divendres, de febrer 26, 2021

724.- Espanya, grinyola.-

 

724.-  Espanya, grinyola.-

Hi ha massa  simultaneïtat, massa temes coincidents, que em fan pensar que hi quelcom que fa grinyolar l’Estat. I em sembla que la  ventada que belluga les branques i fa que, com deia Pujol, caiguin nius, ve d’Europa.

Només a faltat la trobada de les converses entre comandaments de la guàrdia civil comentant la mort de Miquel Zabalza  ...se les ha ido la mano...[1], per acompanyar el tema Bárcenas. La presó de Hasél i les manifestacions de suport, que es produeixen  en un moment en que el Parlament Europeu ha de decidir, si els exiliats i parlamentaris catalans han de perdre la immunitat i han de ser retornats a un Estat que es passa el dret d’expressió, i molts d’altres, pel forro. Manifestacions que mostren amés els crits d’angoixa d’un jovent que camina vers un futur  absolutament  incert en un Estat descavalcat de la realitat.

Les eleccions catalanes i el triomf del independentisme, que imposa a l’Estat  la necessitat d’escoltar Catalunya. 

Amb l’emèrit fugit i refugiat en un Spa d’or que paga el Patrimoni Nacional i que ens va enganyar quan, en la detenció del gendre, ens deia que tots som iguals davant la llei.  Amb els jutges, que mantenint un poder inimaginable en un estat democràtic, amb una dependència flagrant de l’anomenat Deep State i de la seva concepció de l’Estat, es dediquen constantment a fer política  i a cercar permanentment el blindatge de les seves decisions, generalment perverses, en el suport  del Tribunal Constitucional (com a passat amb  el recurs de Meritxell Borràs), tot i rebent constants avisos des d’Europa i del TJDH de que aquest autoritarisme que exerceixen ha de ser corregit des de l’executiu i el legislatiu, i amb urgència.

 Amb l’extrema dreta feixista campant amb immunitat fefaent, a tal extrem que l’Estat d’Israel i la ambaixada alemanya  han alçat la  veu per les manifestacions antisemítiques expressades en un acte feixista per homenatjar  aquella División Azul  hitleriana, amb una suposada investigació dels fets, oberta per la fiscalia, de la que no en sabem res més. Un Estat que commemora els 40 anys d’un cop d’estat militar, amb el clar intent de blanquejar una monarquia que s’esmicola  perquè està sota la sospita de la seva participació directa en aquells fets. Per enrarir encara més l’assumpte, la Ministra Robles manté la classificació de la documentació dels fets succeïts (recordem allò del silenci i l’aquiescència, que deia Unamuno...?).

Per si fora poc, a aquesta corrupció generalitzada s’hi suma el volum impagable del dèficit de l’Estat que ha rebut la patacada de la covid -19 amb les arques buides, creant una crisis socioeconòmica sense precedents i amb l’urgent necessitat de que Europa les hi ompli per poder fer alguna cosa més que prometre la lluna. És evident que l’Estat   està en fallida. Econòmica i política. Un Estat en el que la corrupció hi cavalca,  però que necessita l’oxigen  que pot fer-li arribar la UE per sobreviure.

En aquesta situació, Europa ha de posar a disposició de l’Estat espanyol 140.000 milions d’euros per tapar forats i demana garanties i reformes que converteixin l’Estat espanyol en un estat amb crèdit, al menys polític, suficient. Europa voldrà cobrar. I per fer-ho, ha de comptar amb aquells que puguin pagar.  Per cobrar, Europa sap que hi ha regions, Nacions sense Estat, amb suficient capacitat per assumir, acceptar i retornar el deute que els hi pugui correspondre, com és el cas de Catalunya. Entenc que potser és el moment en que Catalunya aixequi el dit i digui, obertament, que està disposada i és receptiva a participar en  la solució del problema econòmic que pot acuitar  Europa, en relació a la qualitat i possibilitats deutores que en aquest moments pugui presentar l’Estat espanyol.

Plantejades així les coses, qui vulgui entendre ho té molt senzill. La UE,  intentarà garantir els seus crèdits amb bons fiadors. Des de fa anys, Catalunya,  reconeguda per l’ONU  com a Minoria Nacional[2], i que representa  el 20% del PIB de l’Estat espanyol, és una bona garantia. Val la pena recordar aquella dita que diu, més o menys, allò de ajuda’m i t’ajudaré. Potser és el moment històric de que la UE, recordi que Catalunya existeix i pot ser un bon aliat. Perquè, evidentment, Espanya, grinyola.

J.  Vinyeta

26 de Febrer de 2021