dimarts, de maig 23, 2017

454.- PSOE, El País, Puigdemont

454.-  PSOE, El País, Puigdemont

Pedro  Sánchez ha arrasat en les primàries del PSOE. Tot l’aparell, que em sembla entendre que cercava únicament el manteniment del propi estatus, s’ha quedat fotut. Va   “regalar” avals a la seva candidata, només per poder-ne presumir, i ha quedat provat que entre els avals i les realitats dels vots (especialment en el cas de Susana) no anaven pel mateix camí. Felipe, Rubalcaba, Guerra, Zapatero..., tot el ferro, munten un ciri i, aquest ciri, els hi surt, inexplicablement,  trencat.  Tot l’aparell va anar en contra d’aquell no és no que ja defensava P. Sánchez perquè podria suposar una nova contesa electoral en la què el PSOE no tenia massa bones expectatives, amb l’excusa, això sí,  de què hi havia la possibilitat de que Sánchez  pactés amb els independentistes catalans, el que hagués estat un pecat mortal...  Però la militància té clar que la que vota és precisament ella i ho deixa clar retornant a Sánchez a la secretaria General del Partit. Personalment no espero res de Sánchez i menys si entén que la seva actuació ha de venir vinculada al famós manifest de Granada del 2013[1], manifest en  el meu entendre diria que és inassolible pel propi partit. Però al menys el seu discurs és d’un cert valor davant de la buidesa que ha anat manifestant el discurs de Susana des de sempre.  

Vist el poc que ha anat passant des de la fi de la votació fins ara, no  dona la sensació de que la fractura que ja va suposar la defenestració barroera de Sánchez pugui ser reduïda amb els resultats obtinguts. Susana està emprenyada i em sembla que el ferro del partit també. Per tant tinc la sensació de que la perdedora, recolzada de nou per tota la col·lecció de gerros xinesos de l’estanteria, amb Felipe al davant, està preparant un segon assalt que ella entén que pugui ser definitiu, i amb l’artilleria a punt per expressar  contundència en el proper congrés del PSOE previst pel 17 de Juny.  I donat que Susana només ha guanyat a Andalusia, seria bo que Zapatero convingués que no és només a Catalunya on Susana té mal predicament... Veurem.

El  diari EL  País va prenen una deriva  que el porta a  emparellar-se amb la caverna més rància.  I avui s’hi ha esmenat. Quan tota la Premsa parla de la  victòria de Sánchez, entén el diari que el primordial està en  dinamitar, tant com sigui possible, la conferència  anunciada per avui de Puigdemont i companyia, presentant en portada el que anomena un suposat “esborrany” de la futura llei de Transitorietat[2], acompanyat d’un editorial que titula Ésto va de democrácia. El problema, que el diari no ignora, està en que,  donada la pell fina que en aquest assumpte presenta el Govern de Rajoy, sabia que el fiscal general De la Maza no estaria callat. Així anat i  ha declarat que no pot pronunciar-se de moment, però que sí hi ha alguna cosa, dons... Expliquen les cròniques que, després d’aquesta declaració se’n va anar esperitat a consultar amb els fiscals, per si de cas. I el pitjor de tot son les declaracions de Rajoy que accepta com incontrovertibles els texts del diari per envestir una vagada més Puigdemont i companyia[3], amb mal to i emprenyament  manifest, evidenciant desconeixement real quan afirma que aquesta Llei de Transitorietat ha estat aprovada sense debat, amb 48 hores, arrel de la modificació del reglament  del Parlament. No en saben més.

Puigdemont, Junqueras i Romeva han pogut explicar el Procés a Madrid. Segons les cròniques, un centenar de falangistes han fet acte de presència a l’entrada de la sala cridant allò que ja els hi és habitual i afirmant allò que entenen com a únic i bo que, evidentment, només és el seu ideari. Poca cosa més.   La sala plena, ha escoltat especialment Puigdemont que, no s’ha limitat a proposar diàleg  sino que, en la meva opinió, ha anat més enllà suggerint un pacte més global de “reconstrucció” de l’Estat.

L’altre aspecte  a ressaltar ha estat el tema Tarradellas. El retorn de Tarradellas, que és previ a la Constitució del 78, és un autèntic model de voluntat política per resoldre un problema sense la qual solució hagués estat impossible la recomposició de tot plegat després de la mort del dictador. Suárez, amb els seus clars i obscurs, va ser capaç d’emmotllar voluntats polítiques a una legislació encara prou incipient. Va ser necessària la voluntat política dels directament immersos en el procés de transició per solucionar problemes que a priori semblaven irresolubles. Cal recordar també l’enfrontament directe de Suárez  amb els militars en el moment de la legalització del Partit Comunista quan en Carrillo ja corria amb pelluca per Madrid. De totes maneres, no tinc massa esperances de que la maduresa política s’imposi ara per solucionar el que, en paraules de Rajoy,  el problema català  és el més greu que té plantejat Espanya. I més tenint en compte la incapacitat palesa de d’enfrontament de Rajoy amb la realitat.

Puigdemont no ens ha dit res que els d’aquí no sabéssim o no haguéssim escoltat. Era important dir-ho allà i recordar que l’inici del foc indepe es crea amb la famosa sentència del TC  “polvoritzant”, en paraula del President, l’Estatut aprovat a Cortes i Referendat per Catalunya, qüestió que a vegades dona la sensació de que allà  encara no ho tenen clar. Però, tot i que ha repetit el que ja sabem, ha quedat clar que potser sí que ho podia dir més alt, però, per qui ho ha volgut escoltar, no podia dir-ho més clar.

J.  Vinyeta.-  

22 de Maig de 2017