divendres, de juliol 29, 2016

391.- De les Conclusions

391.-  De les Conclusions

Era d’esperar la resposta i la posta en marxa de quantes mesures siguin possibles per part de l’Estat per apaivagar l’aprovació per part del Parlament de les Conclusions da la Comissió del Procés Constituent. Es torna a posar en mans del TC, ara convertit en un jutjat especial amb poder executiu arrel de l’aprovació de la famosa Llei a l’efecte de l’any passat, una evident declaració política que el Govern de Rajoy, incapaç de esmenar-la políticament com seria el cas, la passa pel sedàs de la Brigada Aranzadi i que aquesta la faci arribar el TC per judicialitzar, una vegada més, qualsevol decisió que faci referència al Procés.  És evident, i ho sabem per experiència, que el TC farà el que li convingui al PP. Però potser que aquesta vegada hagi d’anar amb una mica més de precaució donat que la famosa Llei que el converteix en un jutjat més, per a dir-ho d’alguna manera, està recorreguda  per tota la oposició (inclosa la Generalitat de Catalunya) davant del propi TC i aquest encara no s’ha pronunciat al respecta. Fora divertit que prengués decisions emparat, el TC, en aquesta Llei i que per la raó que fos aquesta Llei resultés anticonstitucional. M’agradarà veure si tota aquella oposició a Llei recorreguda brama també com ho va fer en el moment de la seva aprovació, ara quan existeix la possibilitat de la seva aplicació pràctica. ¿PSOE i C’s fent un exercici de maduresa política ara que una Llei que consideraven inadmissible s’aplica, però en contra de  Catalunya...?

El Sr. Fachin, flamant Secretari General de Podemos a Catalunya i Secretari de la Comissió del Procés Constituent, volia justificar, als micròfons de Cat Radio, el No del seu grup a les conclusions que ell mateix, com a Secretari de la Comissió va haver de redactar. El Sr. Fachin, a les preguntes al respecte del realitzador[1] de l’entrevista, responia amb llargues i alambicades frases que em recordaven aquells que permanentment entenen que tenen sempre raó, que tot el que fan els altres no porta enlloc, que si les idees no porten la seva empremta particular no serveixen per a res i si els resultats, com en el cas de la Comissió, no son els que segons el seu criteri haurien de ser, la resposta sistemàtica és no i el que s’ha de debatut no és pas el que s’havia de debatre.  Sempre igual.

Un cop llegides les conclusions[2], em sembla entendre que CSQP, i per tant el Sr. Fachin, ploren per la primera de les  conclusions que especifica que no hi ha possibilitat de buscar solució a la situació  catalana dins de la legalitat espanyola i, posteriorment assenyala que, dit col·loquialment, s’ha de tirar pel dret. És el contrari del que Fachin i CSQP mantenen com a solució: la celebració d’un referèndum pactat, però que mai son capaços de definir. Dic que trenquen les cartes per la primera de les conclusions perquè les altres deu em sembla que les signaria el 80% de la ciutadania catalana de la que parla el propi Fachín en les seves declaracions. Però, en fi, el que deia: si ells no son els referents, res del que facin els altres els hi serà bo i acceptable.

Iceta i i els seus debaten però no voten.  Continuen amb  allò de la modificació constitucional que es deriva del ja famós Congrés de Granada[3], propostes que, a pesar de l’ampul·lositat que alguns hi volen  donar, no condueixen tampoc a res.

PP i C's, emprenyats pel que passa sense que ells hi puguin participar, abandonen l'hemicicle. No sé si serà un admonició pel seu futur.

El que si és cert és que el nou full de ruta fa mal. És una passa endavant que, en el pitjor dels casos, serà important pel Procés. I per  fer el nou full de ruta més transcendent, el Govern de Rajoy i el TC, s’encarregaran de  que així sigui. Amb una Diada a tocar,  com sempre, resultarà evident que ens ajuden molt.

J.  Vinyeta
29 de  Juliol de 2016





[1] http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/el-mati-de-catalunya-radio-oscar-fernandez/albano-dante-fachin-sembla-que-des-del-parlament-es-busqui-la-reaccio-del-tc/audio/929388/
[2] http://www.parlament.cat/document/actualitat/174061.pdf
[3] http://web.psoe.es/source-media/000000562000/000000562235.pdf