divendres, de juliol 07, 2017

466.- Reunió d’expresidents

466.-  Reunió d’expresidents

S’han trobat els tres expresidents.  Només un únic punt en l’ordre del dia: com impedir el Referèndum català.

Aznar, Felipe i Zapatero no es poden presentar com a virtuosos barons i pontificar, davant de l’Estat espanyol, les solucions inequívoques per aturar el procés català, basades, totes elles en l’absència absoluta de la més mínima voluntat política de solució del contenciós (que, agradi o no, és netament polític) i, en conseqüència, basades en l’aplicació de  les mesures legals que es deriven d’una interpretació constitucional tremendament  restrictiva i en les decisions d’un TC creat  pràcticament had hoc.  Cap dels expresidents  té, en el meu entendre qualitat moral suficient per excomunicar el procés perquè tots i cada un d’ells tenen trets tremendament foscos en el seus currículums i que si bé entenc que no tinguin cap ganes de referir-s’hi, han d’entendre que molts  ciutadans difícilment oblidarem.

Aznar,  va votar en contra de la constitució, y després de l’atemptat que va patir que a poc li costa la vida,  va anar actuant amb autèntic ressentiment. La seva actuació contra ETA, va ser sonada en el camp polític fent detenir delegacions dels etarres quan estaven en processos de negociació. Allò de que amb violència res i que sense ella era possible tot, va estar el timo de les misses, qüestió que queda sobradament provada aquí per els catalans que, sense trencar un vidre, ens està sent negat tot. La traca final, i que li va costar les eleccions i el càrrec, varen ser les bombes d’Atocha, amb desenes de morts i centenars de ferits en resposta dels grups islamistes a la participació de l’Estat espanyol en la guerra del Golf, assumpte  que va estar suficientment qüestionat per la ciutadania al carrer i que encara recorda la famosa foto a Les Açores del Sr. Aznar amb les cames sobre de la taula...

Felipe, queda atrapat pels GAL i, encara avui, s’està parlant i dubtant sobre de la identitat del famós Míster X que molts concretaven en  ell directament. Durant el seu manament, sona aquella frase  que deia que Montesquieu  ha  nuerto... amb la que s’inicia el control per part del executiu  dels poder legislatiu i, especialment, del poder judicial, que accepta sumís el nou estatus, situació que, d’altra banda, tots els que ha vingut al darrera han mantingut i   està en plena vigència avui dia. També imposa, a través del seu inseparable  Guerra, allò de que el que se mueva no sale en la foto convertint en inútil la presència dels diputats a l’hemicicle parlamentari.

Zapatero ens diu que no vol referèndums de confrontació. No sé el que vol dir exactament això. Però interpreto que no vol referèndums de cap mena perquè tot referèndum, com qualsevol votació, pressuposa precisament resultats que trien a uns i no a uns altres. Però sap perfectament que d’aquell  Aprovaré... des del balcó de la Generalitat amb Maragall al costat, es passa al convenientemente cepillado  del Estatut al Parlamento (amb la participació activa, diguem-ho tot, del PSC assegut al a taula de negociacions del Estatut a la banda contrària), mantenint Zapatero en aquell moment i des d’aleshores un silenci clarament culpable. No va fer res per assegurar aquell Aprovaré... Catalunya ho recorda i, com a mostra, els posteriors resultats electorals del PSOE – PSC.

Ara s’han reunit per a dir a Espanya que és absolutament inadmissible que el Procés català culmini amb un referèndum. I ho fan sense ni tan sols recordar la famosa sentència del TC de 2010 que és el principi del que ha anat venint després. Però  ho diuen els tres personatges sense aportar cap iniciativa, sense aportar res com a solució política i positiva al conflicte que omple avui la vida política espanyola, De moment res de res, però afegits a les paraules, insults, amenaces, creant pors, deixant clara la seva adhesió incondicional a l’oligarquia a la que s’han abraçat. No son conscients, o no volen ser-ho, del fracàs polític que tot això representa per a tota la classe política de l’Estat.  Ni son conscients de les seves grans limitacions per  resoldre’l. Gabilondo, en el seu comentari a El País d’ahir  La voz de Iñaki[1],  assenyala  la poca talla dels polítics actuals que no aporten la més mínima iniciativa a res ni per res: “Problemas gigantes – diu – y políticas enanas...” Val la pena, en la meva opinió,  escoltar-lo.

J.  Vinyeta
7 de Juliol de 2017