dimecres, de març 15, 2017

437.- Impasible el ademán...

437.- Impasible el ademán...

Els que tenim ja una certa edat recordem les vegades que se’ns havia fet cantar l’himne feixista, amb el braç alçat a les escoles. Impasible el ademan és una de les frases d’aquest himne (amb més referències als morts i a la pròpia mort que als vius i a la vida) i que indica un permanent estat d’ànim respecta d’una actitud concreta. I ja sabem, al menys els que vàrem viure aquella època, quines eren les actituds concretes d’aquells il·luminats.

Impasible el ademán. Tal és l’actitud  avui del PP en general i Rajoy en particular, mantenint impassibles el seu posat.  Dic impassibles perquè la realitat que volta al partit potser faria tremolar a qualsevol altra que s’hi trobés en la mateixa tessitura. Recordem:

La corrupció envolta al partit.  Dia a dia van sortint qüestions, descobertes, referències o indicacions noves o a afegir a les que fins avui hi havia. No hi ha aturador. València, Múrcia, Madrid... van fen gran la pila i amplien el seu cercle.

Davant d’aquesta situació, el Grup D’Estats  Contra la Corrupció, el denominat  GRECO que és grup assessor de la UE, ja va fer l’any 2014[1] un informe avisant del  increment de corrupció  a Espanya i especialment feia referència al tema judicial, a la “dependència” de la fiscalia, als nomenaments del fiscal general i dels components dels membres del CGPJ que mostraven “poca” disposició en defensa de la independència judicial. Aquesta situació, d’altra banda, ja va ser denunciada davant de l’ONU per jutges espanyols aquest mateix any[2]  2017.  Però com que els avisos de GRECO varen anar a la brossa, aquest any, el mateix GRECO torna a insistir en el mateix tema[3] perquè de les recomanacions fetes fa tres anys, poca cosa, per a no dir res, s’ha fet per canviar  els nomenaments judicials, mantenint clarament una politització de la justícia que desdiu la que hauria de ser una  autèntica imparcialitat de la mateixa.

Per si això fora poc, l’anomenada Comissió de Venècia (Comissió Europea per la Democràcia i el Dret), també grup assessor de la UE, ha posat en dubte  les noves atribucions que es varen concedir al Tribunal Constitucional, convertint-lo en executor de les seves pròpies resolucions, no actuant com a àrbitre si no que actua,  com diu el propi document, amb uns drets que no li pertanyen. En el document,  mostra  també la seva preocupació davant la possibilitat d’inculpar càrrecs electes[4] [5] [6]. Perquè aquest informe fos més “suau” la diplomàcia espanyola  va intentar modificar texts i canviar paràgrafs sencers del document. Vila Web[7]  mostra els texts que la diplomàcia espanyola volia canviar. La Comissió ha anunciat que té en estudi la sol·licitud presentada pel Govern espanyol respecta de la possibilitat d’aplicació dels articles 155 i 116 de la Constitució espanyola a Catalunya si així fos necessari, segons Rajoy, en el  cas català[8].

Com que no n’hi havia prou, rep, de la Fundació Konrad Adenauer[9], vinculada a la CDU de Merkel, l’avís de que el tema català no es pot solucionar només amb accions judicials i policials,  sistema que en l’informe queda clarament qüestionat i demana quin és el projecte polític del PP al respecta.

O podem parlar de l’advertència també de la UE respecta de la transparència necessària en els marcats regulats[10]. O perquè apliqui la normativa sobre els treballadors desplaçats, o sobre del retràs en els pagaments que afecten principalment a les Pymes, o perquè modifiqui les normes sobre dels actius dels contribuents a l’estranger[11]. O la recomanació per a la reforma del model de contractació pública per abordar el tema de la corrupció de forma seriosa[12]. O, per rematar el tema, assenyalar l’incompliment pel propi Govern central de 34 sentències que el TC l’hi ha imposat, desobeint-les  en la seva integritat i actuant cínicament al contrari amb els rivals polítics.

I podríem continuar... Però res és tan important ni mereix tant interès com el de desmantellar, com sigui, sense vergonya, una idea que fa estralls entre l’oligarquia: el Procés català. Tot lo altre, tots el incompliments no son més que nimietats sense importància, tot i que pot  portar  l’Estat a  situacions límit en front de la UE. L’enemic només és el Procés. I perquè no hi hagi dubtes i davant del nou referèndum escocès, Rajoy ja ha  avisat de que s’oposarà a l’entrada de Escòcia a la UE: és allò de la bena abans de la ferida.

En tot això, i pel dit anteriorment, els Judicis a Mas, Ortega i Rigau acaben amb sentències inculpatòries per desobeir al TC  i estem a l’espera de la sentència del  cas Homs i del judici contra   Forcadell.  I no em deixa de sorprendre la casual coincidència en el moment, del cas Palau, del cas Pretòria o del  cas 3%. Però dec de ser malpensat i no és més que una real casualitat...

En fi, impasible el ademán.  No sé, si com deia José Antonio Primo de Rivera, Rajoy donarà ordres (que suposo compliria Soraya) de donar una bona dosi d’oli de ricí als díscols  que no participin en tot plegat en aquest  nou Fuenteovejuna del Segle XXI: no seria més que una nova versió d’allò que  es deia sobre de la quietud per sortir a la foto...

J.  Vinyeta
15 de Març de 2017