dilluns, d’octubre 03, 2016

402.-PSOE

402.-PSOE.-

Si els gals que tant ens han divertit amb les seves aventures capitanejades per Asterix i el seu inseparable Obelix fossin, avui dia, membres del PSOE  dirien, i sense dubtes, que el cel els hi ha caigut sobre del cap. Era  l’única cosa que als gals els hi feia por,  i ha succeït...

Ha estat un terrabastall de grandíssima magnitud que ha deixat al PSOE, com diríem vulgarment, en  calçotets, deixant clares  dues postures irreconciliables entre les dues grans faccions que podríem denominar conservadora la una, la que munta el cop d’estat dins del partit (encapçalat a l’ombra per Felipe Gonzalez, els barons afins i dirigida externament per Susana Díaz), fracció espanyolista i amb tendència a facilitar a Rajoy la formació de govern, i l’altra, més progressista encasquetada en un no a Rajoy, també espanyolista, liderada pel dimissionat Pedro Sánchez però que començava  a conscienciar de que hi ha un problema a l’Estat que s’anomena Catalunya. Ramón Cotarelo en el seu blog[1] fa un bon resum del que ha passat i, en l’article següent, titulat   Borrascas,  del què pot passar.

Des del punt de vista de la militància socialista, la defenestració de Sánchez ha estat pèssimament rebuda. Mai, que jo recordi, havia vist les xarxes incendiades de la manera que ho varen estar el dissabte i el diumenge passat. Arribava de tot i de tots, però va resultar evident, i diria que per golejada, que des de tot  l’Estat s’acceptaven les tesis pedrosanchistas i és repudiava l’actuació dels barons socialistes. S’evidenciava no ja davant del propi edifici del carrer Ferraz on era  més que clar,  sino en els acudits  que aquesta gent amb tanta i envejable  agudesa i oportunitat ens anaven fent arribar via mòbil.

Quan comença aquesta “moguda”? Sembla evident que des del mateix moment de nominació de Sánchez hi ha  el convenciment, per part d’alguns dels barons, inclosa Susana, que farien anar  a Sánchez pel camí que ells assenyalarien. El Comité Federal del PSOE  havia avalat el no a Rajoy i això anava endavant. Però mica a mica es va enquistant la situació de forma que el no permanent, tot i  prèviament avalat, va portant a unes terceres eleccions; i per evitar-les Sánchez deixa mig entreoberta la porta  per parlar amb els grups catalans independentistes per intentar una formació de Govern.  S’obre  la caixa dels trons que es fa més i més  sorollosa amb els resultats electorals  al País Basc i Galicia. Per tot plegat, els barons decideixen posar fi a un encasellament que els porta inevitablement a unes terceres eleccions que no auguren res bo pel partit.
                                           
Resulta evident, una vegada més, que Catalunya i el seu Procés forma part, hores d’ara i pràcticament de forma estructural, del moll de l’os dels partits d’àmbit estatal. I no deixa de ser curiós que, davant de la possibilitat de fugida de Catalunya,  les comunitats més engrescades en aquest cop d’Estat dins del PSOE  hagin estat  les comunitats  que més tradicionalment bona part dels recursos  econòmics que els hi van arribant venen de l’Ebre amunt:  Andalusia, Extremadura i Castella – La Mancha. Monago, en els seus temps de president d’Extremadura, ja deia que si Catalunya plegava o se li establia un “cupo”, Extremadura hauria de retornar serveis a Madrid[2]...  y  supondría (Monago dixit a la mateixa plana...) que el resto de comunidades del régimen común perderían hasta 16.000 millones de euros al año". Potser que li donem les gràcies a l’expresident manxec pel seu reconeixement del dèficit fiscal...

I ara, què? No fora estrany que Rajoy, tot i que s’ha omplert la boca amb la necessitat immediata de formar govern,  allargués tot  plegat i portés el País a unes noves eleccions que serien, llevat de sorpreses molt sorpresives, fatals pel PSOE i per C’s. Però també podria suposar un sorpaso de Podemos que es convertiria pel PP en una oposició possiblement  molt incòmode. El cas és que, abans o després, el PSOE anirà a parar a l’oposició  amb la motxilla repleta de necessitat de demostrar al seus militants que no s’ha entregat, amb armes i bagatges, al PP. Cal també tenir en compte que si la oposició ho fa bé, entre  el PSOE, Podemos, ERC, PDEcat (jo diria que l’acrònim final dels exconvergents és aquest) i el PNB (si  aquest últim no varia de criteri en funció de las necessitats que la pèrdua de l’escó en favor de Bildu poden suposar-li al Lehendakari de necessitat d’aproximar-se al PP...) sumen en aquest moment majoria absoluta, el que, de mantenir-se  les coses tal com estan ara, poden fer que la legislatura que pot començar sigui molt incòmoda per al PP.  Tot plegat, no deixa de crear una certa incertesa  de cara al futur immediat.

El PSC és manté en la línia del No i no  és una cosa fàcil d’arreglar. El cas és que Núria Parlon ha manifestat la idea de no respectar la disciplina de partit en el cas de l’abstenció del PSOE en la investidura i, en conseqüència, plantejar la necessitat de renovar (o trencar?) el tipus de relacions existents entre PSC – PSOE.  És ben cert que el PSC haurà de posar-se al dia, mal sigui davant de la impossibilitat, que les circumstàncies deixen clares, d’una reforma constitucional a mig termini. El que em fa pensar que, també en algun moment, haurà de replantejar-se l’actual  posició davant del Procés català. És a dir que, com altres que ara estan mig o del tot amagats, arribarà el moment en que, en un sentit o en el contrari, hauran de mullar-se.

La situació de la política espanyola és ara més complexa que mai. I de temps, abans d’unes noves eleccions, no en queda tant.

Vaig seguir durant una bona estona al Sr. Ferreres de la 6 TV ARV dissabte per la tarda. No sé de qui cobra aquest Sr. El que és ben cert és que no semblava pas  haver cobrat de Pedro Sánchez...




J.  Vinyeta
3  d’Octubre  de 2016




[1] http://cotarelo.blogspot.com.es/2016/10/el-psoe-y-la-cuestion-espanola.html

[2] http://www.elmundo.es/espana/2014/05/14/5373577ee2704e6c388b4572.html