dilluns, d’agost 01, 2016

392.- Comentaris (Jutge Vidal, CUP, TC, Madrid)

392.- Comentaris  (Jutge Vidal, CUP, TC, Madrid)

Ha saltat la notícia. El Sr. de Alfonso ha estat reintegrat a la l’Audiència de Barcelona. Ell ho va sol·licitar immediatament que fos fulminat pel Parlament i haig d‘entendre que el reglament així ho especifica.  Però al mateix temps sona malament que al Jutge Vidal hagi estat sancionat per tres anys pel CGPJ per dedicar hores lliures a la confecció d’un model de constitució catalana i que, per conspirar en contra de determinats personatges polítics catalans, el mateix CGPJ  reintegri a de Alfonso a la judicatura.  Queda clar que aixoplugar-se en la ideologia del partit del govern central té premi i que, en canvi, posar-se en la línia de  defensa dels interessos de dos milions de catalans té càstig. Un home , de Alfonso, que el Parlament l’assenyala com a  conspirador, que dona mostres de submissió al Ministeri del Interior, incomplint també amb  el  reglament imposat al càrrec, amb aquests antecedents, exercirà la magistratura amb la independència que el càrrec pressuposa? O ho farà amb fidelitat al Ministeri de l’Interior?

Les CUP tornen a posar condicions. No n’han tingut prou amb la patacada que originà la no aprovació dels pressupostos, que ara, quan ja hi ha un nou full de ruta ocasionat per l’aprovació de les Conclusions famoses, aquest ha de modificar-se de nou  si és que Puigdemont vol tenir èxit en la qüestió de confiança.  Insisteixen en que el RUI hauria d’estar inclòs en un calendari per a celebrar-lo durant el primer semestre del proper 2017. De totes maneres, si a cada intent del que sigui hem d’elaborar un nou full de ruta,  no quedarà temps  ni per executar les accions acordades en el full anterior. Però, independentment,  entenc que amb aquest RUI  s’ha de ser curós si no es vol que es converteixi en una repetició del passat  9N. La raó per a ser curosos, en el meu entendre és clara: si es munta un referèndum en el que els del no no hi participin, no serà més que un dejà vue i amb un reconeixement internacional no gaire  vistós. La solució no sé on està i com ha de fer-se si és que finalment el Parlament (l’únic estament  que crec que pot modificar el full de ruta) decideix  portar-lo endavant. Però no veig que s’hagin de cremar els focs abans del dia de la festa...

El TC està reunit en aquests moments decidint què han de fer amb Forcadell, Puigemont, el Parlament  i el bloc de conclusions. Segons el que faci serà, com diu en Sanchis a El Punt Avui d'avui, com fotre-li  una patacada a un vesper. Esperarem a veure fins on arriba aquesta patacada, Però, independentment, PDC ja s’ha quedat sense grup parlamentari al Senat.

El Parlamento continua esperant  l’aquiescència dels partits per a que Rajoy torni a governar. En qualsevol cas, donat els tarannàs  amb que semblen mantenir-se   PSOE, C’s i Podemos, dona la sensació de que els seus plantejaments, Rajoy inclòs,  tendeixen a unes terceres eleccions que, ens agradi o no, sembla que donaran  més volada al PP. Personalment em sembla entendre, amb els números a la mà,  que, donat que la oposició és majoritària, es podria deixar governar al PP a canvi de anar-li constrenyin la governabilitat a en les votacions a l’Hemicicle, fins a deixar el Parlamento pràcticament inoperant amb un resultat, quant menys, entretingut durant un parell d’anys... En fi, ja s’ho faran.  Però  pensar que hi haurien diferències entre un govern del PP, del PSOE, o de C’s o de hipotètiques combinacions de entre els quatre, és tan inútil com discutir el sexe dels àngels. A més, qualsevol d’aquests hipotètics governs, necessitaria ineludiblement els vots catalans d’ERC i PDC i per tenir-los, aquests vots, tots aquells partits haurien de travessar unes línies que els propis interessats consideren indepassables.   És per aquesta  raó per la que no hi ha govern i per la que ja es varen repetir les eleccions, raó en la que hi tornem a estar  ara.... Tot i que no ho volen, Catalunya és el nucli del debat polític de l’Estat Espanyol.


J.  Vinyeta

1 d’Agost de 2016