diumenge, de juliol 16, 2017

468.- Comentaris (PSC-PSOE, Joan Boada, Puigdemont)

468.- Comentaris (PSC-PSOE, Joan  Boada, Puigdemont).-

A vegades es fa difícil inclús voler entendre a determinada gent que fan teòrics esforços per explicar-se. Tal és el que m’ha passat quan he sentit els propòsits que el tàndem Iceta – Sánchez volen portar a terme  respecta de l’anomenat “problema català”. Buscar solucions a un problema que ja en té una de concreta i simple a la que els propis PSC-PSOE, i la resta dels unionistes, no si volen avenir, fan que  tot l’altre no sigui res més que fer volar coloms.  Però tot i això m’agradaria  que, aquestes solucions aportades (la llista em sembla que era de 8 o 10 qüestions a realitzar) fossin, senzillament,  realitzables. Dic això perquè, com diu la dita, de bones voluntats (tot i que en aquest cas a més son, simplement, suposades  bones voluntats), els cementiris en son plens. I ho dic perquè, a banda del desig suposadament possibilista, hi ha una realitat incontrovertible: ¿quin poder té, a nivell d’Estat, el PSOE, per poder executar aquestes propostes?. ¿Serà capaç el líder socialista de entomar una moció de censura a Rajoy, guanyar-la (amb no sé quins recolzaments) i aplicar posteriorment les reformes exposades  que, bàsicament, no son més que federalistes i en cap cas sobiranistes?  Si a més hi  afegim la clara voluntat de  Sánchez de seguir només en la famosa línia del congrés de Granada, hi afegim després la  trucada a  Rajoy per posar-se a les seves ordres,  ¿ens hem de creure que la real voluntat del PSOE, amb el PSC i Iceta rendits als encants del secretari general socialista, és la de protegir Catalunya de les “inclemències” que ens van arribant i completar el desig majoritari de la població catalana?. Què s’han pensat que som?  Deuen  de ser, en el millor dels caso,  un pèl ingenus...

 Joan  Boada sempre ha estat dins la colla pessigolla repatània d’ICV.  Com que ara ICV va a mitges (o a quarts, o a dècims) amb Colau i companyia s’ha despenjat amb 214 més signant un manifest[1]  en el que es posicionen tots plegats clarament en contra del referèndum. No sorprèn gens trobar-hi entre els signants a López  Bulla o Eulalia Vintró. Podem dir que formen el  “ferro” d’aquella  Iniciativa (i que no vull dir que ja no existeixi) en que només és bo i està bé allò que organitzen ells.  En aquestes condicions i donat que en la organització d’aquest referèndum ni hi han estat ni se’ls espera, no han fet res més que expressar-se en les formes habituals, que no son altres que aquelles ja sabudes de que, “com que no ho hem fet nosaltres” (ells), aquesta organització és un desastre i, per tant, no hi participarem. Imagino, tot i que potser és molt imaginar, que son restes d’aquells orígens stalinistes en què les llibertats estaven condicionades a la fidelitat.  O potser no. Però aquests sempre son capaços de dir-te el què has de fer, què està malament i què hauries de fer en lloc del que estàs fent: ¿qui no recorda una d’aquelles magnes manifestacions de l’11 de Setembre en les que els herrerians i companyía  (Forcades inclosa, si no recordo malament) se’n varen anar a envoltar els edificis de La Caixa, entitat a la que li devien molts calés casualment i símbol capitalista per excel·lència, mentre Catalunya demanava llibertat? Dons això... Aquells que pensin seguir el manament del manifest serà perquè entenen que la llibertat, inclosa la que pressuposa la d’anar a votar, no és possible si la seva acceptació no ve ben autoritzada... Sort que el món ha canviat... però queden rellotges aturats.

Puigdemont, fent ús dels seus privilegis, ha remodelat el seu Govern. Madrid i corifeus parlen de purga, oblidant el que durant molts anys aquesta paraula ha significat, una acció que  realment sí han portat a terme tots els dictadors, i em sembla que sense exclusió, que hi ha hagut en la història (la més clara  la que encara està portant a terme avui dia el president turc  Erdogan). Inclòs aquell que va morir fa quaranta anys i que sembla que a Madrid no volen oblidar. Estic convençut que les paraules de la tropa habitual, assenyalant les “actituds dictatorials, feixistes, nazis, etc...” de Puigdemont, no fan més que amagar la sensació que els enerva de que, amb les modificacions del Govern, aquest assenyala que hi va seriosament. Així és com ho veiem des d’aquí. Allà, el que convé és fer  veure  les coses  que fan referència a Catalunya amb una certa virtualitat malaltissa que nega la realitat. No vull dir amb això que aquí les coses ens resultin fàcils. Només vull dir que allà, de fàcils, tampoc ho son. Gens.


J.  Vinyeta
16 de Juliol de 2017