diumenge, d’agost 14, 2016

395.- De les propostes de C’s

395.-  De les propostes de C’s.-

Resulta que el PP s’ha pres temps per analitzar les propostes  de C’s. La veritat és que crec  que totes son assumibles pel PP (mal sigui per un mínim d’elegància democràtica...) i no entenc massa perquè ha de fer-se un paripé suplementari al que ja s’està fent de forma general. Només en el cas de que es vulgui donar importància a unes modificacions legislatives, que en alguns casos son incomplibles i en d’altres la pròpia actuació parlamentaria les tirarà endavant deixant clara la inutilitat d’haver signat els acords aquests, és comprensible aquesta actitud   que serà titllada per alguns com a una  autèntica impertinència tot i  estovant, al mateix temps, a la consciència d’un  PSOE imprescindible.

De totes elles, la que resulta més complicada d’acceptar pel PP és la que es refereix a la separació dels sotmesos a acció judicial fins a la resolució del cas. Alguns d’aquests, uns set o vuit,  formen part del Consell Nacional del PP i és l’orgue que ha de decidir al respecta. Sembla difícil que Rita Barberà o Martinez Pujalte i Trillo, per exemple, (implicada la primera en la famosa trama valenciana i els segons en la creació d’un parc eòlic a Castella i Lleó) puguin votar a favor d’aquest punt del pacte a signar i quedar-se sense la butaca  corresponent.  Però si arriben a quedar-se sense, sabem tots que no serà sense compensació, qüestió que, precisament, el pacta no limita només que per a la funció pública. És l’única  decisió d’obligada atenció per part del PP. Però també és cert que el PP pot firmar, no complir i que no passi res després...

Entenc que la condició en general més greu per a la ciutadania és la de la limitació de la proporcionalitat en el resultat electoral (condició que em sembla que el PP aplaudeix fins i tot amb les orelles...) perquè, donat el volum ciutadà de ciutats claus (Madrid, Barcelona,  València i Sevilla, per citar les més importants) aquestes marcaran exclusivament el resultat electoral. El que no ens diu C’s és quines limitacions de proporcionalitat proposa.  Amb quina finalitat busca C’s la modificació? Dons em sembla que ho fa per evitar la presència a l’Hemicicle del que ve a ser la mosca collonera dels pares de la pàtria: els grups nacionalistes.  Però resulta que aquesta modificació pressuposa un modificació constitucional, realitzable amb majoria dels 2/3 de la Cambra. Tot i que la modificació no li agradés al PP, pot signar-la sense necessitat de compromís i el C’s demanar-la sabent que  difícilment es podrà complir.

 El tema de la Comissió Bárcenas tampoc és res de nou perquè, si no hi té majoria absoluta (que és el que ha vingut passant fins ara), el PP no podrà oposar-s’hi i, en conseqüència, el Parlamento la tirarà endavant. Tan és així que,  avui mateix, el PSOE ha entrat en la Cambra la sol·licitud expressa de la creació d’aquesta Comissió, demostrant que no cal un acord signat amb el PP per tirar-la endavant. Hi ha hagut  l’emprenyamenta posterior de C’s mal dissimulada.

Si no vaig errat, la supressió dels aforaments també requereix modificació constitucional. Per tant, cap problema en proposar-la i cap en acceptar-la.

Acabar amb els indults: de quina manera s’impedirà al Govern de torn que exercici aquest dret exclusiu? Des de l’època de Felipe González, els governs l’han fet servir de manera diria que abusiva i sempre amb finalitats podríem dir-ne espúries. La realitat, un cop acceptada la condició, portarà al Congreso a modificar la Llei al respecta. I, és clar, que la tramitació de la modificació pot durar tota la Legislatura...

Finalment ens queda la limitació a dos mandats del president del Govern o a dues Legislatures. ¿Algú veu a Rajoy designat pel PP com el seu candidat en unes noves eleccions passades les que ens puguin venir ara a sobre? Aznar i Zapatero ja  varen plega per aquesta raó. Rajoy trencarà aquesta norma no escrita però aplicada?

Resulta evident que les propostes de C’s  ho han estat, en la meva opinió, de cara a la galeria; una espècie “d’enginyeria política” que pot donar-li “l’agraïment” del PP amb compensacions amb les que el Sr. Rivera i companyia es mantinguin en primera línia si la investidura de Rajoy arriba a bon terme, perquè si no s'hi mantenen...

La resposta, inclosa la del PSOE, la setmana que ve!

J.Vinyeta
12 d’Agost de 2016