dijous, de maig 18, 2017

452.- Inquisició

452.-  Inquisició.-

Pero generalmente se prohibe todo, y qualquier género de escripturas, que de aqui adelante se compusieren, y divulgaren, que contengan algún error contra nuestra sancta Fe Cathólica, o que enseñen en las costumbres, ceremonias, y usos de los sacramentos alguna novedad differente de lo que la sancta yglesia romana aprueva y usa. (Regla XIII, ff. 5v-6r)[1] 

És una de les normes publicades per la Inquisició el segle XVI. El com actuar  davant de cada una de les situacions en que els Inquisidors es trobaven, està detalladíssim en les anomenades Instrucciones, citades per ordre alfabètic. Una  relació amplia de tot el sancionable pel Santo Oficio es troba a Delitos juzgados por el Tribunal de la Inquisición[2]. Tota aquesta infamia, acaba per decret napoleònic en 1808, per les Corts de Cadiz (decret de 22 de Febrer de 1813, tot i  que no és una abolició complerta), després restaurada per Ferran VII el 1814, abolida pels lliberals en 1820, novament Ferran VII no la re instaura però aboleix els decrets dels lliberals anteriors, fins que Maria Cristina l’aboleix definitivament el 1830.

Entre els segles XVI i XIX el País va estar sotmès al tribunals inquisitorials, muntats bàsicament des del Poder per poder “controlar” heretgies, entre les que hi havia la oposició al poder que ho era per Gràcia de Déu,  en qualsevol de les seves formes. Perquè els tribunals inquisitorials  aparentessin netedat i justícia,  els reus eren finalment lliurats  (relajados) als tribunals seglars que executaven la pena corresponent: “débenlos juzgar  (los jueces eclesiasticos) por herejes i darlos después a los jueces seglares, et ellos deben darles pena....; débenlo quemar en el fuego”[3]

Estem ara en el Segle XXI.  Però podem, salvant les distàncies, assajar un determinat paral·lelisme. Tot i  que els tribunals ja no cremen a la gent, si que ens trobem amb un Tribunal, un nou Sant Ofici, que està fet a mida del Poder i que vetlla per a la puresa ideològica ad hoc que aquest Poder va establint.

Vist des d’aquí, des de Catalunya,   no hi ha dubte de quina ha de ser avui dia aquesta  la nuestra Fe, expresada en un text intocable i incontrovertible. Pot semblar  que  és forçar les situacions. Però la realitat és molt tossuda i s’entesta en posar-nos davant dels ulls qüestions que es resolen amb els tribunals que el Sant Ofici actual manté a les ordres del Govern Central, que ben bé podria ser considerat com   l’Inquisidor General.

 I si no, fixem-nos-hi: el TSJC va imputar Mas i tres consellers més per efectuar el que des del Govern Central s’interpretava com un aplec. Res va fer el Govern en aquell moment, però aquest Sant Ofici del Segle XXI va actuar a posteriori, acusant-los  de  desobediència, per ordres de l’Inquisidor General. Té imputada a tota la Mesa del Parlament de Catalunya per permetre un debat que, per aquest  Sant Ofici, era pura heretgia; ha desautoritzat, també per heretges, totes quantes declaracions o Lleis s’han fet   des del Parlament que poguessin aportar una llum diferent al pensament oficial, pensament, el d’aquí  que majoritàriament, en voler un referèndum,  s’ha apartat de la suposada ortodòxia. Com establia  la Inquisició del Segle XVI i en tots el casos, també des del Sant Ofici s’ha enviat als reus (els ha Relajado) als tribunals seglars perquè els imposin la pena corresponent.

Aquí, a Catalunya, ens anem trobant permanentment amb aquesta nova FE  que emana d’un nou text bíblic que ens és la suposada guia, votada  fa quasi quaranta anys en Referèndum per menys del 25%  de la població d’avui dia, anomenada Constitució del 78 i que en el seu moment ja va ser referendada amb un 30% d’abstenció. Ara  està custodiada en  una urna sota pany i forrellat per un Tribunal anomenat pel partit en el govern de torn. ¿Podem dons  fer comparacions paral·leles entre les actuacions del Govern i del  TC,  aquí a Catalunya al menys,  amb les actuacions de l'Inquisidor  General i del  Santo  Oficio  del segle XVI?

I tot això, sense oblidar-nos  dels tribunals “seglars” que han emprés  ara una croada particular en contra  d’humoristes, titellaires, cantaires, etc... de tal gruix, ajudats per fiscals  inquisidors de segon nivell, que sembla que vulguin mantenir ja la puresa inclús  de pensament, fent-ho amb una intensitat tal que estan convertint allò que denominàvem llibertat d’expressió en clàusula de repressió  immediata. Segle XXI...!

J.  Vinyeta.-
18 de Maig de 2017




[1] LA CENSURA LITERARIA EN EL INDEXDE QUIROGA (1583-1584).-  M. Cerrón  Puga. – 1996.-  http://cvc.cervantes.es/literatura/aiso/pdf/04/aiso_4_1_035.pdf
[3]  La inquisicion española.-  Ricardo Cappa, SI.- Edició 1888.-Por la Ley 2ª d e las Partidas, tit. XVI.-  Pág. 125