dimarts, de maig 09, 2017

451.- França

451.- França

Europa, des de fa ja uns anys, sap que, arrel de la crisi política profunda en la que està immersa, ha estat incapaç de donar solucions a la crisi econòmica que ha arrasat sense miraments tot el que se l’hi ha posat davant. La globalització  que, com diu algú, ens ha beneficiat com a consumidors, també  ens ha trinxat socialment creant unes diferencies abismals entre els  ciutadans, amb  la destrucció de les classes mitjanes i l’augment del nombre de desfavorits,  s’ha oblidat de la part industrial que li era  pròpia i que ha estat el motor bàsic  i suport  dels avenços socials i econòmics de la segona meitat del segle passat, tipus de capitalisme que, sense voler justificar el procediment en sí i  els excessos que també va crear  i crea,   aporta una mínima riquesa social i econòmica per permetre mínimes assistències  que sense aquest procés d’industrialització serien inabastables, com ha quedat provat. Aquesta mateixa globalització ha triat el capitalisme financer, amb beneficis exclusius i personals i molt poc socializables, en contra d’aquell capitalisme industrial,  que ha fet més rics els que ja ho eren passant papers, com diu un conegut meu,  de la banda esquerra a la banda dreta de la taula cobrant, això sí, una ”mòdica” comissió per cada paper bellugat.

Com és natural, per aquesta situació, s’ha creat un gruix important de gent que s’hi vol oposar a tot plegat, que reclamen  solucions per a la seva nefasta  “desheretat” i a les que s’hi afegeixen les veus de tots aquells joves que no veuen llum en el seu futur. ¿Qui ha donat respostes a tota aquesta situació? Europa, com institució, no. I em sembla que no sap com fer-ho, perquè, en aquesta globalització financera implacable, Europa ha tingut la barra, per dir-ho suaument, de mantenir Luxemburg com a paradís fiscal dins de la pròpia Europa[1] dels ara 27 i, per més inri, anomenar al capo d’aquest Estat, Jean-Claude Junker, vint anys primer ministre del paradís fiscal, President de la Comissió Europea...  La realitat ha estat que, a banda de respostes demagògiques, no hi ha res de res. I com a mostra, en el cas de les eleccions franceses, ha quedat clar que  els que les haurien d’haver-ne  donat, els que fins ara componien allò que es podria definir com l’establishment, els partits Polítics clàssics, han desaparegut del mapa electoral francès.  Han quedat respostes donades des d’allò que ha vingut en anomenar-se populismes, fenòmens socials que, potser per definició, busquen l’atracció als seus lideratges personalistes (únics valors, aquests lideratges,  irrenunciables per sobre dels teòrics models assemblearis que falsament diuen defensar), de les classes més desvalgudes, mai tant ben dites populars.

A la França d’aquest 2017,  aquests fets i dites han quedat en mans del moviment En marche! liderat per Macron, ex ministre d’economia del fins ara President Hollande, i pel Front Nacional de Marine Le Pen, el guanyadors de la primera volta.  El primer de caire liberal, amb intencions fins avui incertes, i la segona clarament xenòfoba, amb caires clarament feixistes i antieuropeísta. El resultat ja és conegut: Macron ha guanyat les eleccions presidencials franceses i el bufff...!! que ha exhalat l’Europa oficial ha estat de sonora satisfacció. Perquè Europa, que sap que les coses les ha fet malament, s’esfondraria, ja sense remissió, si és podés obrir el que s’ha vingut en nomenar un Frenchit  (Frenxit), fenòmen que pot arribar a produir-se, en altres Estats de la Unió més d’hora que tard, si no hi ha un tomb espectacular d’aquesta Europa de mercaders més pendent dels lobbys, que dels seus ciutadans.

 França ha votat seguir a la UE? Dons no ho sé, però em sembla  que  França ha votat contra el possible retorn d’un feixisme de mal record que va ensenyar la seva cara més violenta  durant el segle passat i que va començar, no ho oblidem, amb una economia  enfonsada i amb milions d'aturats.  Em sembla dons que, es pot dir, que tot i que la victòria de Macron  és inapel·lable i amb un marge electoral concloent, el feixisme de Le Pen també ho ha  estat de concloent i en sembla entendre que és precisament per això que  el País ha votat més contra Le Pen que a favor de Macron.

Quedem pendents de les Eleccions Legislatives que hi haurà a França en poques setmanes. Hi ha qui ens recorda  que Macron no té, en aquest moment cap diputat en el Parlament de París i que això li dificultarà molt les coses en el moment de governar. Haurem d'esperar. Però tampoc Iglésias, aquí a Espanya,  tenia cap diputat...

J.  Vinyeta
9 de Maig de 2017



[1] Irlanda manté un impost de societats (em sembla que és del 13%), però no és l’únic, ja que Xipre, Leichtenstein i Bulgaria, també tenen impostos de societats per sota de la mitja europea