dimarts, de desembre 23, 2014

274.- Podemos

274.-  Podemos

Ha de quedar clar des del primer moment que, quan parlem d’aquesta gent (gent, perquè son molts, però en cap cas vull donar a aquesta paraula un to pejoratiu) estem parlant de gent de les Espanyes. Per tant, no tinguem cap dubte d’escriure el nom del partit en castellà. Ja fa temps que els Srs. de Podemos, amb uns ambigüitat que quasi fa por, estan pel dret a decidir, però un referèndum aquí a casa nostra, que aclarís les coses, només seria possible amb un procés constituent en tot l’Estat espanyol. És a dir: si al dret a decidir però no a que decidim nosaltres.

No  entenc el què  o és que pot ser  soc molt obtús. Però quan parlem, al menys aquí a casa de què volem, parlem de tot això que el Sr.Iglesias diu que s’ha de parlar. I no sé si el que pretén Podemos és presentar-se com l’únic que sap el que diu i...deixar-nos a tot els altres com a nens de teta que no sabem on ni com anar-hi. Això és el que em sembla desprendre’s del discurs de diumenge (per cert que recorda els discursos del PSOE dels any 80’s) i de l’entrevista que Lydia Heredia li fa al Sr. Iglésias a TV3[1]. La referència permanent a Mas i la permanent igualació de Mas  amb Rajoy, em dona a entendre que aquest xicot no sap, tot i que diu que sí, que molts catalans ens sentim com a membres d’una Nació i per tant, amb un President electe  amb tots les garanties i al que, ens agradi o no, respectem (i més ara que han iniciat el tràmits per inhabilitar-lo en el TSJC), i si no ho entén així, haurà de fer-s’ho mirar.

No hi manera de fer-lo sortir, perquè ho repeteix fina a la sacietat, d’allò que Iglesias defineix com a procés constituent a tot l’Estat espanyol, sese dir-nos com portar-lo a terme. El que si queda clar és que, segons ell,  el què volem els catalans ha de  decidir-se, dons, des d’Espanya.   Entén que el procés electoral que el catalans veiem a tocar no és més que un  engany de la casta (CiU i ERC, en aquest cas). Com ICV (serà perquè les arrels polítiques son les mateixes, tot i que jo no diré que “bolivarianes”, com diuen molts,  si no que diré directament que stalinistes), el dret a decidir que defensen, porta un apèndix social i unionista penjat que el condiciona i, per tant, condiciona també la nostra llibertat col·lectiva. És una pena que els que hem de decidir, segons ells, només puguem fer-ho com ells diuen que s’ha de fer i acceptar un resultat que ens vindrà, com fins avui, imposat des de fora. I sembla que Sr. Iglesias vulgui recordar–nos que   no fer les coses com alguns creuen que s’han de fer, deixa el camí  ple de cadàvers (com en el cas d’Stalin i altres de mal record, per exemple?)... Malauradament ja voldria el Sr. Iglesias saber fer política com les CUP. Però temo que  tampoc ens el creuríem, perquè, pel que diu al menys aquí a Catalunya i de Catalunya, no es diferencia del que diuen avui dia al respecta el PSOE o el PSC i que no té res a veure amb el que Podemos deia fa  sols tres o quatre mesos. Van girant cap el centre i veurem fins on arriben.

Des de fa ja temps, Manuel Delgado, antropòleg de bones referències, ha alertat del perill lerrouxista que pot suposar Podemos dins de la societat catalana. Va posar, especialment, tota aquesta qüestió en un article  publicat a VilaWeb[2] que entenc de lectura obligada.  Dona tota la sensació, segons l’article  publicat abans del N9N, i així sembla que va passant, que el que no poden fer unes dretes en capa caiguda aquí a casa nostra, aquestes ho deixin en mans d’una esquerra  que mostri  un desafecte contra un sistema polític, del qual el bloc independentista en sigui el dominant. D’aquí que el Sr. Iglesias abomina de Mas i això passa mentre les dretes, perdut el poder que podien representar a Catalunya (tot i els brindis amb el PSC, que tampoc està per llançar coets), l’aplaudeixen en silenci. Tots sabem que això de Podemos neix amb el famós 15 M. I aquí, a Catalunya recordem que  perquè per  tots aquells de la Plaça Catalunya fos reconegut el dret d’autodeterminació pels catalans (no recordo el reconeixement èxplicit, però), va ser  tota una aventura. És tracta de que, com diu Delgado, el sobiranisme “·...passi a primera línea i ho faci en sentit hostil. Aleshores la catàstrofe està assegurada...”. Comportaria un “lerrouxisme” antisistema, que sembla que ja tenim a casa, amb les conseqüències que això  pot representar al deixar en mans indiferents des del punt de vista social (l’oligarquia catalana en aquest cas) les reformes  que han d’acompanyar la independència.

 Dons a no badar i anar a lo nostre.

J.  Vinyeta.
22 de Desembre de 2014



[1] http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Els-Matins/Pablo-Iglesias-No-reconeixem-Mas-per-parlar-de-sobirania/video/5409413/
[2] [2] http://m.vilaweb.cat/opinio_contundent/4206798/perill-lerrouxisme-antisistema.html