dimarts, d’agost 30, 2016

397.- Comentaris (Pacte C’s – PP)

397.- Comentaris (Pacte C’s – PP)

El pacte PP -  C’s s’ha signat[1]. Insisteixen, especialment Rivera, que és un pacte d’Investidura i res més. Destaca ja el títol del document:  150 compromisos para mejorar España, i dins del document hi ha exposades aquestes 150 qüestions que, segons C’s, han de fer-se perquè el País, Espanya, vagi millor i es regeneri política i socialmet. Ja voldria jo que l’Estat es regenerés i es convertís en un Estat democràticament homologable. Però un pacte “regeneracionista” que modifica el concepte de corrupció per evitar dimissions – expulsions - sancions de membres d’un partit  (per exemple, els defraudadors no seran “corruptes” segons aquest nou criteri),   assumit per un partit tot ell a més inculpat per corrupció, fa difícil que el que ve darrera d’aquesta nova definició pugui ser avalat per una societat per a la que diuen que s’ha fet, precisament, aquest pacte.

El Sr. Rivera no ha pogut amagar els seus orígens    i ha estat incapaç de resistir la temptació  a la destrucció de la immersió lingüística a Catalunya. Això, no és d’ara. Forma part de l’estructura ideològica amb la que va néixer el seu Partit amb aquells manifestos (Babel i companyia) que en el meu entendre, pel marcat anticatalanisme visceral (només cal recordar la traca final del Sr. Boadella dient que eren els tancs els qui haurien de solucionar el fet independentista  català...) deixaven entreveure un marcat caràcter xenòfob:  no deuen recordar el que va els hi va passar, en l’aplicació d’aquest tema, a les Balears  tot i tenint el PP un Govern i un Parlament a favor. El Pacte assenyala, inexcusablement, la unitat d’Espanya (impossibilitat de referèndums secessionistes) i quan parla d’infraestructures assenyala la necessitat de la realització del corredor del Mediterrani, però hi afegeix, tot seguit,   el de l’Atlàntic,  a més de completar els AVE a Galícia i Astúries... Tot plegat no fa més que demostrar, per enèsima vegada, que Catalunya està en el centre del debat i que aquest debat els hi és inevitable.

En tot lo altra, no cal insistir-hi massa: mesures recentralitzadores i socials de difícil execució econòmica donat que,  els que hi entenen, han  avaluat el seu cost en 25.000 milions d’€..., al mateix temps que rebaixa impostos (especialment el tram més alt del IRPF) i sabent que  hi haurà una retallada (Brussel·les dixit!) de 10.000 milions d’€ en el proper pressupost: un bon panorama!  Tot plegat també ens deixa clar  que Rivera ha perdut molts llençols, potser massa llençols en aquesta bugada, amb les permanents contradiccions personals i negatives del PP (corrupció en general, diputacions, modificacions constitucionals, per exemple...) que ha hagut d’assumir  i empassar sense immutar-se a fi només del mínim poder que tot plegat li pot representar.

Penso que valia la pena fer un comentari a tot plegat tot i que quedés clar el tarannà, d’altra banda al que ja ens hi tenen acostumats, si Rajoy torna a governar. Però assenyalar també que, donada la composició del Parlamento, legislar no li resultaria gens fàcil donades les minories majoritàries que el componen. I si la investidura de Rajoy  no és porta a terme en el propers dies, i tot fa indicar que serà així, els acords quedaran, una vegada  més, convertits en paper mullat, com ho varen estar els primigenis acords C’s – PSOE previs a la també fallida investidura de P. Sánchez. Un altra brindis al sol del Sr. Rivera.

Aquí a casa nostra,  tenim l’11 de Setembre a tocar. I hem de reconèixer que, des de Madrid ens ajuden molt. Entre la persecució  penal a Forcadell  per a la seva inhabilitació, les cartes del TC a Puigdemont i Junqueres en el mateix sentit, la amenaça d’aplicació de l’article 155 de la Constitució per part d’Albiol, les dramàtiques condicions que va posant Montoro per rebre el FLA, i només son uns exemples,   queda clar que van forçant la màquina amb l’intent d’anorrear voluntats. Però em sembla inaudit que no entenguin que a cada “apretada” els ànims es van  fent més en la idea de que hem de marxar.

El curs polític de facto ja s’ha iniciat. Colau desfulla la margarida per participar  o no en la Diada, mentre es prepara per a la fundació d’un nou partit polític en el que hi participarien Podem, ICV i EUIA. Doménec es dona per integrat al grup.

Els nois d’ICV també han començat a voler-la tenir permanentment, la iniciativa. Ja ho sabem. Però aquesta vegada crec que la coordinadora general Marta Ribas ha picat molt amunt en demanar a les CUP que no donin suport a  Puigdemont en la sessió de confiança del proper 28 de  Setembre. Fora millor  que Ribas – Coscubiela – Rabell i companyia es dediquessin a pensar quin edifici o institució pensen encerclar  aquesta Diada: no seria la primera vegada que es passen la Diada ballant una sardana anticapitalista...

Ara, a esperar si Rajoy s’estavella, avaluar-ne les conseqüències. Esperar també a les eleccions basques i veure fins a quin punt el PNB necessita al PP per a governar i, en conseqüència, pactar. I veure si C’s ha  d’empassar-se un altra gripau...

J.  Vinyeta
29 d’Agost de 2016




[1] http://www.rtve.es/contenidos/documentos/documento_pp-cs.pdf