dilluns, de febrer 08, 2016

361.- Reflexions


Espanya.- Des de la perspectiva espanyola no és que  nosaltres haguem de reflexionar massa, perquè sigui quin sigui el resultat del partit que hi ha per jugar al Parlament de Madrid, les patacades les  continuarem rebrem aquí independentment del resultat del matx. Perquè la cosa no serà nova si no una  dejà vue, però molt més alambinada i dura. Ja ho sabem. Però les coses estan com estan mentre que el Sr. Sánchez intenti formar  govern i Rajoy esperi que es convoquin noves eleccions.  Dic això perquè em sembla que l’actitud del Sr.  Rajoy sigui  la de esperar i veure-les a venir, cosa molt habitual en ell, deixar passar els dies de “gracia” de la investidura esperant el fracàs de Sánchez i després, eleccions. Aquesta sembla ser estratègia a seguir per Rajoy.  Però el tema de la corrupció a València ha fet mal, molt mal, i si Rajoy pensa  en  futures eleccions, no li queden gaires cartes per jugar. Es per això que torna a repicar amb la carta catalana, potser l’as més important dels poquíssims  que li puguin quedar a la mà. Sap que quan més merdés ens munti més se li apaivagarà el soroll de València i més punts anirà  rebent d’aquesta Espanya profunda  de vot captiu; i sap, a més, el poc amb que electoralment es castiga, al menys fins avui, la corrupció en aquest país.

A tot plegat han d’afegir-s’hi les reflexions necessàries  del Sr. Iglésias i del Sr. Rivera, que han de firmar les capitulacions amb la parella de noces que els triï o triïn, qüestió que dependrà exclusivament de la dot corresponent. Reflexions entre les que podrien fer-se’n, tots dos, una d’específica a la que feia referència en Toni Bassas en un programa Divendres de la setmana passada. Reflexió  que era, ni més ni menys,  que, entre els dèficits estructurals que pateix Catalunya, potser el més important sigui el dèficit polític clamorós; Madrid no fa política a Catalunya i tota la relació bilateral es manté a traves de la fiscalia. Si tots dos volen, que reflexionin  per buscar-ne les causes d’aquest dèficit i ser-ne conscient de les conseqüències que tal deficiència  ha ocasionat.  I,  de tot plegat, fer-se’n entenedors i solucionar-lo. Seria una mostra de la voluntat de “regeneració política i democràtica” de la que tots dos en fan bandera.

Convergència ha iniciat el procés de re fundació, el que pressuposa una profunda reflexió introspectiva. Mas, home que no és precisament poruc, l’ha iniciat i amb tots les conseqüències. És ben cert que l’ombra de Pujol era i és molt allargada. Però un cop acabada aquella dependència política i sentimental, feta la trencadissa que va ocasionar el despreniment d’Unió i pensant en els casos de corrupció que a CDC li queden pendents de judici, han d’aconseguir ombra pròpia i, un cop plantats en solitari, acceptar i resoldre els diferents reptes que CDC fins  avui te plantejats. Una dreta no repatània, catalana, neta, independentista, europea i social (oxímoron?), son alguns dels aspectes que haurà de cobrir la nova Convergència i que potser, per deixar mes clares les seves intencions, inclús haurà de canviar de nom.  A tots els fills els hi arriba el moment d’anar sols per la vida...

Inclús la CUP sembla que ha iniciat un procés de reflexió. La actuació del partit durant les converses amb JxS va crear, a pesar de  la voluntat d’aparença contrària, dissidències (“contrasts”) interns. El diari ARA de divendres passat, en l’ARA comarques gironines, publica un  parell d’articles al respecta. Un  es titula  Tensions i alleujament[1],  i fa referència a aquella situació que es va crear i que posa en evidència, al menys en la vegueria de Girona, allò que molts ja hem defensat de sempre de que sense independència no hi ha ruptura (o revolució, si es vol millor). L’autor parla en el seu article de que tampoc el membres de la CUP entenien ben bé el perquè de aquella aversió a Mas i afegeix que el final de les negociacions, amb el nomenament de Puigdemont, va suposar "alleujament" i, al menys per a la CUP de Girona,  el pas de  “de l’angoixant adolescència a la dolorosa constatació de que la vida  adulta tampoc és un espai confortable”.  En l’altre article La CUP Nord – Oriental admet que cal autocrítica[2],  son varies les veus que s’alcen obertament per  fer autocrítica o almenys per a veure-hi clar en el per què de tot plegat i reflexiona l’article sobre la dimissió de membres disconformes amb com van anar aquelles  negociacions. De tot el que s’expressa, queda evident que s’imposa, al menys, reflexió.  El que no sé és si Anna Gabriel i companyia estaran d’acord en aquesta reflexió que alguns proposen.   En sentirem a parlar.

J. Vinyeta.
8  de Febrer de 2016


P.S.: Al  carnaval de Cadis,  ha guanyat  el primer premi una comparsa favorable al dret de decidir. Adjunto el link corresponent: http://www.vilaweb.cat/noticies/una-comparsa-favorable-al-dret-de-decidir-de-catalunya-guanya-el-primer-premi-del-carnaval-de-cadis/



[1] http://blocs.mesvilaweb.cat/xavierdiez/?p=269357
[2] http://www.ara.cat/comarquesgironines/CUP-gironina-admet-que-autocritica_0_1517248265.html