dimecres, de juliol 05, 2017

465.- Teatre Nacional, 4 de Juliol

465.- Teatre Nacional, 4 de Juliol

 Va  arribar el dia i és va encendre una llum. No és el sol d’un dia clar il·luminant-nos, però entenc que és la llum mínimament necessària perquè es vegi fins on es pot ensenyar la poteta. Sabem més coses de les que sabíem  i, personalment, celebro que la Llei de Transitorietat Jurídica  quedi per  després del referèndum. Sabem que si guanya el sí, hi haurà DUI en 48 hores. Si Guanya el no, convocatòria immediata d’eleccions autonòmiques.

De l’acte en sí, poca cosa a dir. Quan al voltant de mil persones  estan entregades i disposades a escoltar, no és d’estranyar que l’acte funcioni amb la regularitat i precisió previstes. Però el que em va semblar realment important va ser el discurs de Puigdemont, i especialment quan diu que serà aquest referèndum qui també validarà a tots aquells que tenen el no com a resposta, que no serà el Govern de Madrid qui els hi donarà l’opció d’expressar-se. També quan diu que hi ha dues coses que des de Madrid no es poden manipular: la participació i el resultat.  Em tot això, sembla que va quedant clar que la real clau de volta està precisament en la participació. I això només depèn de la ciutadania.

Madrid, mentre, continua entestat  en que aquí estem portant a terme un cop d’estat.  Només hem de comprovar-ho en els comentaris i editorials dels diaris de la caverna a la presentació d’ahir al Teatre Nacional[1], ajudats per El País (que hi sembla ja totalment integrat), El Periódico i La Vanguardia, tot i que aquest dos últims, especialment La Vanguardia,  suavitzen el to.  És el resultat d’un efecte propagandístic digna de Goebels,  que vol fer entrar el clau per la cabota sense explicar que l’autèntic cop d’estat està precisament en la mà del que fa servir el martell contra natura, contra la punta del clau... Sense reflexió, és evident que tot és acceptable.  I si hi ha gent, com sembla ser, que accepten les anàlisis fetes per suposats ideòlegs que es transformen en gurus plenipotenciaris del pensament oficial, és normal que es vagi estenent la idea de que sense armes, amb somriures i amb manifestacions en les que no s’ha trencat ni un sol vidre, es pot construir un cop d’Estat que portarà, segons Millo, a una dictadura veneçolana irreversible a Catalunya amb totes les maleses derivables. No és varen preocupar tant quan Tejero i companyia varen entrar al Parlamento sota els auspicis  no sabem oficialment de qui i que ho va fer amb metralletes. Allò si que va ser un cop d’estat. Serà que el somriure també mata?

I com que no saben estar callats, ens trobem amb  la ministra Cospedal[2] avisant-nos de que l’exercit, per terra, mar i aire, és el garant de la unitat de la nació espanyola. Entén Cospedal que aquesta referència fa gran i exitosa Espanya? O vergonyosa davant del món civilitzat? Mentre, el Secretari de Relaciones con las Cortes,  José Luis Ayllón, es despatxa a gust en referència al cessament de Baget i només se li acut dir que Puigdemont[3]  “se ha acostado bolivariano y se ha levantado fascista”  perquè “cesar a una persona porque opina diferente es un acto de fascismo”. És una apreciació més de desprestigi intencionat i demagògic perquè, entre les atribucions del President (i de tots els Presidents del món civilitzat) està el poder cessar quan vulgui i com vulgui a quants membres del seu govern cregui o entengui necessari o convenient. Què hagués fet Rajoy si un dels  seus ministres dubtés públicament de la capacitat permanentment anunciada pel seu  govern de no permetre el referèndum?  Ayllón no respondrà mai aquesta pregunta, però potser que la visqui, no cal que personal i directament, algun dia. I que ens dirà aleshores?

Si l’Estat entén que anul·lant, criminalitzant, impedint o inhabilitant resoldrà el problema de Catalunya, s’equivoca perquè es radicalitzarà encara més i manifestarà, l’Estat,  la seva incapacitat per resoldre problemes polítics de calat seriós per vies polítiques.   Per fer boca, el sobiranisme té  al TC que ajuda molt a la causa, perquè  el TC ha tornat a   fotre cullerada en el tema de la llengua, desvirtuant quatre Lleis del Parlament al Respecta[4].  Son com son i no sembla que siguin conscients de que ens van empenyent cap  fora...

J.  Vinyeta
5 de Juliol de 2017