diumenge, de maig 21, 2017

453.- Trampa

453.- Trampa

Sabem, i des de fa dies, que el Govern català es mou perquè el Govern Central s’obri a dialogar sobre del referèndum i a negociar-ne les condicions bàsiques (data i pregunta), amb negatives permanents com a resposta. Però ahir, Soraya es despenja parlant “d’un  informe”  que ha conegut el Consell de Ministres i proposant  a Puigdemont que vagi  al Congreso de Diputados a  exposar i proposar els canvis constitucionals necessaris per poder “encabir” el referèndum d’autodeterminació en el marc legal espanyol. La sorpresa està en que per primera vegada, com diu el President, el Govern espanyol admet l’existència de la  possibilitat de la realització d’un referèndum a Catalunya. Quina és la realitat?: intentar que Puigdemont rebi una sonora  plantofada i surti de l’Hemicicle humiliat  sota la riota cínica dels allí presents, tal com ja  va passar l’Abril del 2014 quan es va demanar el traspàs de la competència per poder convocar el referèndum, o en el cas d’Ibarretxe quan va presentar allò de la sobirania compartida. Castella sempre a tingut com a objectiu, en qualsevol contesa, la derrota humiliant del competidor perquè si no és així la victòria és poc satisfactòria. C’s li diu al President que accepti la proposta, però que sigui conscient d’assumir el resultat que en surti de  el Parlamento. Els Iceta  Boys insten també al President  a acceptar el repta, i també  Domènech. Rajoy intenta fer creure que no és immobilista, que accepta el diàleg. Però és  una proposta de  diàleg que  no cola  perquè  a  ningú se li escapa que més que una oferta “amistosa” és   una autèntica trampa.

Així les coses, Puigdemont incorpora un nou element per no deixar-se atrapar i per deixar-les, les coses,  sense enganys i diu, directament, que sí que s’hi ha d’anar als Parlaments però per ratificar l’acord previ entre Govern Central i Govern de la Generalitat: introdueix  la bilateralitat  entre un Estat i el que vol ser-ho, un acord blindat amb Govern Central que no pugui naufragar i que a posteriori sigui ratificat pels dos parlaments. La pilota ha tornat a La Moncloa.

Convindrem en que, al menys, coincideixen amb l’oferta de Soraya, una sèrie d’esdeveniments en el temps que potser son meres coincidències, però que hi son:

Iglésias va presentar  ahir la moció de censura contra la corrupció del PP. És un brindis al sol, però tota Europa sentirà les acusacions que vagin  sortint dels diferents grups parlamentaris i, com és evident, no agrada al PP.

PDcat s’absté en la votació que desmanega allò que podríem definir com l’endogàmica màfia de l’estiba portuària. Gratis?

El  PP està dia a dia més immers en clars (foscos) casos de corrupció que afecten sospitosa i directament al  Fiscal General i, en conseqüència, al ministre Català.  Ni el cas Pujol, airejat de nou en ple cas del Canal madrileny,  amaga ja les vergonyes del PP.

CSQeP s’ha aliat amb  JxS i les CUP en la convocatòria del referèndum, i tots junt demanant d’alguna manera la intervenció de la Comissió de Venècia  per “arrodonir”  el referèndum i la seva legalitat, la qual cosa, si no vaig errat, només es pot fer des d’un Estat, cosa que només pot demanar, en aquest cas, l’Estat espanyol, però que deixa una “nota” més davant d’Europa. Incorporar CSQeP al grup parlamentari ja majoritari, pressuposa arribar al Parlament a una majoria pro referèndum d’aproximadament el 62%, majoria inqüestionable i que em sembla que no fa cap il·lusió al PP.

Aquest Divendres passat, dia 19, el mateix dia de  “l’oferta”,  va tenir lloc el que podríem dir-ne  “l’acte de cloenda” del Pacte Nacional Pel Referèndum, pacte “perquè som demòcrates...”  en el que hi ha participat més de 4000 institucions, corporacions, grups polítics de diferent caire, institucions esportives, sindicats, etc...,etc... Més de tres mil persones presents en l’acte i l’aportació de més de 500.000 signatures a favor d’un referèndum pactat. La remor de tot plegat també se sentia des de La Moncloa...

També aquest divendres, el Cercle d’Economia, demanava una solució “acordada”   per a Catalunya...

Dilluns 22 és el dia triat per Puigdemont, Junqueras i Romeva per fer l’anunciada conferència a  Madrid. L’alcaldessa Carmena els hi ha llogat una sala municipal i el PP ha posat el crit al cel. Andrea Levy, Alicia Sánchez i Boadella han estat els més implicats sota el lema de NoenCibeles, intentant que Carmena no cedeixi l’espai municipal. No sorprenen tots aquests. Andrea va abandonar una tertúlia d’en Basté emprenyada per les qüestions que li plantejava Sala y Martin[1],  deixant clar el seu tarannà intransigent. Boadella, convertit definitivament en bufó del  stablihsmen”  madrileny, és aquell que deia que els tancs haurien de resoldre el tema català[2]. I Alicia ens va muntar tot aquell ciri conspiratiu conegut com el Cas Camarga. Son gent que el seu currículum ja els defineix i queden amb  el culet enlaire també quan la llibertat d’expressió està en joc com està passant en aquest cas. Es rebel·len contra aquesta llibertat, amb uns tics clars “d’erdoganització” política, intentant boicotejar un acte democràtic i pacífic de Catalunya perquè diuen que els catalans ens han insultat. Quin sarcasme...! Ara ens queda per veure si els ultres, que segons les xarxes ja s’han posat en guàrdia, podran o no rebentar l’acte, com ja va passar a Blanquerna i si la policia, al menys la municipal que és la que està a les ordres de Carmena, ho impedirà. Quedem a l’espera de  les actuacions policials i del Govern Central davant del cas, si hi ha merdé. Però  ja  sabem de la passivitat de tots plegats en situacions similars.

Res, o tot a l’hora?  Coincidències purament casuals? O resposta necessària per tapar alguns dels forats pels que  brolla aigua descontrolada i que fa trontollar la nau? Personalment no em resultaria estrany que, a conseqüència del “informe” mencionat per Soraya i de tot plegat, hagi tremolat alguna cosa en el PP (¿recordem, per exemple, allò que es deia de que hi havia cinc maneres de poder convocar el referèndum constitucionalment?). És evident que el PP necessita oxigen perquè la seva situació és realment complicada. I si Pedro Sánchez guanya les primàries del PSOE diumenge, pot estar-ho més de complicada. Però l’empantanada de Rajoy i companyia ho ha  estat per la pròpia inhibició en tot el que afecta al partit i a l’Estat. El tancredisme i el plasma els ha portat fins aquí i ara per sortir-se’n han d’aferrar-se a una maniobra tàctica a Catalunya de la que se’ls hi veu el llautó. El temps se li acaba al PP... el PP ho sap i algun moviment ha de fer per guanyar una credibilitat perduda davant de massa gent. Però quan es belluga, inclús amb els temes judicials en massa vegades executats sense cara ni ulls, ho fa amb peus de fang, cosa sempre perillosa...

J.  Vinyeta.-
 20 de Maig de 2017