diumenge, de març 12, 2017

436.- Bavegen

436.-  Bavegen.-

El cas Palau està deixant de ser el Cas Espoli del Palau per a convertir-se en el Cas Convergència. És evident que estem davant dels inicis del judici oral, en les beceroles de tot plegat i,  per tant,  ignorem que anirà sortint i quines sorpreses trobarem. Vagi per endavant que si hi ha corrupció aquesta ha de quedar palesa, haurà de ser corregida i haurà de comptar amb el rebuig  popular conseqüent: el cas Pujol ja ha estat paradigmàtic en aquest aspecte (arribant inclús a oblidar, i crec que és un error,  una obra feta de país indiscutible) i  ha deixat, al menys fins avui,  l’expresident a la cuneta.

Però la caverna ja baveja. Les declaracions de  Miret i Montull (filla i pare) han assenyalat directament a CDC i, immediatament, els de sempre han lligat aquest finançament irregular  amb un finançament clar del Procés; i estan a l’espera de que el “Cas 3%” que intrueix el jutjat nº 1 del Vendrell aixequi el secret del sumari que s’està instruint  per poder enterrar definitivament CDC. Entenen que descobrint els tripijocs de CDC, el seu finançament irregular, carregant la responsabilitat de tot plegat a Mas i posant-ho tot  a la llum, això, el Procés, s’acabarà: Mas podria arribar a presidir la república Catalana i, per tant, Mas ha d’acabar inhabilitat i carregat de culpa. La caverna entén (ara li convé entendre català...) aquella dita catalana que diu  allò de morta la cuca, mort el verí. El que passa és que s’equivoquen de cuca i, per tant, el verí continuarà sent-hi.

En el cas Palau, el que passa és que aquesta bavejada els hi fa confondre dates. Tan si val, perquè el  fi que proposen  justifica, com sempre en el seu cas, els mitjans  a utilitzar. El període investigat  en el Cas palau és el comprés entre els anys 1999 i 2009, anys en que el Procés, com l’entenem ara,  encara no havia nascut. El natalici  s’escau  amb la manifestació monumental d’aquell dia 10 de Juliol del 2010 organitzada per l’Òmnium, recolzada pel Parlament (a excepció del PP i C’s) i amb l’aquiescència explícita del  Tripartit al Govern en  el moment, presidit per Montilla (on ets ara, PSC...?),  que omple els carrers de Barcelona en repulsa per la sentència del TC que esmicola l’Estatut de 2006, i amb moltes més estelades que senyeres per primera vegada en la història de les manifestacions catalanes.  Per tant, es fa difícil pensar que es podés finançar quelcom que explícitament no existia. Manifestació d’altra banda transversal, popular  i unitària, per tant, difícilment adoctrinada. Òmnium, en aquell moment,  ja havia renunciat  a les ajudes públiques.

Però el Cas Palau, que s’ha convertit en el Cas Convergència, deixa fora de l’huracà determinades qüestions que corresponen al període investigat i que d’alguna manera poden estar-hi involucrades.  La primera i principal està precisament en l’espoli sofert pel  Palau en mans de MIllet, Montull i “ajudants”, tema del que se’n parla molt poc, per no dir gens i amb 9 milions d’€ que encara estan desapareguts. Altres qüestions ignorades, al menys fins avui, poden ser les següents:

-     1-.    Millet es converteix en Patró de la Faes catalana (Institut Catalunya Futur) pel Juny del 2003  i el Palau rep una subvenció multimilionària (3 milions d’€) per part del Ministerio de Cultura d’Aznar; per les mateixes dades ICF rep donacions per valor de  dos milions d’€. S’intenta lligar la procedència d’aquesta quantitat rebuda per l’ICF amb aquells tres milions rebuts per Millet procedents del Ministerio. L’assumpte no va estar “suficientment” investigat tot i que la FAVB insistia en fer-ho[1].

-   2.-   De  2003 al 2010 governen a la Generalitat els Tripartits. L’incident del 3%, protagonitzat per Maragall i Mas, és el 2005 (Maragall va retirar la acusació en el propi Parlament i en la mateixa sessió). En aquest període, Miquel Nadal és el Conseller d’Obres Públiques i l’advocat de CDC renuncia al seu testimoni. Set anys dels onze que comporten el període investigat estan sota l’ègida del PSC. No hi ha cap irregularitat digne de ser investigada en aquest període? Durant aquest període és evident que CDC no va poder contractar cap obra pública.

-     3.-    La Caixa condona 6,5 milions del deute del PSC (quasi el 50% del deute total) en negociació amb Montilla i redueix l’interès de la resta al 3%, xifra màgica. Gratis?[2]

Uns interrogants sobre  del procediment:

-      -      És normal que el fiscal del cas Palau sigui el mateix que hi va haver pel cas 9N?

-     -        Tots els acusats poden mentir de la forma més descarada en ser interrogats. Per aquesta raó, ignorem si les declaracions dels encausats responen  a pactes entre acusats i fiscalia per dirigir tot el  procés judicial vers una línia concreta que sembla ser única e inequívocament el finançament irregular de CDC. La corrupció pot ser econòmica, però també pot ser ideològica i políticament finalista...

En cap cas estic dient que la corrupció, per molt que hagi estat aquí a casa nostra, no hagi de ser resolta i sancionada (no val allò, que  va dir  Roosvelt fent referència Somoza, dictador nicaragüenc, de que “ ...és un fill de puta, però és el nostre fill de puta...”) perquè, a banda de la correcció necessària, ja en sí mateixa, de la corrupció, aspirem a un nou Estat net i de comportament exemplar dels que hi posem per a dirigir-lo. És ben cert que tot plegat serà, si sabem aprofitar-ho,   un seriós avís per navegants, perquè en aquest aspecte, com en molts d’altres, no ens podem permetre la més mínima frivolitat, ni present  ni futura.

J.  Vinyeta
12 de Març de 2017




[1] La revista El Temps 1708  06/03/2017  fa un bon article al respecta, titulat  Quan Millet era patró de la FAES   http://www.iquiosc.cat/visor/edicio/19970#
[2] http://www.elmundo.es/elmundo/2005/11/10/espana/1131589103.html