dilluns, de setembre 05, 2016

398.- De la Investidura

398.- De la Investidura.-

Ens varen  confirmar el que ja ens havien anunciat: que la investidura de Rajoy amb el recolzament de Rivera, fracassaria.  PP i C’s s’aferraven al sí sense fissures. Però tota la resta de la Camara  va votar unànimement, també sense fissures,  en contra de la investidura. Rajoy no va traure en la segona volta més sís que nos i  no va poder ser investit. Rajoy marxava amb el cap cot i Rivera, aquesta espècie d’home de les mil cares[1], es preparava ja des  del mateix moment de la publicació del resultat a iniciar un altra curs de supervivència, fer del seu fracas una victòria i ha interpretar, com Lon Chaney, el paper que ara pogués abastar. Però  les sessions d’investidura ens han deixat algunes coses més, en la meva opinió remarcables, i una traca final.  

Personalment entenc que hi ha dos discursos remarcables: el de Joan Tardà[2] i el de Gabriel Rufian[3]. Tardà, com sempre, no va desaprofitar l’ocasió per deixar Catalunya en el seu lloc. Ha estat el més constant i més clar en la defensa permanent dels drets dels catalans (no sé els anys que fa que es belluga pel Congreso de los Diputados) i els del propi País i sempre  amb la mateixa contundència. Sempre dona la sensació de que amb allò de que algú ho havia de dir sigui l’únic que no te dubtes en dir les coses aprofitant al màxim allò de la immunitat parlamentària, entre les que sempre hi ha veritats palmàries. Però aquesta vegada va dir una cosa que, al menys jo personalment, no recordo que s’hagués dit mai en seu parlamentària i de la que personalment ja fa temps que entenia que era absolutament necessari que es posés sobre de la taula. Venia a  dir clarament que si no hi ha acord per a la independència de Catalunya, el deute (espanyol) és del Reino de España... i que ja s’ho faria el Reino ell solet si hem de marxar unilateralment. Però afegint que Catalunya, si hi ha acord, també està disposada a col·laborar en aquest tema. És important deixar clar el tema del deute del  Reino perquè quedi clar com estan les coses. A banda de que continuo pensant que una de les raons per a no deixar-nos marxar és, precisament, aquesta. Va fer en la rèplica unes disquisicions històriques sobre legitimitat de la Constitució Espanyola del 78.

Rufian va estar en el to habitual. Però va convertir el discurs en un reguitzell de preguntes al candidat que en més d’una ocasió va ajupir el cap. No és massa llarg i, personalment, entenc de visió necessària del   video o escoltar la gravació radiofònica del discurs.   Les seves referències al Sr. Ibex o al Frente Nacional Naranja  feien les delícies  dels seus i d’alguns de Podemos. Però el que deixava cares sèries eren les preguntes que anava desgranant i que posaven en evidència la pèssima qualitat d’un Govern, d’un partit i, en suma, d’un Estat  que presumeix de demòcrata i avançat. Va finalitzar amb la demanda d’ajuda a Domènech i Iglésias amb allò de “¿Os imaginais un País con un PP Residual...?  Certament aquest País està ja en marxa. Farien bé  els increpats d’afegir-s’hi! 
 
El Sr. Rivera va deixar clar que vol un candidat que li ofereixi garanties per “tocar” poder. I, amb contundència, li diu al seu ja ex soci, que abandoni  i deixi pas a un nou candidat    solvent afegint que, com a resultat de la ineficàcia de Rajoy i la pèrdua  de confiança que ara  és evident,  el pacte signat és ja paper mullat però a disposició del candidat amb possibilitats que el vulgui acceptar. Tot plegat irrita als Populars el  que es manifesta en la declaració final del portaveu del PP Hernando en l’última pujada al faristol de la Camara. Una cara més del Sr. Rivera que, estic segur, modificarà el contingut del famós pacte en funció de les hipotètiques demandes – imposicions d’aquell amb el que vulgui pactar, amollant-lo a les  “necessitats” del moment... que és la raó de sempre.

Ara queden dos mesos per refer el que, hores d’ara està desfet. El Sr. Sánchez, convertit en ninot d’un voodoo especialment mediàtic, pateix les agulles que li van clavant  amb l’intent religiós conseqüent de que abandoni el no que ha mantingut diria que heroicament. Però també és ben cert que alguna cosa haurà de fer, que entenc que no es altra que agafar el toro per les banyes i iniciar contactes amb les forces del no, pot ser inclús amb el “dimoni” que representen els diputats catalans (Cosas veredes, amigo Sancho...) El resultat de les eleccions basques assenyalaran el camí també al PNB...

Tot plegat deixa ben clar que si no fos pel tema català, ja fa dies, mesos, que hi hauria govern. I queda també clar que en unes suposades terceres eleccions (per cert, inclús el propi PP  en vol canviar la data...), el problema de Catalunya subsistirà i la situació es repetirà com en un perpetuum Mobile musical fins a la seva solució, sigui d’una o altra manera.

La traca final ha estat de primer premi de Jocs Artificials: l'exministre dimissionari   per mentider i "panameny" Soria, és anomenat per Rajoy com a Candidat  a Director executiu per Espanya al Banc Mundial. L’escàndol ha estat de traca i mocador i, pel que he llegit, sembla que fins i tot Bloomberg s’ha fotut les mans al cap. ElDiario.es[4] fa una ressenya curricular del candidat a la que val la pena fer-li una ullada.   El Sr. Rajoy, tot i haver perdut fins i tot els socis, porta a terme una cacicada més perquè quedi clar qui és el que mana. Afirmar, com diu  de Guindos que la elecció és resultat de les avaluacions del comitè corresponent és, a més, enfotre-sen de la  virolla.

No sé si hi haurà, en el tema de la investidura, novetats importants abans del 26 de Setembre  amb les eleccions galegas i basques ja rubricades. Nosaltres, aquí a casa, quedem, a l’espera de la qüestió confiança  del dia 28 i de la confecció dels pressupostos pel 2017. Les CUP potser hauran de comportar–se perquè, encara que no els hi sembli, el més important és avançar en el full de ruta assenyalat. Esperarem i veurem.

J.  Vinyeta
5 de Setembre de 2016




[1] Faig referencia a la película del mateix titol in terpretada per James Cagney en la que relatava la vida de  l’actor Lon Chaney, actor del cine mud conegut per la facilitat amb  la que interpretava qualsevol paper que li fos encomanat. És un film dels anys ‘50
[4]http://www.eldiario.es/canariasahora/topsecret/Refrescandole-curriculo-Soria-Banco-Mundial_6_554754542.html