dilluns, d’octubre 10, 2016

403.- I aquí, a Casa Nostra?

403.-  I aquí, a Casa Nostra?.-

És ben veritat que el PSOE ens ha tingut  entretinguts,  com no podia haver estat d’una altra manera, amb un espectable brillant d’allò més, però dramàtic. Què el gruix d’un partit polític com el PSOE, prescindeixi dels milions de afiliats i simpatitzants que li donen el vot, i per tant el modus vivendi des del punt de vista crematístic, i hagi actuat amb autoritat casernària, no deixa cap bon gust de boca a ningú, inclosos aquells que no hi tenim “proximitat política”. Ja s’ho faran és cert, però no ha estat  res, tot i la seva espectacularitat, que ajudés a millorar la credibilitat del ciutadà en l’entramat polític de l’Estat espanyol, ans el contrari.

Aquí, a Casa Nostra, mentre, han passat coses i importants.  Puigdemont va salvar la qüestió de confiança, tal i com estava previst després del vist i plau de les CUP. A la troup d’Anna Gabriel entenc que no li quedava cap altra possibilitat després del sarau que varen muntar amb el tema de pressupostos  fa uns mesos; de la mateixa manera que no li quedarà altra remei que acceptar el pressupostos que es vagin construint en  el debat previ perquè no fer-ho, tal com va advertir el President, la no aprovació pressupostària suposarà la immediata convocatòria d’eleccions i el consegüent retràs en el Procés. Puc equivocar-me, però em sembla evident que  les CUP no cometran el mateix error dues vegades i menys a les portes  d’unes eleccions conseqüents, com seria el cas, en les que podrien perdre bous i esquelles.

 La moció de confiança va venir precedida per la baralla interna a CSQP. Els Comuns demanaven més protagonisme i, suposo que en criteri de Coscubiela i dels d’ICV, deixar en mans de Dante Fachín tot o bona part de la iniciativa del grup parlamentari era tant com perdre la raó de tot plegat, perquè ja se sap  que aquest comunistes - ecològics o tenen la iniciativa o res ni ningú la pot substituir. La cosa va acabar repartint-se els papers, però em sembla que el toc d’alerta general els va posar sobre avís d’una hipotètica fragmentació, el que els va animar a mig estendre una mà a Puigdemont no fos cas que  la fractura acabi produint-se algun dia en  que  encara no s’hagi oficialitzat la formació d’aquest Partit del que ens parla Ada Colau i es trobin, quartejats,  sense un mínim suport popular necessari per a cada una de les “parts” que componen el grup parlamentari de  CSQP[1], a causa d’una flagrant  indefinició. Per cert, en aquest partit  a formar, cap dels possibles integrants vol perdre els seus acrònims en el nom del Partit. Serà curiós de veure el nom amb que acaben identificant-se.

Després ens ha vingut el debat de Política General que ha anat clarejant el Full de Ruta, fixant un Referèndum, ja anunciat pel President, pel proper mes de Setembre del 2017, ¡ més coses (66 en total) com la constitució de les comissions de seguiment del Procés (el full de ruta), dates per a l’aprovació de les Lleis de desconnexió  o la demanda al Govern de realitzar un Referèndum acordat amb el Govern Central mal sigui, al menys, per tenir, si hi cap, més raons i, en qualsevol cas, intentar ampliar el vano participatiu.  Domènech i companyia han estat els primers en acceptar la realització d’aquest referèndum, sempre que sigui vinculant.

Com que la maquinària de l’Estat espanyol és vol presentar com imparable  davant de l’acció parlamentària catalana, el TC envia a Forcadell a la Fiscalia (és a dir, a les mans del Ministre de Justícia  Català...) i el Suprem demana el Suplicatori al Parlament espanyol per poder investigar al Sr. Homs també pel 9N. En aquestes circumstàncies, el Parlament aprova un moció  de suport als encausat pel 9N i a la Presidenta i la Mesa de la Cambra  per les actuacions del TC. I com a resposta,  Turull i Anna Gabriel també seran investigats per la Fiscalia pel seu paper a la Mesa del Parlament en facilitar la modificació de l’Ordre del  Dia per poder efectuar la votació famosa del 27 de Juliol passat... Dona la sensació de que la Brigada Aranzadi, els advocats de l’Estat, que segueixen instruccions del Govern Central (males llengües   defineixen els membres de la Brigada com a “los Sorayos”, però segur que son males llengües...),  està en disposició d’investigar als 72 diputats indepes, a fi de  deixar al Parlament de manera que només es parli del que ells decideixin i quan els hi convingui: és una forma molt peculiar d’entendre  el que és una democràcia i els drets que l’hi son inherents. Però ja se sap que no hi ha pitjor sord que qui no vol escoltar.

Em sembla que ara ens tocarà esperar, amb els alts i baixos de costum, l’aprovació dels pressupostos, el seguiment del full de ruta per la Comissió corresponent, l’aprovació de les Lleis de desconnexió i veure si un cop hi som arribats a tot plegat, el xoc de trens, allà pel mes de Juny vinent, es fa inevitable.

Que tot plegat ens agafi ben aferrats, però ferms i conseqüents.

J. Vinyeta
10 d’Octubre de 2016




[1] 4 De Comú Podem, 4 d’ICV i 2 indepentdents