dimecres, d’agost 23, 2017

477.- Tenim País. Tením Estat.

477.-  Tenim  País.  Tením Estat.-

Els luctuosos fets que es varen iniciar dimecres passat Alcanar, amb el desastre immediat a Les Rambles, han posat de manifest la qualitat global del País.

 Davant d’una catàstrofe com la viscuda per Barcelona, tot ha respòs  com els ciutadans esperàvem. Des de Madrid, la caverna busca i i rebusca  per  entre cada un dels fets què poden trobar per culpabilitzar al Mossos. Els tracten de deslleials i ho intenten perquè el gran fracàs de tot plegat ha estat, per a ells, que  s’hagi resolt des  d’aquí, i amb nota altíssima,  sense necessitat d’haver hagut de demanar auxili a la guàrdia  civil o la policia nacional. Han hagut d’empassar-se un gripau monumental que  se’ls hi fa impossible  de païr.

Que Romeva sigui cridat des de totes les Cancelleries i sigui tractat com a  Ministre d’Exteriors i se l’hi  demani informació; que Trapero hagi actuat amb la discreció amb que ho ha fet, especialment en les compareixences, amb la informació només necessària i precisa,  que les rodes de premsa s’hagin fet en català, castellà, anglès i francès fa mal, molt mal, tant que algun estúpid, perquè no se’l pot anomenar d’altra manera, és capaç de marxar de la sala de premsa (Bueno...pués  molt bé. Pués adiós..., frase de Trapero que ha fet història) perquè entén  que només haurien de fer-se en castellà (el que defineix el tarannà del individu, que l’imagino molt a prop dels més sorpresos perquè no s’hagi hagut de demanar-los-hi ajut i que entenen que la resta del univers no existeix); de que  un parell d’hores després de que es  demani la col·laboració ciutadana, aquesta hagi estat esplèndida i fonamental, en un parell d’hores, per la resolució de l’amenaça que suposava que el conductor de la furgoneta catastròfica no hagués estat detingut. Que els serveis hagin donat  la resposta que han donat i que des de fora es doni per ben actuats i ben resolta la situació, que... tantes i tantes coses que han funcionat amb la serietat que tot plegat necessitava, ens deixa clar que tenim País i les estructures necessàries d’un Estat. I això fa mal,  i molt de mal. I entenc  que especialment fa molta por. Son   per això, i no per altres raons,  tots els estirabots que només pretenen enterbolir, amb la seva mala llet habitual, una actuació aplaudida des d’arreu, intentant que el Procés sigui l’autèntic responsable de tot el que s’invoca i, si no hi ha res com és el cas, s’ho inventen o emmascaren.

I perquè quedi clar que els polítics han fet  la seva feina en tot plegat però  que varen deixar als tècnics i especialistes  en tots els ordres perquè es finiquetessin actuacions i assenyalessin el què i el  com en cada moment, els polítics abandonen la primera línia de la manifestació convocada per dissabte i la deixen en mans de tots aquests sense el quals i sense la seva dedicació, la situació hagués estat lamentable. Val la pena recordar que en la manifestació contra els fets d’Atocha, Aznar va muntar aquella manifestació a major glòria seva, es va posar a primera fila  i va imposar aquella pancarta indigna. També en això som diferents

Gràcies a tots. Ha quedat clar, per aquells que ho dubtaven i per tothom, que  tenim un gran País  davant i que actua amb la diligència i les característiques pròpies d’un Estat. I això encara fa més por.


J. Vinyeta

21 d’Agost de 2017