dilluns, de març 20, 2017

439.- Comentaris (Holanda, Taxis)

439.- Comentaris (Holanda, Taxis).- 

L’extrema dreta no ha guanyat les eleccions a Holanda. La premsa assenyalava el profund sospir que ha exhalat  Brussel·les en saber el resultats electorals.  Però personalment em sembla que més que alegrar-se de que  Wilders no hagi guanyat les eleccions (tot i que ha guanyat escons), el que hauria de fer Europa, si és capaç de fer alguna cosa, és preguntar-se seriosament què ha fet o ha deixat de fer, o què ha fet malament, perquè les dretes xenòfobes  campin per tot la Unió, amb delectació dels “amics” al feixisme més ranci cada vegada més propers.  No fer-ho és aplicar-se la  tàctica de l’estruç en uns moments delicats, tan delicats que posen la UE en evidència en la manca d’autoritat i de decisió davant dels temes que requereixen precisament de tot el contrari. La ciutadania holandesa ha respost. Però, d’aquí a pocs dies, la UE tornarà a contraure la respiració davant de les eleccions franceses. ¿Què fa Europa perquè els euroescèptics i xenòfobs  vagin perdent  adeptes? ¿Quines polítiques planteja Europa per un futur sense populismes?  Mentre, potser ens anirem  trobant  amb intervencions com la  del diputat polonès misogin Korwin-Wikke [1]   de fa pocs dies al Parlament Europeu, un fet, entenc jo,  que no s’hagués produït  si l’actitud  d’aquest  Parlament Europeu ja fos més ajustada al criteri general i majoritari dels ciutadans. És cert i hem de dir que una  part de la ciutadania, encara minoritària,  que dona els vots a les polítiques ultra dretanes,  està en línia amb aquestes declaracions del diputat polonès. Però malauradament, la gravetat d’aquelles declaracions també està en que  acompanyen  a determinats   personatges   responsables d’això que anomenem violència de gènere, tema d’arrels profundes, que molt gràficament expressava Campoamor en un poema titulat La ley del Embudo   que diu així:

De su honor en menoscabo/ faltó un esposo a su esposa;/ ella perdonó amorosa,/ y el público dijo: -¡Bravo!/ Faltó la mujer al cabo,/ harta de tanto desdén, y el falso esposo/ ¿también perdonó a la esposa? No;/el esposo la mató,/ y el público dijo: - ¡Bien! 

el que ens dona idea de que això de la violència de gènere ja era actualitat en ple  Segle XIX.

Així les coses,  per la inacció,  simultània i coincident amb una inexistent reflexió europea sobre  del per què de tot plegat i per això mateix, Europa ha de començar a pensar que la ciutadania  li pot tombar l’esquena quan Europa sol·liciti el seu recolzament pel què cregui necessari. Aquesta girada d’esquena coincidiria curiosament,  tot i  que per raons complertament diferents, amb   allò de que és  millor sol que mal acompanyat, teoria en la que sí coincideixen tots aquests grups dits populistes que proposen obertament la sortida de la UE del propi país, afegint-se al  brexit. Que  Europa recordi que ja hi va haver una girada d’esquena  en aquella famosa  i inintel·ligible Constitució Europea a la que la ciutadania li va  votar un no sonor i estrepitós. Perquè tot i que sembla que Europa no ho vol així, els ciutadans existim i ens volem fer valdre.

I els taxis?  Dons “nari nan” com cantava La Trinca. Tots, diria que sense exclusió, hem sentit dir allò de la existència de la  màfia del taxi.  Dons això! Però, i abans de res,  que quedi clar que si el taxi paga impostos, Uber i els similars,  també els han de pagar. Dit  això, els taxistes, com en el cas de la majoria de les professions,  tenen dues opcions: o s’acomoden a/amb les noves tecnologies o els hi passarà el mateix que els hi va  passar a Nokia amb els mòbils o a Nestlé amb  Nespresso[2]. Tancar els ulls i fer vagues només reivindicatives, sense pensar en el que els hi ve a sobre, no els conduirà més que a la proliferació i augment del  que els taxistes entenen precisament com a competència deslleial. I a la ruïna del sector. Els taxistes  han de prendre  consciència, al mateix temps que fan vaga, de que aquestes tecnologies han arribat per quedar-s’hi. Que aquestes tecnologies estan canviant el Món en la seva integritat i que dins   d’aquest Món general canviant, hi ha també el petit i particular món del taxi, que també acabarà sent diferent del que és ara. Només és qüestió de temps i potser el  millor és anticipar-s’hi. No és el meu cas, però segur que hi ha gent dins del propi sector que sí és capaç de fer-ho.

J.  Vinyeta
19 de Març de 2017




[1]   http://www.ara.cat/societat/eurodiputat-polones-extrema-dreta-defensa-dones-cobrar-menys_0_1751824915.html
[2] Nokia va perdre el mercat del mòbil que dominava  per no entrar en les tecnologies de l’Android. Nestlé va renunciar a la idea de Nespresso, el cafè encapsulat, perquè també la veia avocada al fracàs. Un executiu de la marca, es va apropiar de la idea.