dimecres, d’agost 10, 2016

394.- Investidura?

394.- Investidura?.-

El Sr.  Rivera ha posat sis condicions per recolzar la investidura de Rajoy[1]. Rivera ha aguantat fins que ha pogut però, ha apostat per finiquitar les seves promeses electorals i apropar-se a l’arbre que li pot donar millor ombra. Rivera manifesta que en cap cas el pacte per la investidura sigui  un pacte de formació – participació en el futur  govern. Però és clar que ha dit sempre a priori  el contrari del que vol fer o farà.

Les condicions entenc que son assumibles per tothom..., però no sé si el PP està disposat a acceptar-les, tot i que hem de deixar clar que es pot prometre i signar  tot i, posteriorment, no complir res. La política ens hi té acostumats...

És evident que, amb independència de les ambicions personal del Sr. Rivera, des del punt de vista català, en el suposat de que encara estem a Espanya i en el suposat de que aleshores els partits catalans entressin en els futur  comicis, la modificació de la Llei Electoral presenta, en qualsevol cas,  un element positiu com és la modificació de les llistes, fent-les obertes. Però la modificació de la proporcionalitat  que planteja (desconec el contingut exacta de “condició” tercera) sembla dirigida als partits nacionalistes de qualsevol comunitat a fi de modificar les “proporcionalitats” que els hi donen actualment participació en el cos Legislatiu  barrant-los-hi, amb la modificació dels mínims necessàris i "legalment" amb els resultats electorals a la mà, l'accés a l'Hemicicle. El Sr. Rivera  sabem que és un antiindependentista visceral i per tant no perdrà pistonada per intentar, a parer seu,  afeblir el Procés o intentar aturar els "conats"  de Procés que puguin anar  sorgint a l'Estat.

És evident que tot sembla empènyer al PSOE a una abstenció en el moment de la votació pro investidura. Però també és cert que, en funció de les últimes enquestes del CIS, en  cas d’unes terceres eleccions, és l’únic partit que creix, tot i que lleugerament. Per tant, a pesar de la voluntat de Felipe González, molt bona part dels barons del PSOE estan amb el no per allò de que se’ls ha votat per encapçalar l’oposició i amb el no per allò de que les enquestes els situen amb millors expectatives.  Què farà el PSOE és realment el misteri per desvetllar.

Tot i la esperada claudicació de Rivera, al Sr. Rajoy, li manquen escons. Si els meus números no fallen, em sembla que en son once escons. D’on els traurà? No crec que tingui el valor de emanar-los a PDC i/o a ERC... En altres circumstàncies m’atreviria a dir que el PNB s’hi afegiria. Però amb les eleccions ja convocades pel més de Setembre al País Basc[2] i amb la candidatura de Otegi pel mig, entenc que el PNB hauria de ser prudent. Però, ho sabem tots, si alguns han fet sempre el que els hi ha convingut han estat precisament aquests del PNB: depèn dons del que puguin arribar a pactar amb el PP. El tema del Concert els hi és  fonamental, però Rivera  no estava per aquesta feina...

Queda dons que, de moment, hi ha una investidura incerta i si aquesta incertesa es va mantenint, Rajoy ha dit que no s’hi presentarà.

D’altra banda Podemos li diu al PSOE que hi ha possibilitat d’acords per formar govern... No sé com s’ho miren perquè, per arribar als 176 escons, a banda de no sé amb  qui més, haurien de pactar amb ERC i PDC i això, al menys pel PSOE, és pitjor  que pactar amb el diable.

Veurem com acaba tot. La situació, tot el “si  vull...” de Rivera, no està resolta i serà entretingut veure aquells que com el Sr. Rivera han estat dient no, modificar les seves promeses electorals. Parodiant aquell desafortunat aforisme del director d’aquell diari (de Tarragona, si no recordo malament) referint-se al “no” de les dones,  en política sembla resultar evident que un  no sí que pot convertir-se en un potser i un potser acaba sent un sí... No és més que una altra manera de justificar allò que els ciutadans en massa ocasions entenem com injustificable.                                   

J.  Vinyeta
10 d’Agost de 2016


  




[1] http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/politica/aquestes-son-les-sis-condicions-rivera-per-donar-rajoy-5315610
[2] Convocades pel dia 25/9, igual que a Galicia