni ara volen afegir-se al reconeixement.

Constatar l’actuació de la resta del serveis públics que han posat tota la brillantor possible en  una situació complicada i difícil. Han estat admirats per tothom, afectats directament o no.  No hi ha suficients qualificatius d’excel·lència que puguin definir l’actuació de tots el membres d’aquests serveis que s’han deixat la pell i l’ànima en les tasques  de reparació, recuperació i assistència de tot i a tothom el que era possible reparar, recuperar i assistir. Zoido, cínic ell, va tenir el valor de dir que havia enviat un  equip d’assistència psicològica a Barcelona. I estava satisfet: havia descobert la sopa d’all...

I el mateix es pot dir de  tota la societat civil i en especial la Barcelonesa, que ha donat mostres clares de que vol continuar vivint en pau i dins dels els seus ordres en tots els aspectes. No hi ha  millor demostració que la què ens mostra unes Rambles altre cop plenes i amb les botigues i comerços oberts a les poques hores dels fets (botigues, locals, etc. que es varen convertir en refugi improvisat per a milers de ramblistes en aquells moments dramàtics). Perquè, encara que el què va passar no pugui oblidar-se mai, el que hem de fer és retornar a  viure la normalitat de cada dia i que la por es quedi sota de la camisa.  Em recordava allò que tots els historiadors deixen palès: que el 12 de Setembre del 1714, Barcelona recuperava, tot i que amb llàgrimes però amb una velocitat vertiginosa,  la normalitat perduda durant la guerra i el setge. Potser sigui  que ho portem en el nostre ADN.

Aquesta normalitat seria molt més efectiva si la comunitat islàmica, ella mateixa, convoqués unes manifestacions de rebuig a la violència expressada per alguns dels seus membres, una manifestació que omplís el Pg. de Gràcia per exemple a Barcelona,  i altres a  les places dels Ajuntament on resideixin  membres d’aquesta comunitat. Seria la millor manera de que ens els creguéssim quan alguns dels seus representants ens diuen que l’islam no és el que hem viscut a Les Rambles. Nosaltres hem donat sobrades mostres d’acceptació de les seves arribades al País. Ara els hi toca a ells. No seria res més que demostrar-nos positivament allò de la dona del cèsar... I si no, ja saben què es pot opinar de la dona del cèsar. Depèn d’ells.

Mentre, des de  la caverna fosca de TV13, s’insistia en la necessitat de declarar el nivell 5 de seguretat, amb el que això comportava de la presència de l’exèrcit pels carrers (i de control directa de Catalunya i, especialment, sobre el Procés i sobre l’1 d’Octubre) i insinuava la deslleialtat per part dels Mossos amb les forces de seguretat de l’Estat, amb l’explossió D’Alcanar perquè,  deien, “...el proceso sobiranista lo està contaminando todo...”[2] Em sembla que encara no s’havia dit... Però, com que ja sabem quin pa hi donen,  no seria estrany que  hagués estat ERC qui hagués adoctrinat als assassins de torn. Perquè, encara avui, hi ha qui sosté la directa participació etarra en els luctuosos fets d’Atocha.

Una  pregunta final: d'on  surten  els calés i com  arriben, perquè, per molt que aquests paios aspirin al paradís, Deu no proveeix...


J.  Vinyeta
20 d’Agost de 2017




[1] https://www.youtube.com/watch?v=yUK26jfqbHk
[2] 13TV  El debate.- 19 d’Agost