dimarts, de desembre 09, 2014

270.- Del discurs de Junqueras­­­­­­­­­­­­­­­­ i algunes consideracions


270.-  Del discurs de Junqueras­­­­­­­­­­­­­­­­ i algunes consideracions

És difícil concretar sobre el discurs del cap dels republicans. El fet de que  no estigui escrit, com el del President, obliga a estar pendent del vídeo[1] del discurs i si necessites concretar més has de tornar a visionar-lo. És a dir, es fa tot plegat un pel feixuc. Però això no vol dir que no hi hagués claredat en alguna cosa.

És cert que el Sr. Junqueras es posiciona en contra de la llista única proposada pel President i entén que, realitzat el procés electoral, que ha de ser pràcticament immediat, ha de començar la creació de les estructures d’estat necessàries i la concreció  legal també necessària perquè en cap moment hi pugui haver-hi un buit legal. Proposa que un cop iniciat tot el procediment post electoral, les negociacions amb l’Estat Espanyol han de realitzar-se a nivell d’Estat Català i aquest procés ha de concloure en el que podríem dir-ne  referèndum d’aprovació de la Constitució Catalana  sense noves eleccions, forma contraria a la proposada pel President. Aquest últim punt i el tema de les llistes potser que siguin, en el meu entendre, els dos punts més antagònics. Però la resta de propostes semblen  diferències  més semàntiques que no pas  reals.

Escoltats  Mas i Junqueras, podem entrar i fer algunes consideracions. La primera d’elles fa referència  al tipus de llista que sembla condicionar-ho tot. Ferran Requejo[2], gens dubtós en quan a identificació amb el procés nacional, assenyala amb claredat que no hi ha estudis científics que avalin la idea de que una llista única doni més o  menys vots que  varies llistes. El que si sabem cert és que la fórmula D’Hont prima  a les llistes més  votades. Per tant, ni una ni altra proposta, a priori, garanteix un millor resultat. També, ja des d’un punt de vista personal, em sembla entendre que després de l’aprovació de la Constitució Catalana haurien de realitzar-se eleccions generals, per la senzilla raó de que, com a mínim, s’haurà aprovat una nova Llei electoral. Una  segona consideració, aquesta  des d’un punt de vista també  personal, és que tant en una o altra proposta, és evident que s’haurà de governar el dia a dia (a banda de la creació de les estructures d’Estat i, també, de les negociacions amb l’Estat espanyol en el tema del deute i distribució d’actius i passius) i la pregunta del milió és, com i amb quin govern?

En el meu entendre hauria de formar-se un govern provisional de concentració Nacional,ampli, a l’estil Govern Tarradellas, prèviament pactat (penso que tots estarem d’acord en que aquest Govern ha d’estar encapçalat per Mas i, perquè no, amb un Conseller en Cap que podria se Junqueras) amb caràcter constituent i  anar a les eleccions amb  aquest govern format de gent de la societat civil capacitada i membres dels partits participants en la/les llistes o que haguessin decidit participar en el Govern que, per tot plegat, asseguraria la governabilitat fins a les eleccions post constitucionals, que ens donarien el govern ja definitiu. Aquest govern definitiu, resultat d’unes eleccions generals fetes amb una Llei electoral pròpia, catalana, seria el que realment donaria forma  al País que definitivament voldrem, aplicant la constitució aprovada.

De totes maneres tots tenen ara les mans lligades. El país, la societat civil els ha portat a tots ells, a tots els partits, fins aquí i per tant, i al menys a aquests dos, Mas i Junqueras (les CUP s’ho estan pensant....), han de tenir clara la obligació de posar-se d’acord, perquè si no ho fan, aquesta mateixa societat civil els passarà per sobre i trobarà nous lideratges amb tanta o més capacitat de lideratge que puguin tenir els que ara es postulen com a tals per arrossegar el País.

El moment és transcendental i per la seva excepcionalitat son necessàries mesures excepcionals. I això requereix que els partidismes, i les  ideologies  que comporten, quedin per sota, per aquesta ocasió,  de les necessitats del procés en sí mateix. De les altres necessitats, les que conformen el dia a dia de govern i que ja tenen ideologia, han d’estar a la cura del govern triat i simultànies a tot el que faci referència al procés. Per això, i per evitar suspicàcies i especialment per evitar personalismes, entenc i repeteixo, ha d’haver-hi un govern previst i pactat abans de les eleccions obert a tots els que vulguin participar-hi. És un repte per a tots, certament. Però el veig més  preocupant, aquest repte, per a tots quests grups d’esquerres que carregats de personalismes ( oi que sí, Sr. Oliveres...?)  anteposaran ideologia estricta en front del País que volem crear quan encara no serà l’hora de fer-ho, per la raó senzilla de que encara no hi haurà Constitució Catalana.

 De tots maneres que tothom sàpiga que la societat civil té memòria i que, un dia,  quan sigui,  anirà a votar. I triarà. I  aleshores vindran els plors i cruixit de dents evangèlics per a tots aquells tebis de cor...

J.  Vinyeta
9 de Desembre de 2014




[1]http://www.vilaweb.cat/noticia/4222392/20141203/video-conferencia-integra-doriol-junqueras.html
[2] Ferran  Requejo a TV3 Programa Divendrers del dia 5 de desembre