diumenge, d’octubre 23, 2016

406.- Peius i Colau

406.-  Peius i Colau.-

Josep  Pla ha estat ignorat i gairebé maleït per l’elit política d’aquest País nostre. No entraré en cap cas en la discussió política que es va generar i que es manté arrel de la seva actuació personal  durant la Guerra civil. Això no treu que, a nivell popular, i especialment a L’Empordà, sigui recordat amb atenció i devoció. Personalment m’ho he passat molt bé llegint Homenots (I i II), Quadern Gris, El que hem menjat, d’entre d’altres, i molt especialment  amb Un Senyor de Barcelona[1].  D’aquest últim  títol m’ha vingut a la memòria un capitol titulat Pompeu Gener i el grup “Joventut”, un capítol en el que el Sr. Puget, el protagonista de l’obra d’en Pla parla d’un personatge (un  més dels que  Sr. Puget en fa referència), com a un home desordenat, pobre, amb les ungles ribetades de negre brutícia,  boulevardier parisenc però  poeta i humorista fi: Pompeu Gener (en Peius tal com sembla que posteriorment ha estat  recordat, nom que resulta d’abreviar  Pompeius). D’aquest personatge, d’esperit agut, explica el Sr.  Puget que un dia  de Sant Jaume anava passejant per Girona, de la que n’era bon coneixedor,  i  que es va trobar amb un altar commemoratiu de la festa, amb fanalets, recobert de paper, però d’una  construcció senzilla  i fràgil. En aquest altaret de fusta  hi havia un Sant Jaume, a cavall, matant un moro.  En Peius se’n va anar a buscar paper i, davant la fragilitat de tot plegat,   va penjar a la capelleta  el paper en el que hi havia escrit la següent poema:

Sant Jaume, Patró d’Espanya/ us han ben ennavegat/ puig que el que ací us ha posat/ ha exercit de patró aranya./ Si bufa vent de llevant/ i fa caure les fustetes/ anireu a fer punyetes/ el moro, el cavall i el sant.

No m’he pogut resistir a la cita literària després del resultat al que va arribar l’estàtua eqüestre de Franco, instal·lada a la Plaça del Born. Parafrasejant Peius, en Peius ens diu  que hi ha hagut algú que ha exercit de patró aranya ennavegant a l’ínclit Caudillo, però va bufar ben de llevant i... se’n van anar a fer punyetes el cavall i el sant. I si identifiquem la Victòria amb el moro  d’en Peius, el desastre ha estat total: Franco per terra i, amb la Victòria de la Diagonal, ha estat retirat del Born pel propi Ajuntament barceloní.

 A Colau li xiulen les orelles i no hi sent quan li diuen que  la  capelleta on va posar les estàtues era fràgil, al menys des del punt intel·lectual, tant fràgil que ha estat incapaç de suportar  la mala maror que aquí aixeca la dignitat (i vull creure que en molts llocs de la resta de l’Estat) en contra de la memòria del dictador, per  molt decapitat que estigui. Pisarello ve i ens diu que no hem sabut entendre l’objectiu de les escultures exposades: ja se sap que quan hi ha escandalera per la raó que sigui, sempre hi ha dimonis externs  que ho porten tot més enllà del que era previsible. Però si no ho  hem entès potser és perquè no s’hagi explicat  bé o que no s’hagi fet, explicar-ho bé, per poder crear  una autèntica provocació. De ser això últim, pot resultar, com sembla que hauria estat el cas, que algunes provocacions son carregades pel diable i, com qui juga  amb les armes, el provocador pot  acabar amb un tret al peu, que a la fi és el que em sembla haver  passat (i això a les portes de la creació d’un nou grup polític del que Colau ha de ser-ne l’alma  mater...). Com també sol passar, els que varen decidir de fer el que varen fer, van fer-ho tot bé, no van cometre cap error de cap mena. Ja se sap que la culpa de tot plegat sempre és dels altres que tergiversen les veritats fent pura demagògia.

M’agradaria sentir  ecos de fets similars als ocorreguts a la Plaça del Born de Barcelona en punts de l’Estat espanyol. De “estàtues” de Franco  per descavalcar encara en queden un munt en tot l’Estat (estàtues, noms als carrers, monuments a  adlàters tant criminals com ell, a les places, a les parets de les esglésies o de cementiris, etc...). Son les restes d’aquella guerra que el Ministre de l’Interior, l’inefable Fernàndez Díaz, va dir que, havent-la perdut, la volem guanyar ara, quaranta anys després. En aquesta nova “guerra”, Barcelona ha guanyat la primera batalla. Fora bo que s’entengués que de seguir l’exemple de Barcelona, potser començaria un definitiu tancament del franquisme que encara perviu. I fora bo que s’estengués a l’Estat, tant com fos possible,  per refer al menys  la dignitat de moltíssima part de la ciutadania,  encara que només fos per això, per dignitat, que no és poca cosa.

J. Vinyeta
23 d’Octubre de 2016




[1] Un Senyor de Barcelona.- Josep Pla.-  Eds.  Destino   El Dofí.- Vuitena Edició, 06/1989.-  Pàgs. 254 i segs.