diumenge, de març 19, 2017

438.- Comentaris (TC, ETA, PP)

438.- Comentaris (TC, ETA, PP).-

TC.- Les sorpreses, en massa ocasions, no  son tals.  Dic això en referència a les declaracions que,  en el seu comiat, ha fet el que fins ara era el President del Tribunal Constitucional, el més que polèmic Pérez de los Cobos.   S’acomiada  clamant diàleg per solucionar el problema que genera el Procés català. El problema no és que digui el que ja demanava una de les sentències del  propi TC del 2014. El problema bàsic radica en que, amb totes les penques del món, ens diu que el TC no pot resoldre el problema, i que,  per la solució del tal problema, és necessari un diàleg polític. Ara? Ara ens ve a dir el que tots, menys ell i els que no ho han volgut entendre mai,  teníem clar des del principi? Aquest senyor, amb una actitud subrogada al Govern que el va anomenar,  ha estat la causa directa del desprestigi al que ha arribat el TC.  Si això que ha dit ara, i amb la contundència que ho ha dit, hagués tingut arrestos suficients per a dir-ho en qualsevol del moments en el que Rajoy i la brigada Aranzadi  li posaven   sobre de la taula allò, tot allò,  que el que feia era precisament anar tancant portes per a un diàleg que des d’aquí sempre s’ha demanat,  o hagués tingut arrestos per negar-se a acceptar les modificacions a les atribucions del tribunal que presidia (a les que Europa ha considerat improcedents), potser les coses haguessin anat d’una altra manera. Ara, Sr. Pérez de los Cobos, ara, repeteixo, no si val. Tots sabíem que el TC no solucionaria el problema, com així ha estat i  vostè també ho sabia. Però vostè no ha fet res per corregir la situació, si no que, amb els seus silencis, escudat darrera del seu vot de qualitat o de les sentències en general, ha agreujat la situació.  No ha d’oblidar Sr. Magistrat  que per omissió també es peca.

ETA.- Segons el diari Le Monde, ETA   comunicarà el proper 8 d’Abril que farà  l’entrega de les armes. Si així és, és una  molt bona notícia. Entenc que serà, al menys també de facto, l’inici de la seva dissolució definitiva. La solució del problema que penja darrera d’aquesta decisió etarra no és ni fàcil ni senzilla[1], però això no vol di que no se’n pugui trobar un desllorigador de tot plegat. Com diu la dita, parlant la gent s’entén. Personalment  no he oblidat mai allò que també des de Madrid els hi deien als etarres, de que amb violència no es pot parlar de res i que sense violència sí que es pot parlar de tot. Ara, dons,  si les coses van com esperem i definitivament ja no hi haurà violència,  es podrà parlar de tot. Però, pel que hem observat, entenem que  no seria la primera vegada que, des de Madrid, sembli que ens vulguin fer entendre que ells, a Madrid,  amb ETA activa, viuen molt millor. Des de Madrid s’ha demanat a ETA primer les armes, després armes i dissolució i ara el cap del PP al País Basc Alfonso Alonso,  els hi diu als etarres que a més de deixar les armes i de dissoldre’s, han d’estar disposats a col·laborar amb la justícia. Sempre hi donen  una volta més...  El temps ens donarà la resposta. Però  tenim un pèssim precedentel procés català ens demostra que sense violència, sense armes i amb els grupuscles bel·licosos[2] dissolts i inexistents des de fa molts anys,   tampoc es pot parlar de res. I d’això qui en té la responsabilitat absoluta és el Govern Central que, per tot plegat, ens deixa clar que tal com va, ja va bé.

El PP ha patit una severa derrota a les Corts: havia presentat un Decret Llei per anar a la liberalització del sistema d’estibes portuàries, d’acord amb les disposicions al respecta de la UE, i la oposició, en bloc, ha  retornat el Decret a La Moncloa. És bo que Rajoy   comenci a pair que no té majoria absoluta i que, per fer les coses,  necessitarà pactar, una cosa a fer  que li és molt estranya.  Per tant, i tenint els pressupostos a la vista, es possible que Rajoy comenci a sentir-se nerviós. L’aproximació bidireccional PP – PNB (ignorem si entre aquesta bidirecionalitat, en el sentit del País Basc a Madrid alguna cosa hi té a veure el problema etarra)  li afegeix un mínim ajut, però no suficient. El problema més seriós de tot plegat és que Europa ha rebut  l’avís de que això de l’estabilitat política d’aquest Estat en que ens toca viure, no és tanta com Rajoy anava afirmant que era. Això, en la situació gairebé crítica en que es troba la UE, no és per Brussel·les cap bona notícia.  Respecta de les estibes i estibadors, no sé si cal una liberalització del sistema com assenyala Europa (desconec el text de la comunicació que en sembla és del 2014), però crec  que convindrem que, quan menys, el què si cal en el gremi dels estibadors, un monopoli, tancat, endogàmic i pel que aparenta misogin, és una reforma  laboral seriosa, cosa que em sembla que en això molts hi estarem d’acord. Per tant, se’m acut pensar que la oposició potser podria haver triat alguna altra proposició del PP per fer-lo posar, al PP, en  ferms i de peus a terra. Perquè d’ocasions segur que n’hi hauran moltes més.

 Potser que serà per aquesta “fragilitat” del Govern de Rajoy que determinats sectors propers a la caverna anuncien ja eleccions a finals d’any.

J.  Vinyeta
18 de Març de 2017




[1] Presos, exiliats o fugits encausats o no, els “tapats” o encara amagats, etc...
[2] Dic bel·licosos i poca cosa més  perquè d’assassinats per part  dels més eixelebrats no va haver-n’hi cap